Probabil sunt unul dintre acei “cei mai frigurosi oameni de pe planeta”. De cum a venit frigul am scos de la naftalina halatul pufos, sosetele de lana, plosca pentru apa fierbinte, pijamaua imblanita si patura aia dubla, perfecta de pus peste plapuma.
Dar echipata cu tot arsenalul si parca tot nu ma pot incalzi cum trebuie. Ati putea spune ca un ceai fierbinte ar face totul, dar eu nu beau ceaiuri decat daca arde! Si cum nu prea arde fac compoturi calde. Tot un fel de ceai, numa ca nu e ceai.
Compot cald de mere am invatat sa fac de la mama, pentru ca nu erau seri de iarna in care sa nu ne pregateasca. In fond nici nu e atat de mare filozofie. Cu ingrediente putine obtineti o bautura de sezon, din aceea de baut la gura semineului sau a sobei. Eu prefer caloriferul, ca n-am nici soba nici semineu.
Sa va zic cum l-am facut eu:
Ingrediente compot cald (pentru 4 portii)
2 mere
2 pere
1 portocala sau 2 clementine
1 steluta anason
1 baton scortisoara
cateva cuisoare (optional)
frunzulite de menta (optional)
4 linguri zahar sau indulcitor Green Sugar (sau dupa gust)
1 l apa
Fructele se curata de coaja si se taie felii sau cuburi. Cum doriti.
Intr-o craticioara se pun apa, fructele si toate celelalte ingrediente.
Se fierbe compotul, dar cat sa bulbuceasca de 2-3 ori doar.
Se stinge focul si se lasa compotul la hodinit batar vreo 10-15 minute.
Si cam atat!
Turnati in cani compot cu fructe cu tot si enjoy!
Daca doriti sa obtineti efectul de incalzire trupeasca si sufleteasca beti compotul caldut-fierbinte, iar daca il lasati sa se raceasca complet aromele vor fi si mai intense. Alegeri, alegeri!