Spanakopita – triunghiuri cu feta si spanac super crocante, pline de umplutura! Este o reteta care nu se face super repede si cere putina migala, insa merita din plin orice efort. Spanakopita este o placinta cu feta si spanac, o mancare traditionala din Grecia pe care cu siguranta multi o cunoasteti din concedii. Se poate pregati in tava mare, ca o placinta, dar si sub forma de triunghiuri. Am ales cea de a doua varianta pentru a se potrivi si mai bine pentru caserola de la serviciu. Puneti alaturi si un iaurt racoritor si aveti un pranz pe cinste la birou!
Spanakopita este o mancare traditionala din Grecia pe care o regasim sub mai multe forme: fie sub forma de placinta, fie rulouri sau triunghiuri. Varianta sub forma de placinta se prepara cel mai repede, nefiind nevoie sa se taie foile si sa se impatureasca.
Ce foi folosim pentru Spanakopita?
Foi grecesti (filo) sau foi de placinta, subtiri. Astfel, nu vom folosi aluatul de foietaj pentru aceasta reteta. Avem nevoie ca straturile de aluat sa fie crocante, rumene, si nu pufoase ca la un foietaj.
Care este umplutura specifica acestei retete?
Umplutura este formata din spanac, feta, ceapa si verdeturi. In sezon putem folosi ceapa verde, dar daca nu avem, ceapa alba sau chiar si cea rosie este o alegere potrivita. Se recomanda ca spanacul sa fie frunze, nu varianta tocata, maruntita. De asemenea, va recomand sa szdrobiti branza cu mana, bucati mai mari ca la fievcare imbucatura sa simtiti aroma ei. Este mult mai gustoasa asa decat varianta cu branza razuita.
Si am si niste vesti bune! In perioada 15.09 – 28.09.2023. la Selgros se desfasoara campania Greek Weeks. Practic, in cele 2 saptamani veti gasi in magazin, bine semnalizate, toate ingredientele necesare pentru a pregati mancaruri cu arome grecesti, de vacanta. Spor la bunatati!
Ingrediente Spanakopita – triunghiuri cu feta si spanac
- 12 foi de placinta
- 450g spanac congelat frunze
- 200g branza feta zdrobita
- 2 oua
- 1 legatura patrunjel tocat marunt
- 1 legatura marar tocat marunt
- 2 catei de usturoi pisati
- 80g ceapa alba tocata marunt
- sare si piper dupa gust
- ulei de masline
1 comment
Am gustat Spanakopita într-un concediu în Grecia și am fost îndrăgostită de la prima îmbucătură! Mă bucur să găsesc o rețetă detaliată pentru a recrea acasă acele arome minunate. Ideea de a le face în formă de triunghiuri pentru caserolă e genială. Abia aștept să încerc! Mulțumesc pentru inspirație!