Tort Musuroi de cartita – un tort atat de gustos si atat de simplu de pregatit! Are un blat de cacao, banane cremoase si o crema de mascarpone cu ciocolata. De unde vine numele? De la aspectul sau, desigur. Seamana cu o mica movila de pamant, exact ca cea facuta de o cartita. Haideti sa-l pregatim impreuna!
In fiecare an pregatesc un tort de ziua mea (care este pe 10 mai), iar in acest an a fost acest minunat Tort Musuroi de cartita. Il am de foarte multa vreme in plan si ma bucur ca l-am pregatit chiar pentru aniversare, a iesit super bun, am fost incantati cu totii de el. Si se pregateste atat de simplu si rapid! Si asta nu e tot! Tortul asta se poate personaliza in fel si chip. De exemplu, vreau neaparat sa il incerc si cu o crema de ciocolata, cred ca este divin. Sau mai putem adauga fructe in crema, cum ar fi visine. Va dati seama? Banane, visine, ciocolata…vis!
Ingrediente Tort Musuroi de cartita
Ingrediente pentru blat
- 5 oua
- 100g faina
- 20g cacao
- 100g zahar
- un varf de cutit sare
- vanilie
- 4 g praf de copt
Ingrediente pentru umplutura si crema
- 500g branza mascarpone
- 300ml smantana pentru frisca neindulcita
- 120g zahar pudra
- vanilie
- 50g ciocolata 50% cacao
- 3-4 banane
Preparare Tort Musuroi de cartita
- Pornim cuptorul la 180°C si pregatim o tava de copt cu diametrul de 24 cm. Ungem tava cu unt si tapetam cu faina.
Separam ouale. Albusurile le mixam impreuna cu sarea 1-2 minute, pana obtinem o spuma alba, apoi adaugam treptat zaharul continuand sa mixam. La final vom obtine o spuma ferma, alba, lucioasa, ca pentru bezea. Adaugam pe rand galbenusurile si amestecam incet dupa fiecare. Adaugam si vanilia.
Amestecam faina, praful de copt si cacaua intr-un bol si le cernem printr-o sita. Asa ne asiguram ca nu vom avea cocoloase in aluat. Punem amestecul peste spuma de albusuri si incorporam incet cu un tel pana avem un amestec omogen. Il turnam in tava pregatita si coacem 25 de minute. Dupa coacere, scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca complet.
Dupa racire taiem capacul blatului (partea care la copt s-a bombat). Punem deoparte capacul si cu o lingurita sau direct cu mana, scobim baza tortului, astfel incat sa obtinem o baza cu o gaura/adancitura. Avem grija sa nu scobim si partea de jos, iar pe lateral lasam o margine groasa de 2-3 cm. Intr-un castron sfaramam bine de tot capacul decupat si miezul de blat scobit. Obtinem la final firimituri de blat.
Pentru crema punem intr-un vas mascarpone, frisca, zaharul pudra, vanilia si mixam pana obtinem o crema ferma. Atentie sa nu o mixam prea mult pentru ca se poate taia. Ciocolata o maruntim bine-bine din cutit si o punem in crema. Amestecam.
Acum haideti sa asamblam tortul!
Decojim bananele si le taiem pe lung. Asezam bananele in adancitura din blat, cu partea taiata in jos. Taiem bucati din banane si umplem tot spatiul. Bininteles, bananele pot ramane intregi, nu este obligatoriu sa le taiem.
Punem crema deasupra si cu o spatula sau lingura o aranjam sub forma de cupola, imbracand si marginile exterioare ale blatului. Imbracam tortul in firimiturile pregatite. Punem firimituri din belsug peste tot, si pe cupola si pe margini. Vor ramane firimituri, nu sunt necesare chiar toate, iar cu ele puteti sa pregatiti deserturi la pahar.
Punem tortul la rece minimum 1-2 ore inainte de servire.
Pofta buna!