Poate suna a cliseu, dar prajitura cu mere si aluat fraged imi aduce aminte de copilarie, de mama mea draga, de vacantele frumoase petrecute la bunici in Salaj, de cosuri cu mere dolofane, de vremuri fara griji prea multe. In afara de cele legate de joaca 🙂
Sunt convinsa ca prajitura cu mere razalite este una dintre preferatele voastre si va leaga si pe voi multe amintiri de ea.
Cand am facut praji asta mi-am amintit de bunicii mei frumosi, de casuta lor dintre dealuri si de mancarurile bunicii. Adevarat masterchef, asa cum sunt toate bunicile!
Toamna mergeam la cules de mere si cum ne intorceam acasa bunica isi sufleca manecile si un-doi facea un aluat cu untura si smantana. Apoi pregatea merele pentru umplutura in timp ce noi, nepotii, faceam dansul “Da Doamne sa fie gata repede prajitura”!
Facea prajitura mai grosuta, mai inalta, cu umplutura multa si blat zdravan. Pe deasupra presara cristale zahar, inainte de coacere, la final obtinand o crusta delicioasa si crocanta.
Tin minte ca mereu mancam blatul de deasupra primul, il desprindeam de umplutura si efectiv il savuram bucatica cu bucatica.
Apoi imi aminteste de mama. Mama facea mereu doua tavi de prajitura. Una se manca de cum o scotea din cuptor; degeaba ne tot spunea saraca mama sa avem rabdare sa se raceasca, pofta noastra era prea mare. A doua tava ramanea pe mai tarziu ori pe a doua zi. Daca mai apuca a doua zi!
Vai, si mirosul acela din casa, mirosul de mere proaspat razalite si scortisoara! Cred ca stiti la ce ma refer, nu? Aromele acelea nu am cum sa le uit, le voi pastra in suflet mereu!
A venit randul meu sa fac prajitura cu mere si aluat fraged si se pare ca talentul prajituresc se transmite pe cale genetica, pentru ca imi iese buna tare. Stiu, nu sunt modesta si nici nu incerc sa fiu 😛
Eu sper sa va placa si mai sper ca v-am convins sa o incercati, daca cumva nu v-ati incumetat pana acum. Inaltimea prajiturii o dati voi, in functie de tava si cum va place.
Eu am facut-o de aceasta data in tava cuptorului, o tava marisoara, si asa am obtinut o prajitura mai subtire. Dar daca nu vreti foi atat de subtiri folositi o tava mai mica si intindeti aluatul in functie de dimensiunile acesteia.
Merele nu le calesc niciodata inainte, intotdeauna le storc intre palme. Asa am invatat de la mama si bunica si iese de fiecare data foarte buna. Plus ca ne bucuram si de sucul acela stors pe loc, absolut fantastic!
Ingrediente pentru aluatul fraged
- 450 g faina
- 150 g untura
- 2 galbenusuri
- 50 g zahar
- 150 g smantana
- 1 plic praf de copt
- 1 varf de cutit sare
- 2 picuri esenta de vanilie
Ingrediente pentru umplutura de mere
- 1,7 kg mere
- 100g zahar
- ½ lingurita scortisoara
- zahar vanilat sau esenta de vanilie
- 2 linguri pesmet
Mod de preparare prajitura cu mere si aluat fraged
Aluatul
Intr-un bol incapator amesteca faina cu praful de copt.
Adauga sarea, zaharul, galbenusurile, untura si smantana.
Framanta aluatul pana cand ai obtinut un aluat moale, elastic si nelipicios.
- Tine la indemana putina faina, dar si smantana. S-ar putea sa ai nevoie sa adaugi ba una, ba cealalta, pana cand aluatul este nelipicios.
Imparte aluatul in doua parti egale, imbraca fiecare parte in folie si pune la frigider pana cand pregatesti umplutura.
Umplutura
Curata merele si da-le pe razatoarea mare.
Pune merele intr-o strecuratoare si apasa-le cu o lingura sa se scurga sucul. Sau stoarce-le cu mana, eu prefer metoda asta. Si bucura-te de sucul acela delicios!
Amesteca merele stoarse cu zaharul, scortisoara si esenta de vanilie/zaharul vanilat.
Scoate aluatul din frigider si pregateste o tava in care pui hartie de copt.
Tot acum porneste si cuptorul la temperatura la care coci de obicei prajiturile. Pentru mine e 180°C.
Presara putina faina pe blatul de lucru si intinde prima foaie de aluat, in functie de dimensiunea tavii, asa cum ziceam mai sus. Pune foaia de aluat in tava.
Presara peste foaia de aluat cele 2 linguri de pesmet, apoi adauga umplutura si intinde-o uniform.
Intinde pe blat si a doua patura de aluat si pune-o deasupra umpluturi. Inteapa foaia de deasupra din loc in loc cu o furculita.
Da tava la cuptor pentru 40 de minute, apoi verifica cu o scobitoare daca este gata. Prajitura este coapta atunci cand scobitoarea nu are urme de aluat umed pe ea.
Prajitura este coapta? O scoti frumusel afara si o lasi sa se raceasca complet, apoi o pudrezi cu zahar.
Va pupa Urecheata!
9 comments
Pfff! Nici nu stiu la ce sa-mi ramana gandul, la aluatul ala fraged si vanilat sau la umplutura? Sau la tot? 🙂
La amandoua impreuna, Iuliana! :))
Foarte buna rețeta. Am salvat-o.Cu siguranță că o să o fac numai pe aceasta. Singurul lucru pe care l-am schimbat la rețetă a fost ca eu am călit putin merele.Delicioasa!
Ramo, ma bucur tare ca ti-a placut.
Super rețetă.E prefera mea pt că e simplă și gustoasă
Se poate folosi unt in loc de untura ?
Da, poti inlocui untura cu unt, pastrand cantitatea.
De care smantana ati folosit ? Normala sau lichida ?
Smantana normala.