Lasagna bolognese facem astazi impreuna, o lasagna de casa de-li-cioa-sa care va va strange pe toti in jurul mesei. Lasagna bolognese se mananca impreuna cu toti cei dragi, cu familie ori prieteni. Daca nu ii aveti aproape, invitati-va vecinii la masa.
Nu, nu va voi spune ca este o reteta simpla, pentru ca nu e. Asta nu inseamna ca este imposibil de facut. Inseamna doar ca e nevoie de ceva mai mult de lucru, atata tot. Dar va asigur din toata inima ca merita din plin orice efort. Si in caz ca ati facut deja lasagna acasa, stiu ca imi veti da dreptate.
Tocmai pentru ca e o reteta pentru care e ceva de munca, nu o pregatesc foarte des. Acum, fie vorba intre noi, nici nu e genul de mancare pe care sa il mananci prea des. Lasagna este o mancare mai grea, de care e bine sa te bucuri mai rarut, ca-i mai dragut. Nu foarte des inseamna ca o pregatesc de cel mult doua-trei ori pe an si in general o fac atunci cand avem invitati la masa.
De obicei fac lasagna in doua zile. In prima zi pregatesc sosul ragu, iar a doua zi pregatesc bechamelul si asamblez lasagna. Daca aveti mai mult timp la dispozitie sau faceti din lasagna un proiect de weekend, puteti face totul in aceeasi zi.
Ingrediente Lasagna Bolognese
- foi lasagna
Pentru sosul de carne
- 500g carne tocata (amestec vita-porc)
- 200g pancetta taiata bastonase
- 1 telina mica
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras verde/galben
- 1 ceapa rosie
- 2 morcovi (marime medie)
- 2 catei de usturoi
- 100 ml vin rosu
- 700 ml passata (am folosit de la Mutti)
- 4-5 linguri ulei de masline
- 100 g parmezan razuit
- sare si piper dupa gust
- oregano uscat
Pentru sosul bechamel
- 1 l lapte
- 90g faina alba
- 100g unt
- sare si piper
- nucsoara razuita
Mod de preparare Lasagna Bolognese
Vom incepe cu pregatirea ingredientelor pentru sosul de carne si rosii (sosul ragu). Astfel, curatam legumele si:
- taiem cubulete: morcovii, ardeii, telina;
- tocam marunt ceapa si usturoiul
Punem o cratita incapatoare pe foc moderat si turnam uleiul de masline. Odata incins, adaugam ceapa si ustuoiul, le calim 2-3 minute, apoi adaugam morcovii, telina si ardeii. Calim legumele pana sunt putin moi, apoi adaugam carnea tocata si pancetta. Amestecam si calim totul pana cand carnea isi schimba culoarea.
Adaugam vinul, amestecam si fierbem 3-4 minute. Turnam passata de rosii si circa 400 ml apa, condimentam cu sare, piper si putin oregano. Amestecam si lasam sosul sa fiarba pe foc mic 2,5 ore amestecand din cand in cand. In cazul in care sosul scade prea mult, mai adaugam putina apa. Sosul nu trebuie sa fie nici uscat, nici foarte lichid. Bineinteles, la final gustam sosul si adaugam condimente daca mai este nevoie. Totusi, tinem cont ca vom pune sare si in sosul bechamel.
Si daca tot am vorbit de bechamel, haideti sa il pregatim. Punem laptele intr-o cratita si il incalzim (il pastram caldut la indemana). Intr-o cratita topim untul, apoi adaugam faina. Amestecam pana prinde culoare aurie, apoi incepem sa adaugam lapte. Laptele in adaugam in trei-patru etape si amestecam mereu cu un tel. Odata turnat tot laptele lasam sosul sa fiarba in jur de 15 minute pe foc mic. Amestecam din cand in cand. La final adaugam putina sare si piper, dar si nucsoara razuita (nu foarte multa, are o aroma puternica). Sosul bechamel e gata, putem asambla lasagna!
Daca nu folositi sosul bechamel imediat, puneti o folie peste el, avand grija ca folia sa atinga sosul. Astfel nu se va forma pojghita la suprafata.
Asamblare Lasagna bolognese
Eu am folosit o tava ceramica de 28×22 cm cu o inaltime de 6 cm si mi-au intrat 4 straturi de foi lasagna. Astfel, am aproximat din ochi cantitatile de sos ragu si sos bechamel folosite la fiecare strat. Dar daca va ramane sos ragu sa nu va faceti probleme. Il puneti la frigider si il folositi la alte preparate in zilele urmatoare sau il puteti congela.
Bun. Pe fundul tavii am pus putin sos bechamel si l-am intins cu o lingura. Am asezat un strat de foi de lasagna (foile se fierb in prealabil doar daca pe cutie este specificat acest lucru!). Peste foile de lasagna am intins un strat de sos bechamel, apoi am pus sos ragu. Am uniformizat cu o lingura si am presarat parmezan razuit. Am asezat inca un strat de foi – bechamel – ragu – parmezan si tot asa terminand cu un strat de bechamel si parmezan.
Tava cu lasagna intra la cuptor la 175C pentru aproximativ 45-50 de minute. Cuptor obligatoriu preincalzit. Dupa cele 50 de minute intepam lasagna cu o furculita si daca intra usor, lasagna este gata!
Scoatem tava din cuptor si lasam lasagna bolognese sa se racoreasca vreo 15 minute, apoi o putem portiona.
Pofta buna!