Nu refuz niciodata o portie zdravana de ghiveci cu legume si orez. Este una dintre mancarurile mele preferate, indiferent de anotimp. Totusi, vara, cand in gradina sunt de toate si toate pline de gust, parca merge cel mai bine.
Am invatat de la mama cum se face mancarea asta si chiar daca o pregatesc destul de des, cumva mi-a scapat si nu a ajuns pe blog. Pana azi. Mi-am zis sa fac ceva de mancare cu ce am prin casa si s-a nimerit sa am de toate pentru un ghiveci delicios.
Ce imi place atat de mult la ghiveciul asta? In primul rand e gata in vreo 20-25 de minute cu tot cu pregatitul ingredientelor. Apoi, e o mancare plina de arome si texturi, nu prea are cum sa nu iti placa. Si in al treilea rand, e o mancare rustica, consistenta, care poate fi mancata asa simpla sau alaturi de o carne buna la gratar. Recunosc ca mie imi place ca la final sa rup un colt de pita si sa fac curatenie in blid. Dar no, sa nu mai ziceti nimanui.
Veti vedea ca legumele nu stau foarte mult pe foc. Nu ne dorim legume flescaite (ma scuzati, n-am gasit alt cuvant) ci legume crocante la interior. Daca nu aveti la indemana pulpa de rosii, puteti folosi la fel de bine si rosii. Le opariti in apa fierbinte, le decojiti apoi le taiati cubulete. La fel de bine se pot folosi si rosiile decojite din borcan sau conserva. Chiar si bulionul merge foarte bine.
Pe langa legumele din lista mea, mai puteti adauga vinete si dovlecei, pe finalul prepararii. Ele nu au nevoie de foarte mult timp de gatire. Eu am pus si broccoli, dar mi-am dat seama ca s-ar potrivi destul de tarziu. Insa cele 10 minute de fiert in sos au fost suficiente pentru a obtine broccoli crocant si o forma faina.
*cantitatile sunt pentru aproximativ 4 portii
Ingrediente Ghiveci de legume cu orez
- 150 g orez
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei kapia
- 1 ceapa alba
- 1 fir praz
- 3 catei de usturoi
- 1 morcov mare
- 1 telina mica sau 1/2 telina medie
- cateva buchetele de broccoli (optional)
- 500 g pulpa de rosii
- 300 ml apa
- sare si piper
- 3-4 linguri ulei de floarea soarelui
Mod de preparare Ghiveci de legume cu orez
Curatam de coaja ceapa, morcovii, telina, usturoiul. Ardeii ii taiem in doua, ii curatam de seminte si le indepartam codita.
Tocam ceapa si usturoiul marunt. Prazul il taiem rondele. Ardeii, telina si morcovii ii taiem cubulete.
Orezul il spalam in 1-2 ape si il punem la fiert intr-o oala cu apa. Avem grija sa nu fie super fiert.
Cata vreme fierbe orezul noi pregatim ghiveciul.
Punem pe foc mic o tigaie incapatoare sau o cratita. Adaugam uleiul si il lasam sa se incinga.
Adaugam ceapa, prazul si usturoiul. Le calim 4-5 minute, pana sunt moi. Urmeaza sa punem in tigaie morcovii si telina, calim 2-3 minute si adaugam ardeii. Amestecam, iar dupa 1 minut (nu e nevoie de mai mult) adaugam pulpa de rosii.
Turnam apa imediat dupa pulpa de rosii si adaugam buchetelele de broccoli. Adaugam sare si piper dupa gust si lasam ghiveciul sa fiarba 10 minute. Tot acum va recomand sa gustati ghiveciul si daca vi se pare prea acid (de la rosii) adaugati un cubulet sau 1 lingurita de zahar.
Dupa ce orezul este fiert, il scurgem de apa si il adaugam peste ghiveci. Amestecam, iar dupa 1-2 minute stingem focul. Gustosul ghiveci de legume cu orez este gata. Cine doreste poate adauga patrunjel tocat marunt.
Servim ghiveciul cu paine proaspata.
Pofta buna!
2 comments
Am făcut un ghiveci super bun.
Ma bucur mult, sa va fie de bine!