Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
Mancaruri

Stufat de miel

aprilie 14, 2025

Am testat supele Dozz

aprilie 10, 2025

Muschiulet de porc cu cartofi si morcovi

decembrie 17, 2024
DesertMancaruri

Clatite cu urda si marar

iunie 10, 2024

Ciuperci umplute cu mexican mix cu orez

aprilie 12, 2024

Vafe sarate cu morcovi si ceapa verde

martie 22, 2024
AperitiveMancaruri

Crema tartinabila cu dovleac si branza

octombrie 24, 2023

Spanakopita – triunghiuri cu spanac

septembrie 6, 2023

Supa rece de legume – reteta Gazpacho

august 20, 2023
MancaruriPaste

Paste cu vinete si rosii

iulie 6, 2023

Vafe cu dovlecel si somon afumat

iunie 18, 2023

Salata de dovlecei cu iaurt si maioneza

iunie 1, 2023
Jurnal de vacantaPaste

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc si amintiri din vacanta

written by Corina Ureche septembrie 17, 2015
Orecchiette in sos de rosii cu busuioc si amintiri din vacanta
Orrechiette in sos de rosii cu busuioc. Despre asta vom vorbi astazi, la masa. Dar pana la masa, vreau sa va povestesc putin si despre cateva zile tare tare faine pe care le-am petrecut de curand in Italia.
De cateva zile ne-am intors din vacanta nostra din sudul Italiei, mai exact regiunea Puglia. Ei bine, daca nu ati fost in zona respectiva poate ar trebui sa nu stati prea mult pe ganduri si sa cumparati biletele cat mai curand. Zona este absolut minunata, Doamne, nu-mi vine nici acum sa cred ce locuri frumoase am vazut!

Am vizitat mai multe orase: Bari, Matera, Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Alberobello si Trani. Fiecare frumos in felul- farmecul-oamenii-mancarea-obiceiurile-casele-turistii lui.

Daca vrei mare, ai mare; daca vrei paste, ai paste; ai si pizza fenomenala; daca vrei doar sa stai sa nu faci nimic, poti sa faci asta. Dar e pacat. Regiunea Puglia e de luat la picior (dupa ce trenul te-a dus in orasul dorit) si de descoperit, mirosit si savurat. Asadar, daca esti genul care isi arunca 2-3 haine intr-un rucsac si aia e, atunci ti se potriveste perfect acest gen de excursie.

Noi ne-am cumparat biletele de avion cu patru luni inainte si au costat 800 de lei pentru 2 persoane, dus-intors (direct din Cluj). Si cu bagaj de cala la intoarcere.

Cazarea am avut-o in Bari. Am ales cazare doar in Bari pentru a ne fi mai usor cu transportul, trenurile spre diferite locatii plecand toate de acolo. Pentru cazare am optat pentru Hotel City. 65 euro camera pe noapte, cu mic-dejun inclus. Dragut, decent.

Hotelul il recomandam pentru ca:

  • este foarte aproape de gara (4-5 minute)
  • este aproape de centrul vechi
  • s-a facut curatentie in camera in fiecare zi
  • personalul este foaaaaarte prietenos
  • decorul este de poveste
  • wifi gratuit in tot hotelul
  • check-out-ul il mai poti intarzia la intelegere cu cei de acolo (sau macar sa iti gazduiasca bagajele cateva ore)

Cum a fost in Bari?

Bari cel frumos este un oras-port la Marea Adriatica, capitala regiunii Puglia. Nu ai nevoie de mai mult de o zi pentru a vizita orasul. In primul rand, in Bari mergi si vizitezi “orasul vechi”, Bari Vecchia. Si bati la pas domol fiecare straduta si parca intri intr-o alta lume. Noi asa ne-am simtit.

Strazile sunt inguste, da inguste tare, masinile micute care trec pe acolo umplu tot spatiul. Poti linistit sa dai mana, din balcon, cu vecinul de vis-a-vis. Locuitorii sunt destul de galagiosi, pe alocuri muzica duduie tare, copiii se joaca in strada,  insa pe la orele pranzului toata lumea se linisteste si isi face siesta.

Nimeni nu mai misca, magazinele sunt inchise, oameni putini pe strazi, totul e amortit. Pe unele stradute e atat de liniste incat auzi si ticaitul ceasului din casele cu usile deschise. Sa ne intelegem, acolo toata lumea sta cu usa deschisa la casa, care de obicei da in bucatarie, si se protejeaza de ochii curiosilor cu o perdea prinsa in cuie in tocul usii. Ma rog, vorba vine se protejeaza, dar na.

In linistea asta femeile mai in varsta ies in fata casei si fac paste. Da, da, fac paste acolo in strada in vazul tuturor, iar asta mie mis-a parut ceva fantastiiiic!  Stau la masute si framanta aluatul, apoi il taie si fac pastele pe care le pun la uscat pe site speciale.

Turistii pot sa cumpere paste de diferite marimi, atat din faina alba cat si din integrala. Noi am dat pe 500 de grame 2,5 Euro. Bineinteles, am intrebat-o pe doamna draguta cum sa le pregatesc si mi-a recomandat un sos de rosii cu busuioc si parmesan razuit sau cu sos bolognese, la cuptor. Vai, nu va pot zice ce emotionata am fost cand am primit indicatiile astea. Am multumit, mi-am luat punga cu “urechiuse” si am tinut-o in mana pana ce-am ajuns inapoi la hotel. Apropo, pastele specifice acestei regiuni sunt pastele orecchiette, adica urechiuse in limba noastra cea dulce. Si stiti ca pe noi ne cheama de familie Ureche, nu? No bine!

Bari prinde viata dupa-masa, cand se redeschid magazinele si incepe o forfota de du-te-vino. Si daca vreti sa faceti cumparaturi, acum e momentul. In special pe Via Sparano, unde veti gasi magazine ale marilor firme si nu numai.

Orasul, atat partea veche cat si cea moderna, este plin de restaurante si terase, asa ca aveti de unde alege daca doriti sa mancati. Mancarea este buna, iar preturile decente.

O portie de paste este intre 7 si 10 euro si la fel si pizza. La fel de bine va puteti delecta cu tot felul de piadine si panini, iar preturile pornesc de la 3 euro.

Daca vedeti prin preajma un magazin “Salumeria” nu ezitati sa intrati si sa ii cereti vanzatorului sa va pregateasca un sandvis cu produse proaspete de la vitrina. Noi am incercat o specialitate de-a locului, cu mezeluri, parmesan si vinete marinate in ulei de masline. A costat 3 euro bucata si a fost unul dintre cele mai bune sandvisuri mancare vreodata. Demential!

Mai mult nu va mai zis, am vrut doar sa va starnesc interesul si sper ca am reusit. Va las cu pozele din Bari, dar si cu reteta de orecchiette, facuta dupa indicatiile doamnei dragute si amabile.

P.S. Multumesc fetelor cele mai faine care mi-au dat o gramada de indicatii pentru vacanta: Silvia, Alexandra si Monica.

Bunicutele pun pastele la uscat

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Doamna simpatica de la care am cumparat paste

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Bari Vecchia

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Lungomare di Bari

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Portul si piata de peste (pe fundal)

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Cladire de pe Via Sparano

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Basilica di San Nicola

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Urecheatii la Castelul Svevo

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
 

Paste orecchiette cu sos de rosii si busuioc

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Ingrediente Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

  • 400 g paste
  • 700 ml passata de rosii
  • 5 frunze mari de busuioc proaspat, tocate
  • 1 ceapa alba
  • 2 catei de usturoi
  • Sare si piper
  • Parmesan
  • 2-3 linguri ulei de masline

Mod de preparare Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Intr-o oala incapatoare se pune apa la fiert cu sare. Cand aceasta incepe sa fiarba se adauga pastele si se fierb al dente.

Ceapa se curata, apoi se toaca marunt, la fel si usturoiul.

Intr-o tigaie adanca se infierbanta uleiul de masline, se adauga ceapa si se caleste la foc mic pana cand se inmoaie, apoi se adauga si usturoiul.

Se toarna passata in tigaie, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la fiert (tot la foc mic) pentru circa 15 de minute, apoi se adauga busuiocul tocat si se mai fierbe pentru 5 minute.

Pastele scurse de apa se adauga in tigaia cu sosul de rosii. Si cam atat!

Orecchiettele cu sos de rosii si busuioc se servesc fierbinti cu parmesan razuit pe deasupra. Si-un pahar de vin! 🙂

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
Print Friendly, PDF & Email
BariItaliaOrecchiettepasteretete italienestivacanta
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina Ureche

previous post
Salata Niçoise
next post
Budinca de tapioca si lapte de cocos

You may also like

One pot pasta. Paste fara gluten, cu de...

februarie 28, 2016

Pietele din Londra

aprilie 20, 2018

Vacanta in Corfu. Cum ar fi putut fi

septembrie 15, 2017

Paste cu piept de pui

februarie 21, 2010

Cannelloni cu urda si spanac

octombrie 4, 2010

Taste of Matera

octombrie 6, 2015

Spaghetti cu sos de rosii si chiftelute

august 13, 2014

Spaghetti bolognese

noiembrie 17, 2009

Budinca de paste cu urda si fructe deshidratate

iulie 23, 2010

Paste cu varza calita

ianuarie 9, 2010

Leave a Comment Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (15) biscuiti (12) capsuni (17) cartofi (30) chiftele (18) ciocolata (35) ciuperci (26) desert (32) dovlecel (20) dulceata (14) lamaie (15) mancare la pachet (38) mascarpone (12) masline (13) mic dejun (14) morcovi (27) nuca (23) oua (22) parmezan (14) paste (20) patrunjel (11) porc (13) prajitura (25) pui (18) retete cu pui (21) retete de post (11) retete italienesti (15) retete la cuptor (33) retete peste (12) retete porc (11) retete prajitura (17) retete pui (14) retete simple (12) retete simple si rapide (49) retete simple si usoare (126) rosii (32) salata (17) selgros (70) selgros cauta pasiunea (15) selgros romania (22) sfaturi utile (14) spanac (18) usturoi (19) vinete (12) zmeura (15)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ