Chec de albusuri cu mere si scortisoara sau ce sa faci cu albusurile ramase de la alte preparate. Este un desert care se pregateste usor si are parfum de toamna-iarna datorita combinatiei mere+scortisoara.
Cu siguranta vi s-a intamplat sa va ramana albusuri de la diferite preparate. Mie mi-au ramas de la o tura de cuiburi de viespi si in prima faza am vrut sa le congelez pentru o viitoare pavlova. Pana la urma am renuntat la idee si am facut minunatia asta de chec.
Musai de stiut inainte de a te apuca de treaba!
- merele pot fi inlocuite cu pere
- se pot adauga cubulete de fructe deshidratate (care vor arata si frumos mai ales daca sunt de culori diferite: caise, prune, merisoare etc.)
- faina alba poate fi inlocuita cu faina de migdale pentru un chec fara gluten.
Ingrediente Chec de albusuri cu mere
- 6 albusuri
- 150g zahar
- 120ml ulei sau unt topit si racit
- 90g faina
- 50g miez de nuca tocat mare din cutit
- 1/2 lingurita scortisoara
- 2 mere mari
- un varf de cutit de sare
Mod de preparare
Preincalzim cuptorul la 180°C si pregatim o tava de copt (eu am folosit o forma clasica pentru chec). In tava punem hartie de copt sau o ungem cu putin unt si o tapetam cu faina. La alegere. 🙂 Merele le dam pe razatoarea mare, apoi le calim intr-o tigaie aproximativ 4-5 minute, pana se evapora sucul lor. Le lasam sa se raceasca.
Mixam albusurile cu sarea pana obtinem o spuma alb-galbuie (aproximativ 1,5 minute). Adaugam zaharul in 2-3 etape si mixam pana cristalele acestuia sunt dizolvate, iar spuma este foarte ferma, alba cu un aspect lucios.
Turnam uleiul si mixam cateva secunde pana este bine omogenizat in spuma. Punem mixerul deoparte, vom amesteca in continuare cu un tel.
Adaugam scortisoara si 1/2 din cantitatea de faina. Amestecam incet cu telul. Adaugam restul de faina si omogenizam aluatul. Adaugam merele si nucile si amestecam lejer.
Turnam compozitia in forma pregatita si coacem checul 30-35 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Dupa coacere lasam checul sa se raceasca complet inainte de a-l portiona. Dupa racire se poate pudra cu zahar.
1 comment
Foarte buna,am facut-o de mai multe ori, este delicioasa si usor de facut.multumesc pt reteta