Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
Mancaruri

Stufat de miel

aprilie 14, 2025

Am testat supele Dozz

aprilie 10, 2025

Muschiulet de porc cu cartofi si morcovi

decembrie 17, 2024
DesertMancaruri

Clatite cu urda si marar

iunie 10, 2024

Ciuperci umplute cu mexican mix cu orez

aprilie 12, 2024

Vafe sarate cu morcovi si ceapa verde

martie 22, 2024
AperitiveMancaruri

Crema tartinabila cu dovleac si branza

octombrie 24, 2023

Spanakopita – triunghiuri cu spanac

septembrie 6, 2023

Supa rece de legume – reteta Gazpacho

august 20, 2023
MancaruriPaste

Paste cu vinete si rosii

iulie 6, 2023

Vafe cu dovlecel si somon afumat

iunie 18, 2023

Salata de dovlecei cu iaurt si maioneza

iunie 1, 2023
DesertUncategorized

Reteta Mákos guba sau guba cu mac

written by Corina aprilie 30, 2021
Reteta Mákos guba sau guba cu mac

Reteta Mákos guba sau guba cu mac. La fel de bine ii putem spune si budinca sau desert cu mac si cornuri. Este o reteta cu specific unguresc, insa de pe wikipedia aflam ca o gasim si in Germania, Slovacia sau Polonia. Este un desert atat de simplu, dar atat de gustos, nici nu va puteti inchipui.

Am mancat Makos guba la un restaurant de langa Cluj, Bonanza, si mi-a placut de la prima lingurita. Mi-am spus ca trebuie sa il incerc si eu acasa si zis si facut! Insa pana la facut a fost o cale destul de lunga. Am facut foarte multe cautari pentru acest desert, am vizualizat zeci de videouri in maghiara si intr-un final m-am oprit la o reteta anume (va las si voua link (AICI). Dar nu aici a fost adevarata munca, ci la cautatul cornurilor sau batoanelor.

Reteta Makos guba

Reteta se face cu cornuri simple dulci, cornuri cum gaseam pe vremuri mai la toate magazinele care aveam in oferta si ceva produse de panificatie. Nu am gasit si pace! Insa am gasit batoane cu mac si s-au potrivit de minune, oricum vorbim despre un desert cu foarte mult mac. Si daca tot suntem la capitolul mac, am vazut ca in unele retete se foloseste macinat, in altele el ramane intreg. Eu am ales a doua varianta.

  • Spuma de albusuri de deasupra este optionala, dar sosul de vanilie nu prea. Este obligatoriu sa fie prezent si sa fie pus in farfurie cu generozitate.
  • In locul cornurilor sau al batoanelor se poate folosi paine mai veche sau chiar cozonac. Daca va ramane cozonac de la sarbatori, makos guba e un desert perfect pentru a valorifica totul!

Reteta Makos Guba sau guba cu mac

Ingrediente Reteta Mákos guba

  • 4 batoane sau cornuri simple (320g)
  • 3 oua
  • 80g zahar pudra
  • 1 lingurita coaja razuita de lamaie
  • 1 lingurita coaja razuita de portocala
  • 300ml lapte
  • vanilie (extract/esenta/seminte de pastaie)
  • 150g mac

Ingrediente pentru bezea

  • 3 albusuri
  • 50g zahar pudra
  • un varf de cutit sare

Ingrediente pentru sosul de vanilie

  • 500ml lapte
  • 80g zahar
  • 6 galbenusuri (3 raman de la bezea)
  • vanilie

extra: putin unt pentru uns tava de copt.

Preparare

Pornim cuptorul la 180°C. Ungem o tava rotunda cu diametrul de 22cm cu unt (pe fund si pereti). Se poate folosi si o tava/cratita/vas cu un diametru mai mic. Astfel desertul va iesi mai inalt. Daca vreti sa faceti intr-o tava mai mare, va recomand sa dublati cantitatile, altfel iese foarte subtire.

Spargem cele 3 oua intr-un castron, amestecam cateva secunde si adaugam zaharul, coaja citricelor si vanilia. Amestecam bine bine, apoi turnam laptele. Omogenizam si lasam deoparte.

Taiem rondele de aproximativ 2 cm grosime cornurile sau batoanele si le punem intr-un bol incapator. Peste rondele punem macul si turnam compozitia de lapte si oua. Amestecam cu o lingura pana batoanele au absorbit compozitia lichida si avem un amestec cat de cat omogen. Da, va arata ciudat. 🙂

Punem totul in tava pregatita, nivelam si apasam incet cu lingura, apoi dam la cuptor pentru 30 de minute sau pana guba este rumena pe deasupra. O data coapta, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Pentru bezea, mixam 1-2 minute albusurile cu sarea, apoi adaugam zaharul in 2 transe. Mixam pana obtinem o bezea fina si lucioasa.

Punem bezeaua peste guba si o nivelam putin cu lingura, lasand cateva valuri sau moturi. Caramelizam bezeaua cu un arzator pe gaz.

Si acum sa pregatim so sosul de vanilie.

Intr-o cratita cu fund gros punem laptele si vanilia. Eu am pus o lingurita extract de vanilie. Daca folositi pastaie de vanilie procedati asa: crestati pastaia si scoateti semintele. Puneti semintele si pastaia crestata in lapte. Buuun!

Punem laptele cu vanilia pe foc mic sa se infierbante. Stam cu un ochi pe aragaz sa nu iasa in foc laptele, ca nu-i prea placut. Din experienta vorbesc. :))

Cat se incalzeste laptele, mixam galbenusurile cu zaharul pana obtinem o spuma cremoasa, deschisa la culoare (aproximativ 6-7 minute am mixat eu).  Turnam peste aceasta crema laptele fierbinte cu atentie, in fir subtire, amestecand mereu. Punem toata compozitia inapoi in oala si fierbem sosul la cel mai mic foc cu putinta, amestecand constant, pana sosul se ingroasa. Cum testam? Scufundam o lingura in sos, o scoatem si tragem pe spatele ei o linie cu degetul (atentie sa nu ne ardem) sau cu o alta lingura. Sosul trebuie sa ramana ferm, separat cu acea dunga pe mijloc. Daca este prea lichid, mai trebuie fiert putin.

Atentie! Este absolut necesar sa fierbeti sosul la foc mic. Daca va fi gatit la foc mare veti avea in locul sosului o omleta. Si nuuu, nu vreti asta! Ca sa fiti siguri de reusita sosului, va recomand sa il pregatitit mai degraba la baie de aburi decat in cratita direct pe flacara.

Dupa fierbere, lasam sosul sa se raceasca complet.

Makos guba se serveste cu mult mult sos de vanilie. Sa aveti pofta buna!

Reteta Makos guba

 

Print Friendly, PDF & Email
desertmacmakos gubaretete prajituriretete ungurestivanilie
0 comment
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Prajitura cu trei umpluturi
next post
Tort Musuroi de cartita

You may also like

Tarta Panna Cotta cu aluat fraged

aprilie 7, 2021

Pancakes cu banane și ovaz

iunie 12, 2019

Briose cu ricotta si dulceata

iunie 23, 2017

Panna cotta cu iaurt si capsuni

aprilie 4, 2022

Rulada cu mascarpone si capsuni

aprilie 27, 2017

Biscuiti cu unt de arahide si ciocolata

septembrie 12, 2018

Tarta rustica cu nectarine, migdale si cimbrisor

septembrie 4, 2018

Pavlova (cu ciocolata)

februarie 23, 2012

Prajitura cu ananas si cocos

aprilie 6, 2021

Pandispan cu capsuni

mai 15, 2018

Leave a Comment Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (15) biscuiti (12) capsuni (17) cartofi (30) chiftele (18) ciocolata (35) ciuperci (26) desert (32) dovlecel (20) dulceata (14) lamaie (15) mancare la pachet (38) mascarpone (12) masline (13) mic dejun (14) morcovi (27) nuca (23) oua (22) parmezan (14) paste (20) patrunjel (11) porc (13) prajitura (25) pui (18) retete cu pui (21) retete de post (11) retete italienesti (15) retete la cuptor (33) retete peste (12) retete porc (11) retete prajitura (17) retete pui (14) retete simple (12) retete simple si rapide (49) retete simple si usoare (126) rosii (32) salata (17) selgros (70) selgros cauta pasiunea (15) selgros romania (22) sfaturi utile (14) spanac (18) usturoi (19) vinete (12) zmeura (15)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ