Cei care locuiti in alte localitati decat cele natale, probabil stiti sentimentul acela se saltare a inimii cand primesti ceva bun de acasa. Oua impachetate in ziar, legume proaspete de gradina, prajitura facuta de mama, sarmale de pus la congelator, verdeturi frumos mirositoare, poate snitele sau chiftele. Si lista ar putea continua la nesfarsit.
Eu am primit in ultimul cel mai recent pachet (care a fost de fapt o vizita a parintilor mei la noi la Cluj) taitei de casa facuti de mama si bunica. Draga de bunica s-a gandit sa ne puna 3 pungi mari. Sa avem! Doamne, da-i sanatate sa ne bucure cat mai mult timp si sa ne bucuram unii de altii!
Doua dintre ele (pungile) au fost cu taitei lati, iar cealalta cu taitei pentru supa. Taiteii lati i-am facut cu smantana si mazare, adicatelea ce vedeti voi azi aici, dar am facut o portie si cu nuca. Cu nuca, scortisoara si coaja de lamaie. Nu va pot spune cat de buni au putut fi! (Apropo, noi la taietei, pe aci pe langa Cluj, le spunem tomnaji)
Reteta de taitei cu smantana si mazare se face repede, in 15 minute sunt gata. E o mancare simpla, dar cu arome bogate. Bineinteles, daca nu aveti taitei de casa puteti orice fel de paste doriti.
Nu este mancarea cea mai softisticata, dar mie mi-a adus ganduri bune si senine si am vrut sa le impartasesc cu voi.
Sa ne fie de bine tuturor!
Ingrediente Taitei cu smantana si mazare
- 400 g taitei de casa
- 200 g mazare
- cateva rosii uscate (pe care poate aveti posibilitatea sa le faceti chiar voi)
- 400 ml smantana lichida
- O ceapa
- 2 catei de usturoi
- sare si piper
- parmezan sau orice branza sarata care poate fi razuita
- 3 linguri ulei de masline
Preparare Taitei cu smantana si mazare
- Ceapa si usturoiul se curata, apoi se toaca marunt.
- Mazarea se scurge de apa (daca este una de la borcan sau conserva) sau se fierbe daca se foloseste proaspata.
- Rosiile uscate se taie bucatele.
Se pune la fiert apa cu sare, intr-o oala incapatoare. Cand aceasta incepe sa fiarba se adauga pastele, iar dupa fierbere se pun intr-o sita sa se scurga de apa. Totusi, pastrati putina apa in care au fiert, va ajuta la legarea sosului.
Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline, apoi se adauga ceapa si se caleste pana cand devine sticloasa.
Se adauga usturoiul, iar dupa 2-3 minute mazarea si rosiile uscate.
Se toarna smantana, un polonic de apa in care au fiert taiteii, condimentele si se lasa la fiert pe foc mic pana la ingrosarea sosului (nu dureaza mult, cateva minute).
Se adauga in sos taiteii, se amesteca lejer si putin.
Taiteii sunt minunati fierbinti cu parmezan razuit deasupra. Pofta buna!