Tocanita de cartofi cu mazare si morcovi am astazi pentru voi, o mancare super gustoasa, numai buna in perioadele de post. Dar nu numai. Tocanita asta este una rustica, simpluta, fara pretentii. Este o mancare pe care mama ne-o pregatea destul de des si o mancam asa simpla sau, din cand in cand, alaturi de carne (friptura la cuptor in general).
Langa tocanita va recomand doua lucruri. Unul ar fi painea de foarte buna calitate, fie proaspata fie prajita. Al doilea lucru sunt muraturile. Personal imi place sa mananc alaturi de castraveti murati, din aceia mici si crocanti, usor dulci. Mi se pare ca se potrivesc de minune. Desigur, orice alta muratura este mai mut decat binevenita.
No, sper tare sa va placa reteta mea de astazi! Apropo, tocanita asta e super potrivita pentru caserola de la birou. Va zic eu sigur, am testat deja!
Ingrediente Tocanita de cartofi cu mazare si morcovi
- 5 cartofi mari
- 200g mazare (fiarta, de la borcan am avut eu)
- 2 morcovi mari
- 1 ceapa mare alba/rosie
- 3 catei de usturoi
- 250ml bulion sau sos de rosii
- 2 foi de dafin
- sare si piper dupa gust
- 1/2 lingurita chimen macinat
- 3 linguri ulei
- marar proaspat
Mod de preparare Tocanita de cartofi cu mazare si morcovi
Pentru inceput ne pregatim ingredientele:
- curatam ceapa si usturoiul si le tocam marunt;
- curatam morcovii si ii taiem bastonase. Nici prea groase, nici prea subtiri;
- curatam cartofii si ii taiem cubulețe;
- scurgem de apa mazarea.
Intr-o cratita turnam uleiul (pe foc mediu) si adaugam ceapa si usturoiul. Le calim 3-4 minute, fara a le arde, apoi adaugam morcovii si cartofii. Adaugam foile de dafin, sare, piper si chimenul. Amestecam si turnam bulionul, dar si putina apa, cat sa acopere bine legumele. Lasam pe foc pana legumele sunt fierte, apoi adaugam mazarea. Amestecam si mai lasam 2 minute pe foc. Daca mai este nevoie de sare acum e momentul sa adaugati. Valabil si pentru piper. Tocam marunt marar proaspat si adaugam in tocanita.
In cazul in care folositi mazare proaspata, adaugati-o impreuna cu morcovii si cartofii si fierbeti-o impreuna cu acestia.
Pofta buna!
P.S. Am taiat intentionat morcovii bastonase pentru ca am vrut in farfurie mai multe forme diferite, insa nu este gresit sa taiati morcovii cubulete sau cartofii cuburi mai mici. Chiar nu sunt limite!