Savarina cu pesmet – o idee dulce inspirata de Silvia Jurcovan (Carte de bucate, editia 1983). Vorbim de desertul copilariei, pentru multi dintre noi, insa intr-o varianta foarte simplu si rapid de pregatit fata de cea cu aluat dospit. Este super insiropata, are si visine, asadar e desertul perfect in orice sezon.
Savarina este una dintre prajiturile mele preferate inca de cand eram copil. Sunt sigura ca asa este pentru multi dintre voi, nu-i asa? Nici nu stiu de cand am in plan sa pregatesc acasa savarine si uite ca nu am mai stat pe ganduri. Reteta este a dnei Silvia Jurcovan, eu am facut cateva mici modificari: 1. Am redus cantitatea de zahar si 2. În loc de dulceata am pregatit un sos cu visine fara samburi. Am vrut sa fie si fructe intregi si va recomand sa incercati si voi varianta asta sau sa folositi o dulceata cu fructe intregi.
Ce fel de fructe putem folosi pentru sos?
In principiu putem folosi fructele noatre preferate, insa as sugera sa fie putin acrisoare: visine, zmeura, mure. Eu m-am bucurat ca am gasit la raionul de fructe congelate visine fara samburi si supriza placuta a fost ca si-au pastrat foarte bine tinuta si forma dupa fierberea alaturi de zahar.
Putem pregati din acest aluat savarine individuale?
Sigur ca da! Folositi forme individuale de cosulete sau mini tarte pe care le ungeti cu unt si le tapetati cu faina sau pesmet.
Cata frisca folosim?
Cata dorim. Decorul cu frisca si fructe proaspete este optional, puteti lasa cupola savarinei simpla. Totusi, cu un strat generos de frisca pe deasupra si fructe colorate mi se pare ca arata tare tare bine. Eu am folosit in totual 800ml de frisca, din care 3/4 am folosit pentru a umple savarina si restul pentru decorul final.
Savarina cu pesmet este super gustoasa imediat ce e gata de pregatit, insa a doua zi noua ni s-a parut perfecta!
__________________
Tot din Cartea de bucate a Silviei Jurcovan am incercat si reteta de CUIBURI DE VIESPI – click aici.
APASA PLAY MAI JOS SI VEZI RETETA IN FORMAT VIDEO