Pulpe de rata la cuptor cu varza rosie calita. Asta da premiera in bucataria mea! Este pentru prima data cand gatesc si mananc carne de rata. Tare ma tem, de fapt nu ma tem deloc, ca nu va fi si pentru ultima data.
Desi in familia noastra s-a mancat carne de rata (bunicii mei cresteau rate), va zic sincer ca nu prea am fost tentata sa gust din mancaruri. Si nici nu am fost obligata. Desi sunt sigura ca m-au pacalit cumva, nu zic nu, dar din proprie initiativa sigur nu am dus lingura la gura.
Nu vreau sa te plictisesc, asa ca mai bine iti vorbesc despre aceste pulpe de rata cu varza rosie calita. Le-am vazut intr-o seara in vitrina magazinului si, inca nu-mi explic nici eu, mi-au atras atentia. Mi-am zis ca ceva bun tot o sa fac cu ele. L-am intrebat si pe Petru: Vrei? Petru a zis ca da, asa ca le-am pus in cos.
A doua zi am pregatit ceea ce veti vedea mai jos. O experienta ce se cere cat mai repede repetata!
Ingrediente Pulpe de rata la cuptor cu varza rosie calita
Pentru pulpele de rata:
- 2 pulpe de rata
- 50 ml vin sec
- 100 ml apa
- 2-3 crengute cimbru uscat
- 6 catei de usturoi
- Sare si piper
- Zeama de la ½ portocala
Pentru varza calita:
- 1 varza rosie mare
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita rasa chimen macinat
- ½ lingurita piper
- 1 lingurita rasa sare
- 2 lingurite otet alb
Mod de preparare Pulpe de rata la cuptor cu varza rosie calita
Porneste cuptorul la 190 grade si pregateste o tava pentru copt.
Spala pulpele de rata si tamponeaza-le cu un servetel absorbant.
Cresteaza (superficial) cu un cutit pielea, dar ai grija sa nu crestezi si carnea.
Presara sare si piper pe fiecare parte.
Curata usturoiul si pune-l intr-o tava pentru cuptor.
Asaza carnea peste usturoi, toarna vinul si apa, adauga crengutele de cimbru.
Acopera tava cu folie de aluminiu sau capac potrivit pentru cuptor.
Da tava la cuptor pentru circa 90 de minute (iti recomand ca in acest timp sa verifici macar de 2 ori carnea, s-ar putea sa fie bine facuta si dupa un timp mai scurt). Dupa acest timp, da folia la o parte si lasa pulpele la cuptor pana cand se rumenesc.
Odata rumenite, scoate pulpele din tava si toarna sucurile si usturoiul din tava intr-o tigaie. Paseaza usturoiul cu o furculita si adauga zeama de portocala. Lasa tigaie pe foc mare pana cand sosul scade si are o textura cremoasa.
Caleste varza in timp ce se coc pulpele de rata.
Curata capatana de varza de frunzele uscate sau lovite de soarta. Taie varza marunt din cutit sau cu un robot.
Spala varza taiata cu apa si lasa-o intr-o strecuratoare sa se scurga putin de apa.
Intr-o oala incapatoare incinge uleiul la foc mic. Adauga toata varza si pune capac.
Amesteca in varza tot la 3-4 minute, pana cand toata varza este inmuiata.
Adauga sarea, piperul si chimenul si lasa varza sa se caleasca pana cand este moale. Amesteca din cand in cand.
Cand varza este calita complet, potriveste-o de sare si piper (daca mai este nevoie) si adauga cele doua lingurite de otet. De ce folosim otet la varza rosie calita? Pentru ca isi va schimba automat culoarea din mov in rosu. Pure chemistry!
Cam atat despre pregatitul delicioaselor pulpe de rata la cuptor cu varza rosie calita.
Cand vrei sa le servesti, asaza un pat de varza rosie calita pe o farfurie, iar deasupra pune o pulpa de rata rumena. Toarna putin sos peste carne.
Eu am mai pregatit si un piure de cartofi, insa nu este obligatoriu.
Pofta buna!
1 comment
Nu poti sa comentezi la asa reteta!!! Iti vine apa in gura doar cand citesti…. nu mai vorbesc de fotografie. Multumesc!