Stiti, eu vin dintr-un oras micut. Sa-I zicem in continuare Dej, pe numele lui. La un moment dat, in urma cu multi ani, in Dej era o adevarata moda “Desteapta”asta, care e un fel de cremes numa ca nu-i chiar cremes. Acasa ne facea mama, mergeam in vizita la matusi unde dadeam peste “Desteapta”, mergeam mai departe la alta casa si ghiciti? Tot “Desteapta”ne intampina pe masa. Vorba reclamei, asta se gatea, asta se visa, asta se picta…
Apoi incet incet lumea s-a mai calmat si a uitat de “Desteapta”. Chiar si acum cand mai vorbesc cu prieteni sau cunoscuti ne aducem aminte de prajitura si zicem: “Aaaaa, Desteapta! Pai cum sa nu stiu de Desteapta?!”.
No bun, am facut si eu “Desteapta”, nu de alta dar aveam multe oua de casa si nu am stiut ce sa fac cu ele. Si asa m-am ales cu o prajitura care m-as dus in adancul copilariei, ca madeleines lui Proust.
Apropo, stiti de ce se numeste “Desteapta”? Pentru ca din compozitia turnata in tava se aleg, singure-singurele, trei straturi: unul pufos deasupra, crema aromata la mijloc si baza prajiturii.
Ingrediente
-10 oua
-250 g unt
-200 g zahar
-1 l lapte
-10 linguri de faina
-1/2 pastaie de vanilie (semintele)
-zahar pudra (pt ornat)
Untul se topeste intr-o craticioara si se lasa la racit.
Se separa ouale.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana cand acestea isi dubleaza volumul, apoi se adauga untul topit si semintele de vanilie. Peste galbenusuri si unt se adauga laptele. Laptele se adauga putin cate putin si se amesteca pana cand este complet omogenizat. Se adauga faina, lingura cu lingura, si se amesteca pana cand este inglobata in aluat.
Albusurile se bat pana cand se obtine o spuma tare, apoi cu grija, se amesteca cu compozitia de galbenusuri si lapte.
Amestecul obtinut este unul destul de lichid, dar sa nu va impacientati, asa trebuie sa fie.
Se toarna intr-o tava si se da la cuptorul preincalzit la foc mic pentru cca 1 ora. Nu deschideti usa cuptorului in acest timp. Daca dupa 1 ora vi se pare ca prajitura inca mai “tremura”mai lasati-o cateva minute la copt, apoi opriti focul si lasati-o sa se raceasca in cuptor. (eu am lasat usa putin crapata).
Dupa ce prajitura s-a racit complet, se pune la frigider pentru cateva ore si abia apoi se taie si se savureaza. Ar fi bine daca ar sta la frigider peste noapte, insa daca nu aveti timp prea mult la dispozitie asigurati-va ca a stat la rece cca 2 ore.
Inainte de a o taia se presara cu zahar pudra.
Curatati lama cutitului la fiecare taiere, pentru ca se la lipi crema pe lama lui si va ingreuna taiatul.
4 comments
Am facut si eu acum ceva timp o "desteapta", insa 'desteapta" am fost numai eu in final :))) nu stiu ce i-am facut ca n-a iesit nimic :))) apropo, faina cand o punem? te pup
Multumesc ca mi-ai atras atentia vis-a-vis de faina, am facut corectura 🙂
Eu am facut-o acum pt prima data si sunt foarte foarte incantata de cum mi-a iesit. Eu zic sa mai incerci 😛
Am citit de vreo 3 ori si am crezut ca mi-a scapat mie amanuntul cu faina, Miruna tot alerga pe langa mine si eram atenta in 15 directii :)))
Cu siguranta o sa incerc din nou, de data asta reteta ta si sigur imi va iesi, toate retetele pe care le-am incercat de la tine au avut succes. Si acuma fac furori cu crema de zahar ars, iar de cate ori mananc ma gandesc la tine. Chiar, si crema de zahar ars tre' sa fac zilele astea ca mor de pofta. Te pup.
Cred ca o sa-mi iau inima-n dinti si incerc reteta ta.
Am mai facut candva prajitura desteapta, dar a fost un esec total.