Muschi umplut de Cluj sau rulada iepure. Din carne de porc. Adica cum rulada iepure daca e pregatita din carne de porc? Pai foarte simplu! Pe aici pe la Cluj si prin imprejurimi, carnii grasalane de pe burta porcului ii spunem iepure. Nu am zis eu ca e simplu?
Acasa ii spunem simplu iepure si o pregatim obligatoriu la taiatul porcului. Pregatim rulada dintr-un carnat proaspat infasurat in iepure, o fierbem impreuna cu dafin, cimbru si sare, apoi o punem la afumat. Nici nu va pot explica ce gustoasa e rulada asta. Si tare as vrea nici sa nu ma credeti pe cuvant, ci sa o incercati.
In familia noastra nu e platou de Craciun sau Anul Nou care sa nu contina si iepure. Altfel nu se poate!
Cautand retete interesante din Ardeal, am dat peste reteta de muschi umplut de Cluj intr-o carte de-a lui Radu Anton Roman. Clujul din denumire mi-a atras atentia. Cand ma uit mai bine, ce sa fie! Iepurele nostru, dar pregatit la cuptor. Desi autorul face referire la faptul ca in casele din Dej si Gherla se pregateste mandretea asta de rulada, trebuie sa recunosc ca, desi dejeanca fiind cu acte in regula, in formula aceasta nu am mancat-o niciodata.
Cum nu am vrut sa pierd oportunitatea, m-am aprovizionat un-doi cu o frumusete de fleica si niste carnati afumati si m-am pus pe treaba.
Mod de preparare
Am folosit 1 kg de fleica de porc. Am portionat carnea in doua si am batut fiecare bucata cu ciocanul de carne. Asa, snitel style. Intr-un bol am amestecat vreo 6 catei de usturoi pisati, cu 1 lingurita de paprika afumata (merge si cu simpla, dar e mai fain cu afumata), ½ lingurita de sare si tot atat piper proaspat rasnit. Am mangaiat intru relaxare fiecare bucata de fleica, doar pe o parte, cu amestecul aromat.
Am asezat carnatii in mijlocul celor doua bucati de carne, apoi am rulat. Am legat cele doua rulade cu sfoara alimentara si le-am asezat intr-o tava de cuptor. Am turnat o ceasca de apa in tava, am aruncat si vreo 2-3 crengute de cimbru si am dat tava la cuptor. 70 de minute pe ceas la 180 de grade ori pana se rumeneste de ti mai mare dragul. Nu va explic ce arome se plimba prin bucatarie in tot acest timp.
Noi am mancat muschiul de Cluj cu fasole verde, morcovi si dulceata de ardei iute. Ceea ce va recomand si dumneavoastra, desigur. In special dulceata! La fel de bun este si alaturi de o varza calita, asa cum o pune pe masa actorul Dorel Visan. De unde stiu asta? Tot din cartea lui Radu Anton Roman. In lipsa de fasole, morcovi si varza, merge excelent si cu un piure de cartofi si muraturi.
Pe cat de simpla este aceasta mancare, pe atat este de sofisticata, potrivita pentru toti pasionatii de bunataturi. Dar, cum ziceam, nu ma credeti pe cuvant!
Pofta buna!
2 comments
Arata senzational, Corina!
Am aici, la birou, un monitor mare, din cel pentru proiectare. Nu pot sa-ti spun cum se vede prima fotografie! E superba!
Iuliana, iti multumesc tare tare! :*