Prajitura cu prune si zahar ars sau prajitura rasturnata este unul dintre deserturile pe care este obligatoriu sa le faceti in acest sezon de toamna-iarna. Va umple casa si sufletul de bucurie!
In copilarie, mama ne pregatea prajitura rasturnata cu mere. Imediat ce o scotea din cuptor si o rastura pe un platou adauga nuca prajita macinata si frisca. Era un deliciu si abia asteptam sa mancam. Categoric pentru mine este un dulce al copilariei care imi aminteste de serile de iarna.
Eu am ales prune in loc de mere, insa daca voua va plac mai mult merele…go for it!
Musai de stiut inainte de a ne apuca de treaba!
- Pentru inceput pregatim o cratita in care vom carameliza zaharul si in care vom coace prajitura. Eu am folosit o cratita de email cu diametrul de 22 cm.
- Atentie! Asigurati-va ca folositi o cratita care poate fi introdusa in cuptorul incins. Sa nu aiba manere de silicon sau plastic. Daca nu aveti o astfel de cratita, veti carameliza zaharul intr-un vas separat apoi il veti turna intr-o tava de copt.
- Pe langa aceasta cratita in care vom coace prajitura, avem nevoie si de o tava sau un platou pe care vom rasturna prajitura dupa coacere. Eu am folosit o tava de sticla cu diametrul de 26 cm.
- Asadar, platoul sau tava pe care vom rasturna prajitura trebuie sa aiba un diametru mai mare decat cea in care coacem. De ce? Este posibil ca la rasturnare sa se scurga sirop de zahar ars.
- Prajitura este delicioasa ca atare, dar puteti sa adaugati la servire frisca sau smantana.
- Puteti decora prajitura cu miez de nuca macinat sau tocat mare din cutit.
Ingrediente Prajitura cu prune si zahar ars
- Prune
- 350g zahar
- 4 oua mari sau 5 oua mici
- 80g faina
- ½ lingurita praf de copt
- 1 lingurita coaja de lamaie razuita (eu folosesc varianta la pliculet de la Dr. Oetker)
- ½ lingurita scortisoara
- Vanilie dupa gust
- 30g unt
Apasă PLAY si vezi modul de preparare!
Mod de preparare Prajitura cu prune si zahar ars
In cratita punem 250 g zahar (restul de 100g il vom folosi pentru blat). Punem vasul pe foc foarte mic si caramelizam zaharul pana toate cristalele sunt dizolvate (asa cum se vede in videoul de mai sus). Amestecam din cand in cand si avem grija ca zaharul sa nu se arda. Daca zaharul se arde, prajitura va avea un gust amarui.
Odata caramelizat, cu miscari rotative, intinem zaharul pe peretii cratitei. Folosim obligatoriu prosoape sau manusi de silicon, altfel riscam sa ne ardem. Lasam cratita deoparte sa se racoreasca. Zaharul va incepe sa se crape.
Este momentul sa pornim cuptorul la 170°C si sa pregatim aluatul pentru prajitura.
Separam ouale. Intr-un vas curat si uscat batem albusurile aproximativ 1 minut. Adaugam 50g zahar si mixam in continuare la viteza mare, iar dupa 1 minut adaugam restul de 50g zahar. Mixam pana obtinem o spuma ferma. Adaugam galbenusurile pe rand, mixand cateva secunde dupa fiecare.
Adaugam coaja de lamaie si vanilia, mixam 3-4 secunde si am terminat cu mixerul.
Adaugam jumatate din cantitatea de faina si praful de copt si amestecam lejer cu un tel. Amestecam cu miscari lente. Adaugam restul de faina si omogenizam aluatul. Gata!
Taiem prunele in doua si scoatem samburii. Aranjam prunele in cratita cu zaharul ars, cu partea taiata in jos.
Peste prune presaram scortisoara si adaugam untul taiat cubulete.
Turnam in cratita aluatul pregatit si il nivelam cu o spatula.
Coacem prajitura 30 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Imediat ce scoatem prajitura din cuptor o rasturnam pe platoul pregatit. Folosim si aici prosoape sau manusi de silicon pentru a nu ne arde.
Da, este important sa rasturnam prajitura imediat ce o scoatem din cuptor, altfel se va intari in cratita. Este posibil ca 1-2 prune sa ramana lipite de cratita, insa nu e problema. Le luam cu o furculita sau lingura si le asezam fain-frumos in locurile ramase goale in prajitura.
Odata rasturnata, ridicam cu grija cratita. Atentie, aburul va fi fierbinte!
Lasam prajitura cu prune si zahar ars sa se raceasca complet, apoi o putem servi.
Pofta buna, dragii mei!