Zilele acestea sunt cu gandul departe, undeva prin Italia. Yep, mi-e tare dor de vacanta. O fi de la ploaie, ma gandesc. La Cluj cam ploua si e urat “ca saracia”. Asa ca hai sa va spun cateva cuvinte despre frumoasa noastra vacanta. Nu, nu este un ghid de calatorie sau un ghid de oras, ci cateva ganduri despre unul dintre cele mai frumoase orase ale Italiei.
Am ales sa mergem cateva zile in Bari, Italia, si de acolo sa misunam cand in stanga, cand in dreapta. Cand am ales destinatia pentru vacanta asta, de la care mi se pare ca a trecut o eternitate, nici nu am stiut noi unde mergem de fapt. De fapt, asa se intampla intotdeauna.
Din Bari am facut excursii de o zi sau o jumatate de zi in: Matera, Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Trani si Alberobello. Am umblat de aproape ne-am tocit talpile pantofilor, dar a meritat din plin orice efort. Azi va zic cateva cuvinte despre Matera. Nu stiu daca despre celelalte voi scrie, dar Matera nu avea cum sa scape.
Inainte de a pleca in vacanta, am facut cercetari. Adica am avut o mica discutie cu Google, cel mai bun prieten al omului. Din imaginile si sfaturile gasite, Matera ni s-a parut interesanta si de vazut. Pai atunci, hai s-o vedem!
Cand am ajuns acolo am uitat tot ce am vazut vreodata. Matera iti taie rasuflarea, te fascineaza, te intriga si iti oboseste picioarele de mama focului. Sau cel putin asta s-a intamplat in cazul nostru. Ceea ce va doresc si voua, desigur.
Dupa Petra, din Iordania, Matera este a doua cea mai veche asezare din lume si se afla in sudul regiunii Basilicata. Locuintele sunt sapate in stanca si se numesc “Sassi di Matera”, iar din 1993 se afla in patrimoniul UNESCO. In cateva dintre ele se locuieste inca. Altele sunt transformate in magazine, cafenele si restaurante si chiar hoteluri. Din pacate, exista destul de multe lasate in paragina.
Nu cred ca Matera are obiective turistice neaparat de bifat. In Matera fiecare straduta, poarta, usa de intrare in casa, stanca sapata, clopotnita ori taraba cu fructe este un obiectiv in felul ei. De cum ajungi in centru, fie ca o iei spre stanga, fie ca alegi dreapta, cu siguranta vei da peste ceva care te va lasa mut de uimire.
Cand te plimbi intorci capul la fiecare pas. In stanga vezi o usa albastra si niste cactusi, in dreapta vezi un geam cu un oblon care te poarta in alta lume. Balcoane cu flori, muschi pe ziduri, decorurile cele mai retro ori biserici sapate in stanci. Umbla vorba in targ ca ar fi peste 100 de biserici, in loucri unde nu ai banui ca exista asa ceva. Noi am crezut pe cuvant si nu le-am numarat.
Continuam cu piatete cochete, mancare buna si puncte panoramice. Pe toate le gasesti aici. Inaintezi pe straduta ingusta, urci prin dreapta, urci prin stanga, mergi in fata, apoi iti dai seama ca ai ajuns de unde ai pornit. Oh, este ca la muzeu! Si e ametitor de fain muzeul asta!
E atat de spectaculos, incat si Mel Gibson s-a simtit inspirat si a filmat in Matera secvente “Patimile lui Hristos” in 2004. In 1965, Pier Paolo Pasolini a filmat “Evanghelia dupa Matei”. Din poze, e lesne de inteles de ce Matera este o locatie preferata pentru filmele cu teme biblice. Exista si un muzeu, “cinema nei sassi” si daca il prindeti deschis cred ca ar fi interesant de vizitat. Noi nu l-am gasit deschis. Data viitoare!
Am vrut sa vedem cum locuiam oamenii “pe vremuri” asa ca am vizitat o locuinta deschisa si amenajata in acest sens. Am aflat cu aceasta ocazie ca animalele stateau in casa cu stapanii sau ca toaleta era langa pat. Cum arata imbracamintea localnicilor, ce mancau, cu ce se ocupau si se ustensile aveau in bucatarie. Frumos! Am platit 4 euro/persoana intrarea si am avut un audio pe fundal in limba engleza.
Si apropo de “pe vremuri”, Carlo Levi, exilat intr-un sat in reginunea Basilicata in perioada 1935-1936, descria o Matera saraca si plina de lipsuri, bantuita de malarie si mizerie si oameni resemnati. Daca va pica in mana “Hristos s-a oprit la Eboli” nu ezitati sa o rasfoiti, eu cu siguranta asta voi face.
Dupa ce ati batut toate stradutele, ati mancat ceva bun si ati baut si o bere racoroasa poate mai aveti vreme sa intrati, asa scurt, si in parcul orasului, unde veti gasi ruinele Castelului Tramontano, construit in sec. al XVI-lea.
Ce am mancat bun in Matera?
Pai pizza, Doamne iarta-ma, ca ce om manca altceva? Noua ne place pizza la ea in Italia. Mancam pana nu mai vedem bine.
Pizzerie gasiti multe. Ne-am oprit la Il boccone del musicista, in Piazza Sedile. E chair langa catedrala orasului piata asta, nu aveti cum sa o ratati. Era ora pranzului si era destul de aglomerat, dar am prins singura masa goala de pe terasa.
Am comandat doua pizza si cate o bere, evident. Pizza buna, ingrediente simple si putine, exact asa cum ne place si cum ne tihneste.
Pretul uneia a fost de 7 euro si ne-a placut chiar foarte mult, recomandam! Faptul ca nu ne-am inteles cu chelnerita decat prin semne, si la un moment dat nici nu mai stiam ce semne sa facem, nu ne-a prea placut.
Pe langa pizza si bere, ne-am mai oprit la un cappuccino in vreo doua locuri care ni s-au parut interesante, exact in buricul targului. Nu mai stiu numele lor, dar nu-ti face probleme, in Matera ai de unde alege cand vine vorba de a savura ceva bun.
Cum ajungi din Bari in Matera?
Cu trenul (Ferrovie Appulo Lucane). O calatorie costa 4,90 euro/persoana si dureaza in jur de o ora si jumatate.
Trenurile sunt foarte curate si confortabile, timpul va trece repede.
Odata ajuns in gara urmareste indicatoarele spre centru istoric (max 10 minute). Enjoy!
Biserica Sant’ Agostino
Valea care se deschide din fata Bisericii Sant’Agostino
Interior casa grotta
Biserica San Pietro Caveoso
ruinele Castelului Tramontano
2 comments
Buna Corina. Tocmai ne-am intors aseara din Bari, am vazut Alberobello, Polignano a Mare, Monopoli si Matera. Inca ma mai dor picioarele de la atata mers, toate oraselele au fost frumoase in felul lor dar Matera ne-a impresionat foarte tare. Recomand tuturor ce vor sa mearga la Bari sa o faca, voi scrie si eu despre aceasta experienta pe blog.
Salut Ramona.
Si pe noi ne-au durut picioarele o vreme buna dupa ce ne-am intors :))
Dar a meritat fiecare ioi si vai.
Astept si impresiile tale.