Rulouri cu spanac si ceapa verde – probabail una dintre cele mai faine retete de primavara din cate am facut pana acum.
Abia am asteptat sa apara in piata verdeturile, parca nu mai aveam rabdare. M-am dus la o sesiune de cumparaturi cu gandul la leurda (am vazut ca in unele parti deja a aparut) insa nu am gasit. Am fost tare dezamagita. 🙁
Insa am gasit spanac si chiar daca spanacul nu-i leurda, am zis ca ceva bun sigur fac cu el. Si am facut spanac cu smantana, vreo doua salate si aceste rulouri fantastice.
La un moment dat, dupa ce m-am apucat de ele, am crezut ca o sa fie un mare esec, insa s-a dovedit a fi o reusita de zile mari. Am folosit in umplutura crema de branza, astfel ca umplutura a fost destul de lichida. Am fost tare suparata cand am taiat rulourile si umplutura a iesit in rauri afara. Dar am mers mai departe cu reteta, mi-am zis ca daca iese, bine, daca nu …iar bine. Umplutura care s-a scurs am pus-o peste rulouri in tava si de fapt asta a facut totul. Rulourile au iesit la final usor umede, perfecte chiar. O branza de burduf sau o telemea ar fi facut rulourile mai uscate.
Rulourile acestea sunt perfecte alaturi de lapte, iaurt, sana. Desigur, nu e musai sa le mancati cu ceva, si simple sunt minunate.
Ingrediente Rulouri cu spanac si ceapa verde
Ingrediente pentru aluat
- 350g faina alba
- 100g faina integrala
- 7g drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- 250 ml apa calda
- 50 ml ulei de masline
Eu pregatesc aluatul foarte simplu si rapid in robotul de bucatarie sau mixerul cu bol cu ajutorul carligului de framantare. Pun toate ingredientele in bol si framant pana obtin un aluat care se desprinde usor de pe carlig. Tin aproape faina si uleiul de masline mereu, poate mai am nevoie. Mi s-a intamplat de mai multe ori sa mai fie nevoie de o lingura de faina sau de putin ulei pana sa ajung la aluatul final, cel care se dezlipeste usor. Aceste modificari au aparut aproape de fiecare data cand am schimbat tipul de faina.
Bun, odata obtinut aluatul, il acoperim cu un prosop curat si il tinem la loc cald sa dospeasca, aproximativ 1,5h.
- Bineinteles, aluatul poate fi framantat si manual. Puneti intr-un castron mare ingredientele uscate, apoi incepeti sa framantati adaugand treptat apa si ulei. Framantati pana aluatul de dezlipeste de pe maini.
- Nu este obligatoriu sa folositi faina integrala, puteti face aluatul doar cu faina alba (caz in care va recomand sa puneti din start 500g).
Ingrediente pentru umplutura
- 300g crema de branza cu smantana
- 1 legatura ceapa verde taiata rondele
- 1 ou
- o mana de spananc proaspat tocat marunt
- sare si piper
Pentru umplutura se amesteca toate ingredientele intr-un castron. Desigur, sare si piper punem dupa gust. Daca crema de branza este sarata s-ar putea sa nu mai simtiti nevoia de sare in plus.
Mod de preparare Rulouri cu spanac si ceapa verde
Avem aluatul, avem umplutura.
Pornim cuptorul la 180C si pregatim o tava de copt.
Presaram putina faina pe blatul de lucru si rasturnam aluatul. Cu ajutotul sucitorului, intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, cu grosimea de aproximativ 1 cm.
Peste aluat intindem umplutura de branza si verdeturi, lasand pe o latura mare o margine de 2-3 cm. Atentie, umplutura este mai lichida!
Rulam aluatul pe latura mare. Taiem cu cutitul rulouri de grosimea a 2-3 degete si le punem in tava, cu o mica distanta intre ele. Umplutura care se va scurge din rulouri in momentul taierii o luati frumusel pe lama cutitului si o adaugati in tava peste rulouri. Nu va faceti probleme, pare totul foarte umed si lichid, insa rulourile vor iesi minunat!
Mai jos vedeti cat de lichida mi-a iesit mie umplutura.
Buuun. Dam tava la cuptor pentru 30-40 de minute, pana rulourile sunt rumene si frumoase. Le urmarim in tot acest timp, pot sa se rumeneasca si mai repede.
Odata coapte, le lasam sa se racoreasca putin, apoi le putem scoate din tava.
Pofta mare!