Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
Mancaruri

Paste scoici umplute cu ricotta si spanac

martie 11, 2021

Waffles sarate cu bacon

februarie 23, 2021

Tocana de porc cu legume la slow cooker

ianuarie 29, 2021
AperitiveMancaruri

Paine fara gluten

ianuarie 25, 2021

Halloumi fries – bastonase de halloumi pane

ianuarie 20, 2021

Chiftele de ton la cuptor

noiembrie 4, 2020
AperitiveMancaruri

Tarta cu malai

octombrie 21, 2020

Focaccia cu struguri – Schiacciata con l’uva

octombrie 2, 2020

Cartofi dulci umpluti

septembrie 17, 2020
MancaruriPui

Piept de pui cu cascaval si sos de rosii

august 26, 2020

Vinete cu parmezan la cuptor

august 6, 2020

Shakshuka cu dovlecel

iulie 28, 2020
DesertPrajitura

Prajitura cu mere si aluat fraged

written by Corina octombrie 26, 2016
Prajitura cu mere si aluat fraged

Poate suna a cliseu, dar prajitura cu mere si aluat fraged imi aduce aminte de copilarie, de mama mea draga, de vacantele frumoase petrecute la bunici in Salaj, de cosuri cu mere dolofane, de vremuri fara griji prea multe. In afara de cele legate de joaca 🙂

Sunt convinsa ca prajitura cu mere razalite este una dintre preferatele voastre si va leaga si pe voi multe amintiri  de ea.

Cand am facut praji asta mi-am amintit de bunicii mei frumosi, de casuta lor dintre dealuri si de mancarurile bunicii. Adevarat masterchef, asa cum sunt toate bunicile!

Toamna mergeam la cules de mere si cum ne intorceam acasa bunica isi sufleca manecile si un-doi facea un aluat cu untura si smantana. Apoi pregatea merele pentru umplutura in timp ce noi, nepotii, faceam dansul “Da Doamne sa fie gata repede prajitura”!

Facea prajitura mai grosuta, mai inalta, cu umplutura multa si blat zdravan. Pe deasupra presara cristale zahar, inainte de coacere, la final obtinand o crusta delicioasa si crocanta.

Tin minte ca mereu mancam blatul de deasupra primul, il desprindeam de umplutura si efectiv il savuram bucatica cu bucatica.

Apoi imi aminteste de mama. Mama facea mereu doua tavi de prajitura. Una se manca de cum o scotea din cuptor; degeaba ne tot spunea saraca mama sa avem rabdare sa se raceasca, pofta noastra era prea mare. A doua tava ramanea pe mai tarziu ori pe a doua zi. Daca mai apuca a doua zi!

Vai, si mirosul acela din casa, mirosul de mere proaspat razalite si scortisoara! Cred ca stiti la ce ma refer, nu? Aromele acelea nu am cum sa le uit, le voi pastra in suflet mereu!

A venit randul meu sa fac prajitura cu mere si aluat fraged si se pare ca talentul prajituresc se transmite pe cale genetica, pentru ca imi iese buna tare. Stiu, nu sunt modesta si nici nu incerc sa fiu 😛 

Eu sper sa va placa si mai sper ca v-am convins sa o incercati, daca cumva nu v-ati incumetat pana acum. Inaltimea prajiturii o dati voi, in functie de tava si cum va place.

Eu am facut-o de aceasta data in tava cuptorului, o tava marisoara, si asa am obtinut o prajitura mai subtire. Dar daca nu vreti foi atat de subtiri folositi o tava mai mica si intindeti aluatul in functie de dimensiunile  acesteia.

Merele nu le calesc niciodata inainte, intotdeauna le storc intre palme. Asa am invatat de la mama si bunica si iese de fiecare data foarte buna. Plus ca ne bucuram si de sucul acela stors pe loc, absolut fantastic!

Prajitura cu mere si aluat fraged

Ingrediente pentru aluatul fraged

  • 450 g faina
  • 150 g untura
  • 2 galbenusuri
  • 50 g zahar
  • 150 g smantana
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf de cutit sare
  • 2 picuri esenta de vanilie

Ingrediente pentru umplutura de mere

  • 1,7 kg mere
  • 100g zahar
  • ½ lingurita scortisoara
  • zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • 2 linguri pesmet

Mod de preparare prajitura cu mere si aluat fraged

Aluatul

Intr-un bol incapator amesteca faina cu praful de copt.

Adauga sarea, zaharul, galbenusurile, untura si smantana.

Framanta aluatul pana cand ai obtinut un aluat moale, elastic si nelipicios.

  • Tine la indemana putina faina, dar si smantana. S-ar putea sa ai nevoie sa adaugi ba una, ba cealalta, pana cand aluatul este nelipicios. 

Imparte aluatul in doua parti egale, imbraca fiecare parte in folie si pune la frigider pana cand pregatesti umplutura.

Umplutura

Curata merele si da-le pe razatoarea mare.

Pune merele intr-o strecuratoare si apasa-le cu o lingura sa se scurga sucul. Sau stoarce-le cu mana, eu prefer metoda asta. Si bucura-te de sucul acela delicios!

Amesteca merele stoarse cu zaharul, scortisoara si esenta de vanilie/zaharul vanilat.

Scoate aluatul din frigider si pregateste o tava in care pui hartie de copt.

Tot acum porneste si cuptorul la temperatura la care coci de obicei prajiturile. Pentru mine e 180°C.

Presara putina faina pe blatul de lucru si intinde prima foaie de aluat, in functie de dimensiunea tavii, asa cum ziceam mai sus. Pune foaia de aluat in tava.

Presara peste foaia de aluat cele 2 linguri de pesmet, apoi adauga umplutura si intinde-o uniform.

Intinde pe blat si a doua patura de aluat si pune-o deasupra umpluturi. Inteapa foaia de deasupra din loc in loc cu o furculita.

Da tava la cuptor pentru 40 de minute, apoi verifica cu o scobitoare daca este gata. Prajitura este coapta atunci cand scobitoarea nu are urme de aluat umed pe ea.

Prajitura este coapta? O scoti frumusel afara si o lasi sa se raceasca complet, apoi o pudrezi cu zahar.

Prajitura cu mere si aluat fraged

Prajitura cu mere si aluat fraged

Prajitura cu mere si aluat fraged

Va pupa Urecheata!

Print Friendly, PDF & Email
aluat fragedmereprajituraprajitura cu merereteta aluat fraged
9 comments
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Ajutoarele Urecheatei
next post
Snitele de pui la cuptor

You may also like

Muffins cu visine si ciocolata

iulie 1, 2014

Cheesecake cu ricotta si caise

ianuarie 6, 2013

Tarta rustica cu nectarine, migdale si cimbrisor

septembrie 4, 2018

Inghetata Tiramisu

iulie 21, 2015

Cornulete fragede cu nuca

noiembrie 30, 2013

Tiramisu cu capsuni – tiramisu fara ou

mai 3, 2020

Papanasi cu urda – Papanasi fierti

august 17, 2018

Tarta cu dulce de leche si banane

ianuarie 25, 2012

Negresa fara zahar – reteta aniversara

iunie 5, 2016

Cobbler cu mure si zmeura si La multi...

martie 30, 2012

9 comments

Iuliana octombrie 26, 2016 - 10:12 am

Pfff! Nici nu stiu la ce sa-mi ramana gandul, la aluatul ala fraged si vanilat sau la umplutura? Sau la tot? 🙂

Reply
Corina octombrie 26, 2016 - 10:17 am

La amandoua impreuna, Iuliana! :))

Reply
Ramo octombrie 1, 2017 - 8:47 pm

Foarte buna rețeta. Am salvat-o.Cu siguranță că o să o fac numai pe aceasta. Singurul lucru pe care l-am schimbat la rețetă a fost ca eu am călit putin merele.Delicioasa!

Reply
Corina octombrie 2, 2017 - 2:52 pm

Ramo, ma bucur tare ca ti-a placut.

Reply
Daniela noiembrie 11, 2017 - 2:59 pm

Super rețetă.E prefera mea pt că e simplă și gustoasă

Reply
Mateescu Elena ianuarie 1, 2018 - 6:20 pm

Se poate folosi unt in loc de untura ?

Reply
Corina ianuarie 1, 2018 - 9:55 pm

Da, poti inlocui untura cu unt, pastrand cantitatea.

Reply
Mateescu Elena iunie 24, 2018 - 11:05 pm

De care smantana ati folosit ? Normala sau lichida ?

Reply
Corina iunie 25, 2018 - 7:49 pm

Smantana normala.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!

Promotion Image




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi

Cauta si aici

aluat (15) aperitive (10) biscuiti (12) branza (11) capsuni (15) cartofi (27) cascaval (10) chiftele (17) ciocolata (30) ciuperci (22) desert (29) dovlecel (17) dulceata (13) lamaie (14) mancare la pachet (20) masline (13) mic dejun (13) morcovi (25) mozzarella (11) nuca (21) orez (11) oua (22) parmezan (14) paste (18) porc (13) prajitura (22) pui (18) retete cu pui (18) retete italienesti (14) retete la cuptor (26) retete peste (12) retete porc (11) retete pui (14) retete simple (11) retete simple si rapide (43) retete simple si usoare (95) rosii (29) salata (17) selgros (39) selgros cauta pasiunea (14) sfaturi utile (14) smantana (10) spanac (16) usturoi (18) zmeura (13)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ