Pui in sos de smantana cu mazare – o idee perfecta pentru pranz sau cina pentru intreaga familie. Mancarea este potrivita chiar si pentru pranzul de la birou, la reincalzire sosul isi pastreaza foarte bine textura cremoasa. In cazul in care pieptul de pui nu este preferatul vostru, puteti sa folositi pentru aceasta reteta pulpe dezosate, piept de curcan sau chiar cotlet de porc. Da, da, cotletul de porc merge excelent in sos de smantana iar mazarea ii va completa foarte bine aroma. Dar asta nu e tot! Daca doriti un preparat fara carne, folositi ciuperci. Ciupercile Portobello se potrivesc excelent in combinatie cu mazarea! Deja avem o multime de idei, mereu puteti pregati ceva diferit pentru voi si cei dragi!
Pentru aceasta reteta am folosit Mazare verde fina Casa Taraneasca, cultivata in Romania, in zona Dobrogei. Mazarea este congelata rapid, in mai putin de 3 ore de la recoltare, astfel ca isi pastreaza toata savoarea si vitaminele. Partea buna este ca nici macar nu are nevoie de decongelare, o puteti adauga in mancarurile voastre preferate congelata. Este potrivita pentru piureuri, in mancaruri cu sos si ciorbe, dar la fel de bine poate fi adaugata si in salate, caz in care da, va trebui decongelata. Eu sunt un mare fan al legumelor congelate deoarece imi sunt de mare folos in bucatarie. Pe langa faptul ca ma bucur de toate beneficiile lor in extrasezon, ma ajuta si sa fiu eficienta acestea fiind deja curatate si taiate. Ce pot sa imi doresc mai mult?
Ca inspiratie, vreau sa va las mai joc cateva retete mai vechi de pe blog in care puteti sa folositi cu succes mazarea verde fina:
- Mazare cu menta si usturoi
- Supa crema (este chiar urmatoare reteta pe care vreau sa o pregatesc folosind aceasta mazare, gustul cred ca va fi unul desavarsit)
- Quiche cu somon si mazare (somonul si mazarea mereu fac pereche buna)
- Tocanita de post
- Salata de paste cu ton si mazare
Ingrediente Pui in sos de smantana cu mazare
*cantitati pentru 3 portii generoase
- 750g piept de pui dezosat (3 jumatati)
- 600ml smantana pentru gatit
- 300g mazare verde fina Casa Taraneasca
- 60g parmezan razuit
- 50g ceapa alba tocata foarte marunt
- 15g usturoi maruntit din cutit
- sare si piper dupa gust
- 2 linguri ulei de masline
Pentru marinarea pieptului de pui:
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita praf de usturoi
- 1 lingurita pudra de ceapa
- 2 linguri zeama de lamaie
- 1/2 lingurita sare
- 1/2lingurita piper
- 1 lingurita boia afumata
Mod de preparare Pui in sos de smantana cu mazare
Amestecam intr-o caserola ingredientele pentru marinada. Stergem bucatile de piept de pui cu un servetel, apoi le masam cu marinada. Punem la rece pentru minimum 2 ore, dar avem grija sa scoatem caserola pe blatul de lucru cu 20 de minute inainte de a ne apuca de reteta propriu zisa.
- Pasul marinarii la rece este optional, carnea poate fi preparata si imediat dupa ce este marinata, cu mentiunea ca aromele nu vor fi la fel de puternice.
La foc mic, intr-o cratita, turnam uleiul de masline si adaugam bucatile de pui. Le prajim pe ambele parti pana au o crusta rumena, apetisanta. Este important ca aceasta etapa sa fie facuta la foc mic, altfel carnea se va arde la exterior si va ramane cruda la interior. La temperatura mica va avea suficient timp sa se gateasca bine la interior fara a se usca. Daca aveti termometru, verificati sa aiba minimum 75grade la interior.
Scoatem pe o farfurie bucatile de carne si adaugam ceapa si usturoiul. Nu clatim cratita de resturile obtinute in urma prajirii carnii. Amestecam si calim ceapa pana este moale. Turnam smantana pentru gatit, putina sare si putin piper. Lasam sa fiarba aproximativ 10 minute, apoi adaugam parmezanul si mazarea verde, amestecam. Adaugam bucatile de carne prajite anterior in sos si mai lasam sa fiarba 7-8 minute.
Mancarea noastra este gata!
Pieptul de pui poate fi feliat in momentul servirii sau pastrat ca bucata intreaga. Adaugati in farfurie sos din belsug si bucurati-va alaturi de cei dragi de masa pregatita!
Mazarea ofera satietate, astfel ca nu este nevoie sa adaugati o garnitura langa. Dar puteti opta pentru o salata de ardei copti, este o combinatie care mie imi place foarte mult.
Sper sa testati si voi aceasta retetea de Pui in sos de smantana cu mazare si va rog sa imi spuneti impresiile atunci cand o faceti. Este o mancare simpla, fara foarte multe pretentii, dar atat de delicioasa. Stim cu totii ce se spune despre lucrurile simple, nu? Pofta buna va doresc!