Gris cu lapte si mere caramelizate – un altfel de desert al copilariei. Grisul cu lapte este pentru multi dintre noi un dulce care ne teleporteaza inapoi in copilaria frumoasa si lipsita de griji, nu-i asa? Este cremos, gustos, vanilat, o minunatie! Am vrut sa incerc o alta varianta de servire, fata de clasica dulceata, si cum suntem in plin sezon de mere, am profitat de ele. Combinatia este absolut delicioasa, va garantez! Avem gris cremos, mere moi, parfum de scortisoara, ce poti sa iti doresti mai mult? Ah, ca sa nu uit, am adaugat si fistic tocat marunt pentru ca merge foarte bine alaturi de mere, dar si pentru a oferi o textura crocanta intregului desert.
Ingrediente Gris cu lapte si mere caramelizate
Pentru grisul cu lapte:
- 500ml lapte
- 50g gris
- 30g zahar sau indulcitor
- vanilie
- un praf de sare
Pentru merele caramelizate:
- 450g mere
- 1 lingurita unt
- 1 lingurita scortisoara
- 40g zahar sau indulcitor
- fistic/migdale/nuci pentru servit (tocate marunt)
Mod de preparare
Curatam merele de coaja si le inlaturam cotorul. Le taiem cuburi marunte.
Intr-o cratita topim untul, punem merele, zaharul si vanilia. Amestecam si le calim la foc mic pana sunt moi. Totusi nu le supra gatim, la interior vrem sa ramana putin crocante. Le tinem deoparte. Punem la fiert laptele cu vanilia si praful de sare. Cand laptele incepe sa fiarba adaugam zaharul si grisul si amestecam constant pana grisul este fiert. In functie de marca de gris folosit poate sa dureze mai mult sau mai putin. Fierbem grisul la foc mic, altfel riscam sa se arda pe fundul oalei. Intr-un pahar sau borcan vom pune mere, completam cu gris cu lapte si finalizam tot cu mere caramelizate. Presaram fistic tocat sau nuci siiiiiii….Pofta buna!
Sper sa va placa si voua! Daca il testati, nu uitati sa imi spuneti si mie impresiile!