Sutlac/Sütlaç sau orez cu lapte in stil turcesc. Mi-au trebuit aproape 38 de ani ca sa descopar orezul cu lapte, dar este clar ca relatia va fi de lunga durata. Avem aici un orez cremos si o crusta atât de apetisanta, pentru ca acest orez sta o vreme si la cuptor. Eu am facut videourile când orezul a fost aproape racit si nu se vede exact cât este de cremos, de aceea recomand sa il consumati caldut pentru a va putea bucura 100% la el. Nu e gresit nici rece de la frigider, desigur.
Ingrediente Orez cu lapte in stil turcesc
Ingrediente pentru 4-5 portii individuale (aveti nevoie de vase termorezistente individuale, dar se poate pregati si intr-o tava mare)
- 100g orez
- 500ml lapte
- 70g indulcitor sau zahar (green sugar am folosit eu)
- vanilie dupa gust
- 1 galbenus de la un ou mare
- 20g amidon de porumb (nu faina, amidon). Se gasește de cumparat in aproape orice magazin alimentar și il folosim tocmai pentru a obtine un orez cremos).
Apasa play pentru reteta video
Fierbem orezul. 2. Amestecam indulcitorul cu galbenușul și vanilia. 3. Turnam zahar și amestecam la foc mic. 4. Adaugam orezul scurs de apa, amestecam. 5. Amestecam amidonul cu putin lapte. 6. Cand toate s-au infierbantat adaugam amidonul. Tinem pe foc 3-4 minute. 7. Intr-o tava așezam formele individuale și le umplem cu orez. 8. Turnam apa in tava mare (pana la jumatate). 9. Dam tava la cuptorul preincalzit la 190°C pentru 20-25 de minute SAU pana face crusta deasupra. Stati cu ochii pe orez ca pe butelie pentru ca din momentul in care apare prima pata rumena un-doi se poate arde de tot. Scoatem cu atentie formele și lasam orezul cateva minute sa se racoreasca. Apoi știti ce aveti de facut.
Poftaaa bunaaaa!
P.S. Adaugati fistic, nuci sau migdale inainte de servire.
Alt P.S. Daca aveti apa de trandafiri, nu ezitati sa o folositi, cred ca iese atat de aromat. ❤️
1 comment
Wow! Arată atât de bine! Mulțumesc pentru rețetă, o voi încerca!