Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
Mancaruri

Stufat de miel

aprilie 14, 2025

Am testat supele Dozz

aprilie 10, 2025

Muschiulet de porc cu cartofi si morcovi

decembrie 17, 2024
DesertMancaruri

Clatite cu urda si marar

iunie 10, 2024

Ciuperci umplute cu mexican mix cu orez

aprilie 12, 2024

Vafe sarate cu morcovi si ceapa verde

martie 22, 2024
AperitiveMancaruri

Crema tartinabila cu dovleac si branza

octombrie 24, 2023

Spanakopita – triunghiuri cu spanac

septembrie 6, 2023

Supa rece de legume – reteta Gazpacho

august 20, 2023
MancaruriPaste

Paste cu vinete si rosii

iulie 6, 2023

Vafe cu dovlecel si somon afumat

iunie 18, 2023

Salata de dovlecei cu iaurt si maioneza

iunie 1, 2023
Desert

Prajitura cu prune si zahar ars – prajitura rasturnata

written by Corina septembrie 11, 2020
Prajitura cu prune si zahar ars  – prajitura rasturnata

Prajitura cu prune si zahar ars sau prajitura rasturnata este unul dintre deserturile pe care este obligatoriu sa le faceti in acest sezon de toamna-iarna. Va umple casa si sufletul de bucurie!

In copilarie, mama ne pregatea prajitura rasturnata cu mere. Imediat ce o scotea din cuptor si o rastura pe un platou adauga nuca prajita macinata si frisca. Era un deliciu si abia asteptam sa mancam. Categoric pentru mine este un dulce al copilariei care imi aminteste de serile de iarna.

Eu am ales prune in loc de mere, insa daca voua va plac mai mult merele…go for it!

Prajitura cu prune si zahar ars

Musai de stiut inainte de a ne apuca de treaba!

  • Pentru inceput pregatim o cratita in care vom carameliza zaharul si in care vom coace prajitura. Eu am folosit o cratita de email cu diametrul de 22 cm.
  • Atentie! Asigurati-va ca folositi o cratita care poate fi introdusa in cuptorul incins. Sa nu aiba manere de silicon sau plastic. Daca nu aveti o astfel de cratita, veti carameliza zaharul intr-un vas separat apoi il veti turna intr-o tava de copt.
  • Pe langa aceasta cratita in care vom coace prajitura, avem nevoie si de o tava sau un platou pe care vom rasturna prajitura dupa coacere. Eu am folosit o tava de sticla cu diametrul de 26 cm.
  • Asadar, platoul sau tava pe care vom rasturna prajitura trebuie sa aiba un diametru mai mare decat cea in care coacem. De ce? Este posibil ca la rasturnare sa se scurga sirop de zahar ars.
  • Prajitura este delicioasa ca atare, dar puteti sa adaugati la servire frisca sau smantana.
  • Puteti decora prajitura cu miez de nuca macinat sau tocat mare din cutit.

Prajitura cu prune si zahar ars

Ingrediente Prajitura cu prune si zahar ars 

  • Prune
  • 350g zahar
  • 4 oua mari sau 5 oua mici
  • 80g faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 lingurita coaja de lamaie razuita (eu folosesc varianta la pliculet de la Dr. Oetker)
  • ½ lingurita scortisoara
  • Vanilie dupa gust
  • 30g unt

Apasă PLAY si vezi modul de preparare!

Mod de preparare Prajitura cu prune si zahar ars 

In cratita punem 250 g zahar (restul de 100g il vom folosi pentru blat). Punem vasul pe foc foarte mic si caramelizam zaharul pana toate cristalele sunt dizolvate (asa cum se vede in videoul de mai sus). Amestecam din cand in cand si avem grija ca zaharul sa nu se arda. Daca zaharul se arde, prajitura va avea un gust amarui.

Odata caramelizat, cu miscari rotative, intinem zaharul pe peretii cratitei. Folosim obligatoriu prosoape sau manusi de silicon, altfel riscam sa ne ardem. Lasam cratita deoparte sa se racoreasca. Zaharul va incepe sa se crape.

Este momentul sa pornim cuptorul la 170°C si sa pregatim aluatul pentru prajitura.

Separam ouale. Intr-un vas curat si uscat batem albusurile aproximativ 1 minut. Adaugam 50g zahar si mixam in continuare la viteza mare, iar dupa 1 minut adaugam restul de 50g zahar. Mixam pana obtinem o spuma ferma. Adaugam galbenusurile pe rand, mixand cateva secunde dupa fiecare.

Adaugam coaja de lamaie si vanilia, mixam 3-4 secunde si am terminat cu mixerul.

Adaugam jumatate din cantitatea de faina si praful de copt si amestecam lejer cu un tel. Amestecam cu miscari lente. Adaugam restul de faina si omogenizam aluatul. Gata!

Taiem prunele in doua si scoatem samburii. Aranjam prunele in cratita cu zaharul ars, cu partea taiata in jos.

Peste prune presaram scortisoara si adaugam untul taiat cubulete.

Turnam in cratita aluatul pregatit si il nivelam cu o spatula.

Coacem prajitura 30 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

Imediat ce scoatem prajitura din cuptor o rasturnam pe platoul pregatit. Folosim si aici prosoape sau manusi de silicon pentru a nu ne arde.

Da, este important sa rasturnam prajitura imediat ce o scoatem din cuptor, altfel se va intari in cratita. Este posibil ca 1-2 prune sa ramana lipite de cratita, insa nu e problema. Le luam cu o furculita sau lingura si le asezam fain-frumos in locurile ramase goale in prajitura.

Odata rasturnata, ridicam cu grija cratita. Atentie, aburul va fi fierbinte!

Lasam prajitura cu prune si zahar ars sa se raceasca complet, apoi o putem servi.

Pofta buna, dragii mei!

Prajitura cu prune si zahar ars

 

Print Friendly, PDF & Email
prunereteta prajiturascortisoarazahar ars
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Prajitura cu fructe si ulei de masline
next post
Cartofi dulci umpluti

You may also like

Chec cu portocale

noiembrie 21, 2023

Cozonac coronita cu nuca, portocale si ciocolata

aprilie 17, 2024

Prajitura cu rubarba

mai 9, 2017

Prajitura cu lapte condensat si ciocolata

ianuarie 26, 2021

Salam de ciocolata. Cu nuci, scortisoara si coaja...

ianuarie 2, 2016

Mini cheesecakes cu lamaie

octombrie 9, 2017

Gomboti cu prune

august 31, 2012

Biscuiti cu banane si fructe uscate

ianuarie 28, 2014

Cupcakes fara gluten cu ciocolata, nuci si merisoare

februarie 15, 2016

Prajitura cu caise

iulie 17, 2023

Leave a Comment Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (15) biscuiti (12) capsuni (17) cartofi (30) chiftele (18) ciocolata (35) ciuperci (26) desert (32) dovlecel (20) dulceata (14) lamaie (15) mancare la pachet (38) mascarpone (12) masline (13) mic dejun (14) morcovi (27) nuca (23) oua (22) parmezan (14) paste (20) patrunjel (11) porc (13) prajitura (25) pui (18) retete cu pui (21) retete de post (11) retete italienesti (15) retete la cuptor (33) retete peste (12) retete porc (11) retete prajitura (17) retete pui (14) retete simple (12) retete simple si rapide (49) retete simple si usoare (126) rosii (32) salata (17) selgros (70) selgros cauta pasiunea (15) selgros romania (22) sfaturi utile (14) spanac (18) usturoi (19) vinete (12) zmeura (15)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ