Reteta Mákos guba sau guba cu mac. La fel de bine ii putem spune si budinca sau desert cu mac si cornuri. Este o reteta cu specific unguresc, insa de pe wikipedia aflam ca o gasim si in Germania, Slovacia sau Polonia. Este un desert atat de simplu, dar atat de gustos, nici nu va puteti inchipui.
Am mancat Makos guba la un restaurant de langa Cluj, Bonanza, si mi-a placut de la prima lingurita. Mi-am spus ca trebuie sa il incerc si eu acasa si zis si facut! Insa pana la facut a fost o cale destul de lunga. Am facut foarte multe cautari pentru acest desert, am vizualizat zeci de videouri in maghiara si intr-un final m-am oprit la o reteta anume (va las si voua link (AICI). Dar nu aici a fost adevarata munca, ci la cautatul cornurilor sau batoanelor.
Reteta se face cu cornuri simple dulci, cornuri cum gaseam pe vremuri mai la toate magazinele care aveam in oferta si ceva produse de panificatie. Nu am gasit si pace! Insa am gasit batoane cu mac si s-au potrivit de minune, oricum vorbim despre un desert cu foarte mult mac. Si daca tot suntem la capitolul mac, am vazut ca in unele retete se foloseste macinat, in altele el ramane intreg. Eu am ales a doua varianta.
- Spuma de albusuri de deasupra este optionala, dar sosul de vanilie nu prea. Este obligatoriu sa fie prezent si sa fie pus in farfurie cu generozitate.
- In locul cornurilor sau al batoanelor se poate folosi paine mai veche sau chiar cozonac. Daca va ramane cozonac de la sarbatori, makos guba e un desert perfect pentru a valorifica totul!
Ingrediente Reteta Mákos guba
- 4 batoane sau cornuri simple (320g)
- 3 oua
- 80g zahar pudra
- 1 lingurita coaja razuita de lamaie
- 1 lingurita coaja razuita de portocala
- 300ml lapte
- vanilie (extract/esenta/seminte de pastaie)
- 150g mac
Ingrediente pentru bezea
- 3 albusuri
- 50g zahar pudra
- un varf de cutit sare
Ingrediente pentru sosul de vanilie
- 500ml lapte
- 80g zahar
- 6 galbenusuri (3 raman de la bezea)
- vanilie
extra: putin unt pentru uns tava de copt.
Preparare
Pornim cuptorul la 180°C. Ungem o tava rotunda cu diametrul de 22cm cu unt (pe fund si pereti). Se poate folosi si o tava/cratita/vas cu un diametru mai mic. Astfel desertul va iesi mai inalt. Daca vreti sa faceti intr-o tava mai mare, va recomand sa dublati cantitatile, altfel iese foarte subtire.
Spargem cele 3 oua intr-un castron, amestecam cateva secunde si adaugam zaharul, coaja citricelor si vanilia. Amestecam bine bine, apoi turnam laptele. Omogenizam si lasam deoparte.
Taiem rondele de aproximativ 2 cm grosime cornurile sau batoanele si le punem intr-un bol incapator. Peste rondele punem macul si turnam compozitia de lapte si oua. Amestecam cu o lingura pana batoanele au absorbit compozitia lichida si avem un amestec cat de cat omogen. Da, va arata ciudat. 🙂
Punem totul in tava pregatita, nivelam si apasam incet cu lingura, apoi dam la cuptor pentru 30 de minute sau pana guba este rumena pe deasupra. O data coapta, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Pentru bezea, mixam 1-2 minute albusurile cu sarea, apoi adaugam zaharul in 2 transe. Mixam pana obtinem o bezea fina si lucioasa.
Punem bezeaua peste guba si o nivelam putin cu lingura, lasand cateva valuri sau moturi. Caramelizam bezeaua cu un arzator pe gaz.
Si acum sa pregatim so sosul de vanilie.
Intr-o cratita cu fund gros punem laptele si vanilia. Eu am pus o lingurita extract de vanilie. Daca folositi pastaie de vanilie procedati asa: crestati pastaia si scoateti semintele. Puneti semintele si pastaia crestata in lapte. Buuun!
Punem laptele cu vanilia pe foc mic sa se infierbante. Stam cu un ochi pe aragaz sa nu iasa in foc laptele, ca nu-i prea placut. Din experienta vorbesc. :))
Cat se incalzeste laptele, mixam galbenusurile cu zaharul pana obtinem o spuma cremoasa, deschisa la culoare (aproximativ 6-7 minute am mixat eu). Turnam peste aceasta crema laptele fierbinte cu atentie, in fir subtire, amestecand mereu. Punem toata compozitia inapoi in oala si fierbem sosul la cel mai mic foc cu putinta, amestecand constant, pana sosul se ingroasa. Cum testam? Scufundam o lingura in sos, o scoatem si tragem pe spatele ei o linie cu degetul (atentie sa nu ne ardem) sau cu o alta lingura. Sosul trebuie sa ramana ferm, separat cu acea dunga pe mijloc. Daca este prea lichid, mai trebuie fiert putin.
Atentie! Este absolut necesar sa fierbeti sosul la foc mic. Daca va fi gatit la foc mare veti avea in locul sosului o omleta. Si nuuu, nu vreti asta! Ca sa fiti siguri de reusita sosului, va recomand sa il pregatitit mai degraba la baie de aburi decat in cratita direct pe flacara.
Dupa fierbere, lasam sosul sa se raceasca complet.
Makos guba se serveste cu mult mult sos de vanilie. Sa aveti pofta buna!