Prajitura Desteapta cu cacao. Mai este cunoscuta ca Prajitura Inteligenta sau Magica pentru ca dintr-un singur aluat, in timpul coacerii se aleg 3 straturi gustoase: o baza, o crema catifelata si un blat pufos la suprafata.
Despre prajitura Desteapta am scris in urma cu cativa ani pe blog – reteta AICI. Este varianta fara cacao si se apropie foarte mult de cremes (chiar i se mai spune cremes fals). Reteta este foarte usor de urmat, iar sansele de a da gres sunt minime. Am facut reteta de multe ori si aproape de fiecare data a iesit la fel. De ce spun asta? Pentru ca o singura data prajitura s-a copt complet, avand la final un blat pufos, fara straturi separate. Ce e drept, nu cunosteam prea bine cuptorul, insa prajitura a fost super buna si asa, simpla.
Musai de stiut inainte de a te apuca de treaba!
- Poti folosi aromele care iti plac cel mai mult. Eu am ales vanilia, insa la fel de bine se pot folosi esente de rom, cafea, migdale etc.
- Prajitura este cu atat mai gustoasa cu cat sta mai mult timp la rece. Asadar, iti recomand sa o pregatesti seara si sa o servesti doar a doua zi. Te rog, nu te grabi sa tai prajitura cat e calda sau calduta.
- Prajitura este foarte gustoasa asa simpla, doar cu zahar pudra pe deasupra. Dar merge de minune si cu sosuri de ciocolata, vanilie sau fructe. Cu inghetata e de vis!
Ingrediente Prajitura Desteapta cu cacao
- 5 oua (la temperatura camerei, asadar le scoatem din frigider cu 30 de minute inainte de a ne apuca de treaba)
- 500ml lapte caldut
- 100g unt topit si racit
- 140g zahar
- 70g faina
- 50g cacao
- vanilie (dupa gust)
- un varf de cutit sare
APASA PLAY MAI JOS SI VEZI RETETA IN FORMAT VIDEO
Mod de preparare
Pornim cuptorul la 155°C si pregatim o tava (30×20 am folosit eu) pe care o ungem cu putin unt.
Amestecam intr-un castron faina si cacaua, apoi le trecem printr-o sita. Le lasam deoparte.
Mixam intr-un bol galbenusurile cu zaharul pana obtinem o crema deschisa la culoare si catifelata. Adaugam vanilia si untul topit si racit. Omogenizam.
Turnam laptele peste crema de galbenusuri, treptat, in fir subtire. Amestecam mereu.
Odata incorporat laptele, punem faina si cacaua cernute. Amestecam.
Intr-un alt vas batem albusurile cu sarea pana obtinem o spuma ferma. Adaugam bezeaua in compozitia cu cacao, in 2-3 etape. Amestecam cu un tel. Nu este nevoie ca spuma de albusuri sa fie foarte bine omogenizata in aluat!
Turnam aluatul in tava pregatita si coacem prajitura 50 de minute. Dupa cele 50 de minute prajitura va tremura la mijloc ca si cum nu ar fi coapta, insa nu va faceti probleme, asa trebuie sa fie.
Lasam prajitura sa se raceasca complet, de preferabil peste noapte, apoi o pudram cu zahar si o portionam.
2 comments
Iese asa in straturi fara sa punem ceva la mijloc?
Salut! Sigur, așa cum scrie în text și se vede și în video. Nu am pus nimic la mijloc, totul se întâmplă în cuptor. Posibil chiar sa fie totul de aceeași culoare la final.