Minunatia asta de peltea este o coproductie mama si subsemnata. Pentru mine a fost prima data cand am facut asa ceva, pentru mama a doua. Si a fost printre putinele dati cand noi doua am pregatit ceva impreuna in ultima vreme.Mie nu prea imi place dulceata de gutui. Adica daca e musai musai mananc, dar daca am altceva in casa nici nu ma uit la ea. Dar pelteaua…ei bine, pelteaua e altceva. Jeleu fin si aromat cum nici nu va puteti inchipui. Am mancat jumatate de borcan asa gol atat de buna a iesit.
O puteti manca cu biscuiti sau chiar puteti sa umpleti fursecuri cu ea (eu ma gandesc la niste coronite, reteta aici), puteti sa o folositi la cheesecake, la clatite, pe paine cu unt sau cum va tine imaginatia.
Noua ne-a iesit cam inchisa la culoare, n-ai zice ca e de gutui. Poate ne spune cineva cum se face sa isi pastreze din culoarea galbui-portocalie. Sa fi fost nevoie de lamaie, oare?
Se pot adauga si diverse arome cum ar fi vanilie, scortisoara, anason, cardamon, cuisoare. Va dati seama ce ar iesi, nu? Curcubeu pe cerul gurii!
Dar sa va arat cum am mesterit noi!
Ingrediente peltea de gutui
- coji si cotoare de gutui
- zahar
- apa
Mod de preparare peltea de gutui
Cojile si cotoarele se pun intr-o oala incapatoare si te toarna apa peste ele cat sa le acopere.
Se pune oala pe focul cel mai mic si se lasa acolo sa bulbuceasca batar vreo 2 ceasuri.
Dupa cele 2 ceasuri, se strecoara cojile printr-o sita deasa.
Noi am obtinut 1.5 l lichid si am urmat regula de la dulceata – 1:1 fruct si zahar, asa ca am pus 1,5 kg zahar.
Lichidul amestecat cu zaharul l-am pus inapoi pe foc si l-am lasat sa fiarba pana cand siropul a scazut cat de cat si a avut o consistenta mai densa.
- Noi am facut testul cu farfuria tinuta la frigider: se pun cativa stropi de sirop pe o farfurie rece si se lasa cateva minute la racorit. Daca siropul este foarte lichid, apoi de buna seama ca mai trebuie fiert. Daca ramane, ferm pe pozitii si cleios inseamna ca sunteti pe finalul fierberii. Tineti cont ca pelteaua se va intari si mai tare cand se raceste complet.
Se toarna pelteaua in borcane curate si sterilizate si se lasa sa se raceasca complet, apoi se pune capac si se depoziteaza in camara.