Fie ca ii spunem Pandispan cu capsuni, fie prajitura simpla cu capsuni (dar si alte fructe), un lucru este cert: desertul acesta poate intra destul de usor la categoria traditional de mai. Luna mai. Este parerea mea, fireste, si nu este obligatoriu sa fie acceptata, sper doar sa fie tolerata.
Cum ar putea fi altfel din moment ce din fiecare casa, de indata ce apar primele fructe proaspete, se simte miros de prajitura? Si cea mai simpla prajitura este chiar pandispanul. Blat pufos, dar pufos nu gluma, aroma de vanilie, ba chiar de lamaie si dulceata fructelor. Azi in rolul principal: capsunii!
In familia noastra pandispanul ne indulceste vara cat e de lunga, ba chiar intram si in toamna cu el. Incepem cu capsuni, continuam cu visine si zmeura, nu uitam de coacaze, iar apoi ne facem de cap cu prune si uneori cu struguri.
In speranta ca am reusit sa va fac putina pofta, va las mai jos si reteta mea. Cu dedicație pentru toți pasionatii de bunataturi!
Ingrediente Pandispan cu capsuni
- 7 oua
- 200 g faina
- 180 g zahar
- extract de vanilie sau semintele de la ½ pastaie de vanilie
- un varf de cutit de sare
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- 200 g capsuni
- zahar pudra (pentru decor)
Mod de preparare Pandispan cu capsuni
Pornim cuptorul la 180°C si pregatim o tava in care punem hartie de copt. Dimensiune tava: 24×28 cm.
Spalam capsunile, le indepartam coditele si le taiem in 2 sau 4 in functie de dimensiunea lor.
Separam galbenusurile de albusuri in doua boluri incapatoare.
Peste galbenusuri punem jumatate din cantitatea de zahar si vanilia si mixam sau amestecam cu o lingura de lemn pana compozitia isi dubleaza volumul si se deschide la culoare. Turnam uleiul si amestecam. Lasam compozitia deoparte si ne ocupam de albusuri.
Punem sarea peste albusuri si le batem pana obtinem o spuma ferma. Din acest moment adaugam zaharul ramas, in 3-4 transe, si mixam pana zaharul este dizolvat iar spuma este lucioasa si sta foarte bine pe tel sau paletele de la mixer. Sau poate vreti sa faceti testul suprem, adica sa intoarceti bolul cu spuma in jos. Daca spuma se tine bine in bol este perfect. In caz ca spuma v-a redecorat podeaua bucatatariei sa stiti ca nu-i prea bine si va trebui sa reluati operatiunea batutul albusurilor. 🙂
Turnam galbenusurile peste spuma de albusuri si amestecam cele doua compozitii cu miscari lente, astfel incat sa ramana cat mai mult aer in compozitie. Odata amestecate cele doua, adaugam si faina, lingura cu lingura. Adaugam o lingura de faina si amestecam, apoi o alta lingura de faina si tot asa pana ce nu mai avem faina.
Aluatul pentru pandispan cu capsuni este gata! Il turnam in tava pregatita si punem din loc in loc bucatile de capsuni, apasandu-le usor in aluat.
Dam tava la cuptor pentru 30 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Scoatem pandispanul din cuptor, apoi din tava (impreuna cu hartia de copt) si il lasam sa se raceasca, apoi il pudram cu zahar pudra.
Pofta buna!