Risotto cu spanac proaspat, un risotto de sezon, perfect pentru pranzurile tot mai calde si serile racoroase de primavara.
Eu sunt mare fan al mancarurilor cu orez, fie ca vorbim de un risotto cremos, un ghiveci cu legume sau niste ardei umpluti. Orezul este un ingredient care te poate scoate din impas oricand.
Un alt ingredient care imi place este spanacul. La fel ca orezul, si spanacul este super versatil. Iar eu l-am folosit de aceasta data intr-un risotto aromat si super gustos.
Sper tare sa va placa reteta si sa o incercati!
Ingrediente Risotto cu spanac
- 200g orez arborio sau carnaroli (nu este potrivit un altfel de orez)
- 1 ceapa alba
- 3 catei de usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- 20g unt
- 50ml vin alb sec
- 50g parmezan razuit
- o mana de spanac proaspat
- cimbru proaspat sau uscat (dupa gust)
- sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare Risotto cu spanac
Punem pe foc oala cu 1l de apa si o lasam pana incepe sa fiarba. Apoi oprim focul sub ea. Vom avea nevoie de apa fierbinte la prepararea risottoului.
Spalam si frunzele de spanac si le tocam marunt din cutit. Le tinem si pe ele deoparte.
Pana fierbe apa tocam marunt ceapa si usturoiul. Punem pe focul mic o alta oala in care adaugam uleiul de masline si untul. Cand untul este topit, adaugam ceapa si usturoiul. Calim 3-4 minute, pana ceapa este moale si sticloasa. Adaugam orezul (pe care nu il spalam) si il prajim 1-2 minute, amestecand. Stingem totul cu vin si asteptam sa se evapore alcoolul (cateva minute). Adaugam sare, piper si cimbru.
Din acest moment incepem sa turnam apa fierbinte pregatita la inceput. Adaugam cate un polonic de apa peste orez, maximum doua, și nu adaugam apa pana aceasta nu este absorbita de catre orez. Amestecam mereu, la foc mic.
Nu va faceti probleme, in maximum 15 minute risotto este gata.
Cum stim cand este gata? Pai va trebui gustat. Orezul trebuie sa fie moale la exterior si usor crocant la interior, iar consistenta finala a mancarii trebuie sa fie cremoasa. Completam cu sare si piper daca este cazul.
Cand orezul este fiert, adaugam parmezanul si spanacul maruntit. Amestecam si servim imediat. Risotto cu spanac se serveste imediat ce este gata. In caz ca ramane prea mult in cratita, boabele de orez vor absorbi toata apa iar la final va fi un terci gros si nicidecum un risotto cremos.
In farfurie putem adauga parmezan extra si piper. Mie imi place cu mult piper, recunosc.
Pofta buna, dragii mei!