Mai jos va dau reteta preluata de la mama.
Ingrediente
5 oua
cca 800 ml de lapte
un plic de zahar vanilinat
8 linguri de zahar
Intr-o cratita se topesc 5 din cele 8 linguri de zahar. Cand acesta este topit si face spuma pe deasupra se ia cratita de pe foc si se inclina, rotind usor, astfel incat zaharul sa ajunga si pe peretii cratitei. Se lasa la racit.
Ouale se bat cu restul de zahar+cel vanilinat si se toarna laptele. Se omogenizeaza compozitia si se toarna in cratita cu zahar (Zaharul nu trebuie sa fie racit de tot, dar sa fie intarit bine pe marginile cratitei). Se da la cuptor pana cand se incheaga ouale (in cazul meu 50 de minute la 175 de grade/foc moderat). Lasati crema sa se raceasca de tot inainte de servire si daca doriti o puteti rasturna pe un platou/farfurie, astfel va fi si mai usor de portionat. Atentie! Pentru rasturnatul cremei folositi un platou usor adanc, altfel siropul va curge si se va irosi.
Deasemenea, pentru un efect deosebit puteti sa faceti crema in forme mici, individuale. Musafirii vor fi impresionati, va asigur!
Laptele folosit poate fi rece de la frigider sau adus la temperatura camerei, cum doriti. Eu de multe ori il folosesc rece rece scos din frigider.
Pofta buna!
4 comments
mmm..ce pofta mi-ai facut, chiar nu am mancat de mult, si mie imi facea mama cand eram acasa…un deliciu.
Dupa cum spuneam, acesta era primul desert pe care aveam de gand sa il invat. Deci ai venit la fix cu reteta! Si asa..pe intelesul oricarei bucatarese, fie ea si mai incepatoare, asa ca mine:D A iesit foaaarte bine, Bogdan a apreciat-o, deci…merci! :*
o idee f buna cu formele mici! si mi-e imi place tare mult crema de zahar ars! mi-ai facut o pofta…
Iar ma intorc la reteta ta :d eu sunt fan crema de zahar ars, iar reteta ta e preferata mea. Ma duc s-o execut, te pup, Cori.