Prajitura Kinder Bueno este dulcele pe care vi-l aduc astazi. E prajitura pe care mi-o propun sa o pregatesc de minimum 3 ani, de cand am mancat-o pentru prima data la matusa mea Livia, aceeasi matusa de la care am si reteta prajiturii DURERE.
Cand am postat reteta Durerii aici, am promis ca voi incerca si reteta de Prajitura Kinder Bueno. Iata, zis si facut! Mi-a cam luat ceva timp, dar stiti voi cum e cu lasa ca o fac si timpul a tot trecut.
Craciunul acesta mi s-a parut ocazia ideala de a o pregati si sunt atat de incantata de rezultat ca nici nu va pot povesti. Este o prajitura cremoasa, fina, plina de arome si sa stiti ca este aproape identica la gust cu celebra ciocolata. Sper sa va placa si voua si daca vi se pare ca sunt multe ingrediente si multa poveste la preparare, in realitate totul decurge foarte usor. Si daca sunteti obisnuiti sa pregatiti prajituri cu creme, prepararea acesteia vi se va parea floare la ureche.
Am incercat sa detaliez cat de bine reteta si indicatiile primite de la matusa mea, dar daca simtiti nevoia sa va mai spun ceva, sunt aici!
Ingrediente Prajitura Kinder Bueno
- 6 oua
- 360 zahar
- 130 g faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 150 g nucă prajită
- 80 g ciocolata neagra
- Nutella sau o alta crema de alune
- 500 ml lapte caldut
- 250 g unt
- biscuiti
- 200 ml cafea concentrata
- 400 ml smantana pentru frisca
- extract de vanilie
- un varf de cutit sare
- 1-2 linguri zahar pudra pentru frisca daca aceasta este neindulcita
- optional cicoolata neagra sau cu lapte pentru decor
*din poza lipsesc ciocolata si zaharul pudra
Mod de preparare Prajitura Kinder Bueno
Blatul
Preincalzim cuptorul la 180C si pregatim o tava de copt in care punem hartie de copt sau o ungem cu putin unt. Am folosit o tava de 34×23 cm.
Separam ouale in doua boluri, iar pentru blat folosim doar albusurile.
Batem albusurile cu putina sare pana obtinem o spuma cat de cat ferma, apoi adaugam treptat 120 g zahar si putin extract de vanilie. Mixam pana obtinem o bezea ferma si cristalele zaharului sunt dizolvate. Adaugam 60 g faina amestecata cu praful de copt (cernute ar fi ideal). Amestecam incet cat sa o incorporam in bezea. Macinam miezul de nuca si il adaugam in bezea. Amestecam cu miscari largi, pana aluatul e omogen.
Turnam aluatul in tava pregatita si coacem blatul 15 minute. Odata copt il lasam la racit.
Crema
Crema o vom pregati la baie de aburi, asa ca pregatiti doua vase care sa poata intra unul in celalalt, din care unul se poate pune pe foc cu apa. Eu folosesc o oala in acest scop. Pun apa in oala, dar am grija ca apa sa nu ajunga la vasul de deasupra in care pregatesc crema. Lasam oala pe foc mic sa fiarba apa.
Amestecam cu un tel galbenusurile cu zaharul ramas si extract de vanilie. Cand acestea sunt bine amestecate, adaugam faina, amestecam, apoi turnam si laptele cald. Punem bolul peste oala cu apa si incepem sa amestecam in crema pana aceasta se va ingrosa. La final, crema va avea consistenta unei maioneze mai groase, daca va ajuta acest termen de comparatie. Pe masura ce se va raci crema se va mai ingrosa.
Bun, odata finalizata crema, o luam cu grija de pe oala cu aburi si adaugam in doua transe untul, amestecand pana acesta este perfect incorporat in crema. Punem folie alimentara peste crema (folia trebuie sa atinga crema pentru a nu se forma pojghita la suprafata) si o lasam sa se raceasca de tot.
Intre timp topim ciocolata la baie de aburi si o lasam si pe ea sa se raceasca.
Odata racita crema de galbenusuri, o impartim in doua castroane in mod egal. Intr-unul din castroane adaugam ciocolata topita si racita si amestecam bine.
Cremele noastre sunt gata!
Completare: asa cum se vede si din poze, crema nu este o crema tare, dar nici una lichida. Varianta fara ciocolata se intinde bine si se mentine foarte frumos dupa ce sta la rece. Totusi, in cazul in care doriti o crema tare, ferma, va recomand sa nu adaugati untul in crema fierbinte, ci sa il spumati separat cu mixerul si sa il amestecati cu crema de galbenusuri racita. Apoi sa o impartiti in doua si sa adaugati ciocolata topita.
Asamblarea prajiturii
Asamblarea prajiturii este foarte simpla. Turnati cafeaua intr-un bol larg si tineti-o la indemana.
Peste blatul cu nuca intindem un strat de Nutella (nici prea multa, nici prea putina). Peste Nutella intindem crema galbena. Peste crema galbena asezam un rand de biscuiti trecuti in prealabil prin cafea. Peste stratul de biscuiti intindem crema de ciocolata. Suntem aproape gata! Dam tava cu prajitura la rece si batem frisca cu putin zahar pudra.
Intindem frisca peste prajitura, iar pe deasupra radem ciocolata neagra sau decoram cu bilute de ciocolata. Mie imi place mai mult cum arata cu ciocolata razuita, asa ca am ales varianta asta.
Si acum chiar suntem gata! Prajitura Kinder Bueno este numai buna de dat la rece minimum 2-3 ore, dar eu va recomand sa o lasti peste noapte ca straturile de crema sa aiba vreme sa se intareasca frumos.
Sper sa va placa si voua reteta si sa o incercati. In cazul in care aveti nevoie de explicatii in plus, va stau la dispozitie aici sau pe pagina de Facebook.
6 comments
Corina, e delicioasa aceasta prajitura, multumim mult pentru reteta.Crema galbena mie imi iese putin cam subtire, oare care ar fi problema? Sa o fierb mai mult?
Daca o pun la congelator 1-2 ore, oare ar fi ok?
Mersi
Erika, cremă galbena iese mai subțire, dar pana a doua zi oricum praji sta la rece și crema se întărește suficient. Dacă vrei sa fii mai liniștită amestecă-o cu mixerul cu încă 100g unt la temperatura camerei.
Buna ! Am si eu o intrebare : la ingrediente ai scris 130 g faina si 360 g zahar, insa in descrierea retetei ai scris 60 g faina si 120 g zahar. Pana la urma nu se foloseste intreaga cantitate ? Multumesc
Salut. Folosim ingrediente si la blat si la crema. Sus am scris lista cu totalul de ingrediente.
Cu tava cum procedam? Dacă avem mai mare?
Buna ziua. Daca tava este mai mare, va trebui sa ajustati cantitatile. Faceti o comparatie intre dimensiuni si vedeti daca trebuie sa dublati cantitatile sau este suficient sa adaugati jumatate sau un sfert din ce este trecut in lista de ingrediente.