Da, da, ati citit bine, Prajitura Durere! O prajitura fina, cu foi pline de nuca prajita si crema de unt, Nutella si cafea. Se topeste in gura, nu alta!
Am reteta de la matusa mea, Livia, care e experta in prajiturit. De fapt, in familia noastra, doamnele se intrec in retete de prajituri, care mai de care. Tot la matusa am mancat acum 2 ani de Craciun prajitura Kinder Bueno, una dintre cele mai bune prajituri din lumea asta. Da, am si reteta acesteia si abia astept sa o pregatesc. Promit ca o postez si aici.
Revenind la Prajitura Durere, vreau sa va zic ca se aseamana foarte mult cu o alta prajitura vedeta in familia noastra, pe care poate o stiti si voi, Cafelina. Cafelina e tot cu blat cu nuca, iar crema are multa cafea. No, de aici si numele! Nu e sarbatoare in casa fara Cafelina pe masa.
Numele de Durere ii vine cu siguranta de la faptul ca e dureros de buna. Efectiv te doare sufletul cand mananci ultima bucata si suferi ca nu mai este. Altfel nu imi explic. Bine, nici nu caut prea multe explicatii, ma multumesc doar ca exista.
Va las mai jos reteta, iar matusii ii multumesc tare tare pentru reteta si promit ca merg cu sufertasul de Paste!
Ingrediente Prajitura Durere
- 6 oua
- 300 g miez de nuca prajit si macinat
- 200 g zahar
- 60 g faina
- 250 g unt la temperatura camerei
- 2 linguri lapte
- 1 lingurita otet
- 1 lingurita cafea ness
- 3 linguri Nutella sau crema preferata de alune cu ciocolata
- Ciocolata amaruie razuita pentru decor
*Folositi un unt de calitate foarte buna si nu, nu folositi margarina. Nimic nu se compara cu untul.
Mod de preparare Prajitura Durere
Pornim cuptorul la 180 grade si punem hartie de copt intr-o tava. Eu am folosit o tava cu dimensiunea de 28×24 cm.
Separam ouale.
Pentru blat vom pune albusurile intr-un bol mare si le mixam pana se formeaza spuma, apoi adaugam treptat 100 g zahar. Batem albusurile cu zaharul pana obtinem o spuma ferma si lucioasa. Adaugam otetul si amestecam.
Amestecam miezul de nuca cu 40 g faina cernuta. Amestecul il turnam peste spuma de albusuri si amestecam cu grija pana acesta este inglobat.
Impartim aluatul pentru blat in doua si il turnam in tava. Eu am copt blaturile unul dupa celalalt. Nu va faceti probleme, pana se coace un blat spuma nu se va lasa.
Coacem fiecare blat 20 de minute. Cum le scoatem din cuptor le rasturnam pe blatul de lucru si indepartam hartia de copt. Lasam blaturile sa se raceasca.
Crema
Pentru aceasta avem nevoie de o baie de aburi, asa ca vom pune pe flacara aragazului o oala cu apa si pregatim un bol termorezistent care poate fi asezat deasupra oalei. In bol punem galbenusurile si zaharul ramas (100g), amestecam 2-3 minute, apoi adaugam laptele si faina ramasa (20g) cernuta.
Amestecam si punem bolul pe oala in care apa fierbe. Amestecam cu un tel in crema pana zaharul este dizolvat si crema incepe sa se intareasca, adica in jur de 12-15 minute. Lasam crema de galbenusuri sa se raceasca.
Separat, mixam untul, iar cand crema de galbenusuri s-a racit o adaugam peste el si amestecam. Adaugam cafeaua si Nutella si amestecam pana obtinem o crema uniforma, fina.
Avem blaturile, avem crema, sa asamblam prajitura Durere!
In tava de copt sau pe un platou se aseaza unul dintre blaturi. Se toarna deasupra crema (din care luam separat 3-4 linguri) si se niveleaza peste blat. Punem cel de-al doilea blat deasupra cremei si apasam usor. Crema pusa deoparte o turnam pe deasupra, nivelam cu o spatula apoi razuim ciocolata.
Tava cu prajitura asamblata se pune la rece minimum 1 ora ianinte de servire.
Pofta buna!
Sper din suflet ca Prajitura Durere v-a starnit curiozitatea si ca o veti incerca. Nu veti regret absolut deloc!
11 comments
Pe aceasta cale dorim sa multumim si noi din suflet matusii Livia pentru reteta dureroasa. Promitem sa o punem incercam cat de curand, sa o iubim si sa suferim alaturi de ea pana la ultima firimitura. Am zis!
Iuliana, ii voi transmite! :))
Cu ce as putea inlocui untul ? Sau ce alta crema fara unt s-a potrivi?
Nu poti inlocui untul. Eventual, poti face o crema de vanilie, pe baie de aburi, cu galbenusuri, vanilie, lapte, zahar si putina faina.
Cat de mare este tava?
Salut, Gabriela. Tava are 28×24 cm, este menționat și în text. Mult spor! ❤️
Intotdeauna o placere !! Lecker.
In crema se pune ness praf sau se face cafea din ness si apoi se pune in crema?
Multumesc frumos.
Bună ziua. Se pune ness pudra, nu se pregătește o cafea în forma lichidă.
Blatul este foarte uscat? Cum putem evita?
Buna ziua. Blatul nu este uscat.