In ultima vreme gatesc destul de multe supe si ciorbe, poate si din cauza ca e atat de rece vremea asta si avem nevoie in permanenta de ceva de incalzit. Dar parca fac mai multe supe ca in alte ierni. Adevarul e ca dintr-o oala de ciorba mancam si a doua zi si uneori si a treia, astfel ca economisesc si timp si ingrediente..si curent si de toate.
Ciorba de azi e un fel de a la grec, dar aduce si cu radauteana parca. N-am folosit o reteta anume, am facut strict ce mi-a venit la mana. N-am calit nimic in ulei, totul a fost fiert si nu am folosit faina pentru ingrosat. Cu toate astea, mi s-a parut una dintre cele mai bune ciorbe facute de mine pana in prezent.
Daca doriti puteti sa ii adaugati tarhon, sa o acriti cu otet sau ardei iute, sa-i adaugati mai multe legume..in principiu e o reteta usor adaptabila la orice. Serviti cu paine proaspata si ardei iute. Enjoy!
Ingrediente
-2 pulpe intregi de pui (am avut pui de tara)
-2 morcovi
-2 radacini de patrunjel
-un ardei gras rosu
-o ceapa alba mare
-2 rosii
-1/2 pahar de orez (am folosit un pahar cu capacitatea de 250 ml)
-2 galbenusuri
-200 ml smantana
-2 catei de usturoi
-sare si piper dupa gust
-cateva fire de patrunjel proaspat
-zeama de la 1/2 lamaie
Intr-o oala se toarna cca 3 l de apa. Carnea de pui spalata si curatata se pune in oala, alaturi de morcovi, radacina de patrunjel, ardeiul, rosiile si ceapa taiate bucati mari (ceapa se pune intreaga, este doar pentru aroma). Se pune un capac si se lasa la fiert pana cand carnea se desface usor de pe os si legumele sunt fierte. Se spumeaza din cand in cand, in functie de spuma formata.
Cand acestea sunt fierte se scot afara din supa, se lasa putin la racit, apoi carnea se desface de pe os si se taie fasii, iar legumele cubulete. Pana cand acestea sunt taiate, se pune in oala orezul spalat in prealabil si se lasa sa fiarba la foc mic. Se pun inapoi in ciorba carnea si legumele si se tine oala pe foc mic-mic pana cand orezul este fiert de tot.
Galbenusurile se amesteca cu smantana si cu 2-3 linguri de ciorba fierbinte, apoi se toarna amestecul in ciorba, se amesteca si se mai lasa cateva minute sa fiarba. Usturoiul se piseaza si se amesteca cu o lingura de ciorba fierbinte, apoi se toarna in oala.
Se toarna in ciorba si zeama de lamaie, se condimenteaza cu piper si sare daca mai este nevoie si se adauga patrunjelul tocat marunt. Se opreste focul si se lasa cateva minute la hodinit.
Daca doriti o ciorba mai lunga, mai puteti adauga apa daca vedeti ca supa a scazut prea mult dupa ce carnea si legumele s-au fiert. Sau daca vi se pare prea multa puteti sa renuntati la ocantitate din aceasta. In cazul meu, am folosit pui de casa si a necesitat un timp mai lung de fierbere, astfel pierzandu-se si o cantitate mai mare de apa. Insa noua ne place ciorba deasa si consistenta, asadar, adaptati totul gusturilor voastre.