Am vizitat mai multe orase: Bari, Matera, Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Alberobello si Trani. Fiecare frumos in felul- farmecul-oamenii-mancarea-obiceiurile-casele-turistii lui.
Daca vrei mare, ai mare; daca vrei paste, ai paste; ai si pizza fenomenala; daca vrei doar sa stai sa nu faci nimic, poti sa faci asta. Dar e pacat. Regiunea Puglia e de luat la picior (dupa ce trenul te-a dus in orasul dorit) si de descoperit, mirosit si savurat. Asadar, daca esti genul care isi arunca 2-3 haine intr-un rucsac si aia e, atunci ti se potriveste perfect acest gen de excursie.
Noi ne-am cumparat biletele de avion cu patru luni inainte si au costat 800 de lei pentru 2 persoane, dus-intors (direct din Cluj). Si cu bagaj de cala la intoarcere.
Cazarea am avut-o in Bari. Am ales cazare doar in Bari pentru a ne fi mai usor cu transportul, trenurile spre diferite locatii plecand toate de acolo. Pentru cazare am optat pentru Hotel City. 65 euro camera pe noapte, cu mic-dejun inclus. Dragut, decent.
Hotelul il recomandam pentru ca:
- este foarte aproape de gara (4-5 minute)
- este aproape de centrul vechi
- s-a facut curatentie in camera in fiecare zi
- personalul este foaaaaarte prietenos
- decorul este de poveste
- wifi gratuit in tot hotelul
- check-out-ul il mai poti intarzia la intelegere cu cei de acolo (sau macar sa iti gazduiasca bagajele cateva ore)
Cum a fost in Bari?
Bari cel frumos este un oras-port la Marea Adriatica, capitala regiunii Puglia. Nu ai nevoie de mai mult de o zi pentru a vizita orasul. In primul rand, in Bari mergi si vizitezi “orasul vechi”, Bari Vecchia. Si bati la pas domol fiecare straduta si parca intri intr-o alta lume. Noi asa ne-am simtit.
Strazile sunt inguste, da inguste tare, masinile micute care trec pe acolo umplu tot spatiul. Poti linistit sa dai mana, din balcon, cu vecinul de vis-a-vis. Locuitorii sunt destul de galagiosi, pe alocuri muzica duduie tare, copiii se joaca in strada, insa pe la orele pranzului toata lumea se linisteste si isi face siesta.
Nimeni nu mai misca, magazinele sunt inchise, oameni putini pe strazi, totul e amortit. Pe unele stradute e atat de liniste incat auzi si ticaitul ceasului din casele cu usile deschise. Sa ne intelegem, acolo toata lumea sta cu usa deschisa la casa, care de obicei da in bucatarie, si se protejeaza de ochii curiosilor cu o perdea prinsa in cuie in tocul usii. Ma rog, vorba vine se protejeaza, dar na.
In linistea asta femeile mai in varsta ies in fata casei si fac paste. Da, da, fac paste acolo in strada in vazul tuturor, iar asta mie mis-a parut ceva fantastiiiic! Stau la masute si framanta aluatul, apoi il taie si fac pastele pe care le pun la uscat pe site speciale.
Turistii pot sa cumpere paste de diferite marimi, atat din faina alba cat si din integrala. Noi am dat pe 500 de grame 2,5 Euro. Bineinteles, am intrebat-o pe doamna draguta cum sa le pregatesc si mi-a recomandat un sos de rosii cu busuioc si parmesan razuit sau cu sos bolognese, la cuptor. Vai, nu va pot zice ce emotionata am fost cand am primit indicatiile astea. Am multumit, mi-am luat punga cu “urechiuse” si am tinut-o in mana pana ce-am ajuns inapoi la hotel. Apropo, pastele specifice acestei regiuni sunt pastele orecchiette, adica urechiuse in limba noastra cea dulce. Si stiti ca pe noi ne cheama de familie Ureche, nu? No bine!
Bari prinde viata dupa-masa, cand se redeschid magazinele si incepe o forfota de du-te-vino. Si daca vreti sa faceti cumparaturi, acum e momentul. In special pe Via Sparano, unde veti gasi magazine ale marilor firme si nu numai.
Orasul, atat partea veche cat si cea moderna, este plin de restaurante si terase, asa ca aveti de unde alege daca doriti sa mancati. Mancarea este buna, iar preturile decente.
O portie de paste este intre 7 si 10 euro si la fel si pizza. La fel de bine va puteti delecta cu tot felul de piadine si panini, iar preturile pornesc de la 3 euro.
Daca vedeti prin preajma un magazin “Salumeria” nu ezitati sa intrati si sa ii cereti vanzatorului sa va pregateasca un sandvis cu produse proaspete de la vitrina. Noi am incercat o specialitate de-a locului, cu mezeluri, parmesan si vinete marinate in ulei de masline. A costat 3 euro bucata si a fost unul dintre cele mai bune sandvisuri mancare vreodata. Demential!
Mai mult nu va mai zis, am vrut doar sa va starnesc interesul si sper ca am reusit. Va las cu pozele din Bari, dar si cu reteta de orecchiette, facuta dupa indicatiile doamnei dragute si amabile.
P.S. Multumesc fetelor cele mai faine care mi-au dat o gramada de indicatii pentru vacanta: Silvia, Alexandra si Monica.
Bunicutele pun pastele la uscat
Doamna simpatica de la care am cumparat paste
Bari Vecchia
Lungomare di Bari
Portul si piata de peste (pe fundal)
Cladire de pe Via Sparano
Basilica di San Nicola
Urecheatii la Castelul Svevo
Paste orecchiette cu sos de rosii si busuioc
Ingrediente Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
- 400 g paste
- 700 ml passata de rosii
- 5 frunze mari de busuioc proaspat, tocate
- 1 ceapa alba
- 2 catei de usturoi
- Sare si piper
- Parmesan
- 2-3 linguri ulei de masline
Mod de preparare Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
Intr-o oala incapatoare se pune apa la fiert cu sare. Cand aceasta incepe sa fiarba se adauga pastele si se fierb al dente.
Ceapa se curata, apoi se toaca marunt, la fel si usturoiul.
Intr-o tigaie adanca se infierbanta uleiul de masline, se adauga ceapa si se caleste la foc mic pana cand se inmoaie, apoi se adauga si usturoiul.
Se toarna passata in tigaie, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la fiert (tot la foc mic) pentru circa 15 de minute, apoi se adauga busuiocul tocat si se mai fierbe pentru 5 minute.
Pastele scurse de apa se adauga in tigaia cu sosul de rosii. Si cam atat!
Orecchiettele cu sos de rosii si busuioc se servesc fierbinti cu parmesan razuit pe deasupra. Si-un pahar de vin! 🙂