Nu stiu cum sunt pentru altii, dar pentru mine saleurile sunt cireasa de pe tort la mesele festive de Craciun ori Revelion. In general orice gustare sarata imi place, dar ca saleurile nu-i nimic. Si in restul anului imi plac, insa sarbatorile de iarna merg manusa cu saleurile. O fi de la cuptorul incins din care se simte miros pofticios? Cred ca da!
Saleuri cu iaurt si parmezan am azi pentru voi, o reteta atat de simpla incat sunt convinsa ca dupa ce o cititi va si apucati de lucru. Reteta am luat-o din Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, una dintre cartile mele preferate. Si cred ca am mai spus pe aici pe blog, n-am dat gres cu nicio reteta!
Saleurile ies perfecte. Sunt fragede, efectiv ti se topesc in gura si iti vine sa mananci non-stop. Dar sa nu faceti asta! Ce e fain ca se pastreaza frumos zile bune daca sunt tinute intr-o punga de hartie sau intr-o cutie inchisa ermetic.
Sper sa va placa si voua reteta!
Incearca si reteta de SARATELE CU CHIMEN LA PRESA – reteta AICI
Iaurtul poate fi inlocuit cu smantana.
Parmezanul poate fi inlocuit cu cascaval sau telemea.
Aluatul poate fi folosit si pentru covrigei. Daca aveti forma de covrigei, go for it!
Ingrediente Saleuri cu iaurt si parmezan
*pentru aproximativ 70 saleuri
- 400g faina
- 200g unt la temperatura camerei
- 200ml iaurt simplu
- 1 ou
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 lingurita chimen macinat
- 100g parmezan sau cascaval razuit
- optional susan, seminte de chimen, sare grunjoasa
Mod de preparare Saleuri cu iaurt si parmezan
Intr-un castron incapator amestecam untul moale cu galbenusul (pastram albusul pentru mai tarziu), chimenul macinat, sarea, iaurtul si 50 g parmezan. Sau cascaval. Amestecam bine si adaugam faina. Framantam aluatul pana toata faina este inglobata, apoi punem aluatul intr-o folie la rece 3-4 ore sau de seara pana dimineata. Eu l-am lasat 3,5 ore si am lucrat perfect cu el.
Dupa ce a stat la rece putem sa ne apucam serios de treaba.
Pornim cuptorul la la 170C (foc mijlociu) si punem hartie de copt intr-o tava.
Scoatem aluatul din folie si il intindem cu sucitorul pe blatul de lucru presarat cu faina. Ideal ar fi ca foaia sa aiba o forma dreptunghiulara, ca sa nu fie multe pierderi si iar sa framantati ce ramane. Asa ca apasati cu palmele aluatul si modelati-i forma, apoi intindeti cu sucitorul intr-o foaie de aproximativ 3 mm grosime.
Cu un cutit trecut mereu prin faina taiati fasii de aluat. In carte se recomanda fasii de 1,5X5 cm. Va spun sincer ca eu am taiat la ochi dupa cum am crezut ca mi-ar placea sa fie de mari saleurile. Va sfatuiesc sa faceti la fel. 🙂
Batem albusul cu o furculita si ungem pe deasupra saleurile cu o pensula. Presaram pe ele parmezanul ramas. Eu nu am pus parmezan pe toate, ci am folosit si seminte de susan alb si negru si seminte de chimen.
Saleurile se transfera in tava pregatita si se dau la cuptor pentru circa 20 de minute sau pana se rumenesc usor. Silvia Jurcovan recomanda sa nu se deschida usa cuptorului in primele 12 minute, asa ca am ascultat-o cu sfintenie!
Odata coapte le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca. Daca avem rabdare!
Pofta buna!