An de an, aparitia capsunilor mi-a dat o stare de bine. E semn ca nu mai e mult si vine vara si soarele isi intra in drepturi. Mai putin anul acesta cand asteptam, asteptam, dar ce asteptam? Nici caldura, nici soare, nici urma de primavara blanda, nici urma de vara la orizont. Imi pun sperantele in zilele ce vin.
Dar capsunii n-au nicio vina! Si daca in mod normal ne-am fi bucurat de un bol generos plin ochi cu capsuni stand pe bancuta din balcon, de data asta ne-am bucurat de o rulada cu mascarpone. Am adaugat cubulete de fructe suculente si dulci si am purtat soarele in suflet.
Am gasit la Selgros capsuni tare buni si proaspeti, Doamne, ca era si pacat sa nu fac ceva bun cu ei!
De fapt, cam orice vizita in Selgros se lasa numai cu bunataturi. Ca paranteza va spun ca mi-au mai facut cu ochii niste morcovei violet (nici nu stiam ca exista asa ceva) si niste mini vinete dragalase foc. Am tot stat pe ginduri sa iau, sa nu iau si ce sa fac cu ei. Bineinteles ca nu am luat si acum doar la ei imi sta gandul. Poate imi dati voi o idee de ceva gustos. 🙂
Revenind la rulada, va spun doar ca e pentru prima data cand fac asa ceva si este chiar foarte simpla toata operatiunea. Mereu mi-a fost teama de rulatul blatului, dar m-am descurcat de minune!
Sper sa va placa si voua!
P.S. Selgros va invita la un super concurs! Gatiti reteta voastra preferata, pozati-o cat mai frumos si inscrieti-o pe www.chefpentruozi.ro. Va asteapta premii minunate!
Ingrediente Rulada cu mascarpone si capsuni
Blat:
- 4 oua
- 80 g zahar
- 80 g faina
- Semintele de la ½ pastaie de vanilie (sau extract de vanilie)
Umplutura:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 40 g zahar pudra
- 300 g capsuni
Mod de preparare Rulada cu mascarpone si capsuni
- Pregateste o tava cu dimensiunile 35×30 cm. Eu am folosit tava cuptorului. Daca folosesti o tava mai mica blatul va iesi mai gros.
- Porneste cuptorul la 180 grade C si pune hartie de copt in tava.
- Pregateste un prosop curat, suficient de mare pentru a rula aluatul.
Pentru blat separa galbenusurile de albusuri.
Peste galbenusuri adauga jumatate din cantitatea de zahar si mixeaza-le pana cresc in volum si zaharul este dizolvat.
- Cu cat mixezi mai bine galbenusurile cu atat blatul va iesi mai pufos.
Mixeaza albusurile pana obtii o spuma ferma, apoi adauga zaharul ramas. Mixeaza in continuare pana cand spuma este bine intarita.
Adauga galbenusurile peste spuma de albusuri si omogenizeaza compozitia.
- Amesteca incet, cu miscari ample de sus in jos. Daca amesteci prea energic compozitia se va lasa!
Adauga faina, lingura cu lingura, si amesteca incet pana este bine amestecata in aluat.
Toarna aluatul in tava, niveleaza-l cu o spatula si da tava la cuptor pentru 10 minute (sau pana trece testul cu scobitoarea).
Scoate blatul copt din cuptor si rastoarna-l cu fata in jos pe prosopul pregatit.
Da la o parte hartia de copt (cu grija) si ruleaza blatul in prosop.
Lasa rulada deoparte pana se raceste complet.
Pentru umplutura pune intr-un bol mascarpone, smantana lichida si zaharul. Mixeaza pana obtii o crema ferma.
Spala capsunii si taie-i cubulete.
Cand blatul este rece desfa-l usor din prosop si intinde uniform crema peste el.
Presara deasupra cubuletele de capsuni.
Ruleaza cu grija blatul, apasand usor rulada.
Infasoara rulada in hartie de copt sau folie alimentara si pune-o la rece minim 2-3 ore inainte de servire.
Daca doresti o poti pudra cu zahar sau o poti decora cu felii de capsuni.
1 comment
Arata foarte gustos