Paste cu vinete si rosii – o reteta perfecta pentru vara in care folosim vedetele sezonului, rosii si vinete. Preparatul este inspirat din bucataria siciliana, unde il vom gasi sub numele de Pasta alla Norma. Totusi, eu nu am pastrat denumirea originala deoarece nu am folosit ca branza ricotta maturata, ci parmezan. Daca gasiti ricotta maturata nu ezitati sa o folositi la final pentru un gust cat mai apropiat de cel autentic.
De ce ziceam ca este reteta perfecta pentru vara? Pentru ca se pregateste usor, repede si avem nevoie de ingrediente putine, de calitate. Este important sa folosim in retetele noastre ingrediente de calitate pentru a ne putea bucura de o mancare delicioasa pe care o vom tine minte multa vreme. Eu am folosit passata de rosii de la borcan, insa la fel de bine puteti sa folositi si rosii proaspete. La raionul de legume-fructe gasiti in aceasta perioada rosii suculente si cu gust, perfecte pentru astfel de preparate.
Ce tip de paste sunt potrivite pentru acest preparat?
Pastele care va plac cel mai mult. Sunt delicioase atat cu spaghetti, penne sau fusili. Sosul de rosii se potriveste bine cu aproape toate tipurile de paste.
Este obligatoriu sa taiem vinetele cubulete?
Nu. La fel de bine puteti sa feliati vinetele in rondele subtiri pe care sa le prajiti in baie de ulei pana sunt crocante. Pentru variante mai light se pot pregati si la cuptor, pe grill sau pe gratar.
Ingrediente Paste cu vinete si rosii
(3 porții)
- 200g pastele preferate
- 350g vinete
- 300ml passata de rosii
- 2 catei de usturoi feliati subțire
- 10 frunze de busuioc proaspat
- Sare si piper (dupa gust)
- Ulei de masline
- Parmezan razuit
Mod de preparare
- Punem la fiert pastele conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Spalam vanata (sau vinetele) si le feliem pe lung. Feliile nu trebuie sa fie foarte groase.
- Taiem feliile in vastonase, apoi bastonasele in cubulete.
- Intr-o tigaie incingem putin ulei de masline si prajim cubuletele de vinete pana sunt rumene. Le scoatem deoparte.
- In tigaie mai turnam putin ulei de masline si calim usturoiul 1-2 minute, avand grija sa nu se arda.
- Adaugam passata de rosii, condimente si busuiocul tocat marunt. Lasam sosul sa fiarba 10 minute.
- Adaugam un polonic din apa in care au fiert pastele si punem si pastele scurse de apa.
- Fierbem totul 30 de secunde, stingem focul si adaugam cubuletele de vinete prajite.
- Servim delicioasele paste cu vinete si rosii imediat dupa preparare cu mult parmezan razuit pe deasupra.
Pofta buna!