Focaccia cu struguri sau Schiacciata con l’uva sau paine dulce cu struguri este o reteta traditionala din Italia, mai exact din regiunea Toscana. Si nici nu este de mirare ca aceast preparat vine tocmai de acolo. Este toamna in Toscana, strugurii sunt copti si aromati, asadar focaccia cu struguri nu mai este o supriza.
In urma cu foarte multi ani am ajuns in Toscana si mi-ar fi placut mult de tot sa gust acest preparat fain chiar acasa la el. Din pacate, in acele vremuri nu eram preocupata de gatit sau de descoperirea preparatelor locale. Altfel stau lucrurile acum si pe cat de mult imi doresc sa revizitez Toscana, pe atat de mult imi doresc sa mananc si schiaciatta con l’uva.
Pentru reteta de astazi m-am inspirat din cartea „Mes 150 meilleurs dessert” , carte a minunatei Julie Andrieu. Apropo de carti frumoase de bucatarie, vreau sa va dau un pont (clujenilor si celor in trecere pe aici). In cartierul Grigorescu este un outlet chiar langa Biserica Organica unde gasiti carti de bucate, in special din Franta. Sunt comori, nu carti! Cartea de care va pomeneam mai sus am luat-o de aici pentru fabuloasa suma de 20 de lei. 🙂 Cu placere, dragii mei!
Ingrediente Focaccia cu struguri
pentru aluat
- 400g faina
- 200ml apa calduta
- 7g drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 70ml ulei de masline
extra
- 400g struguri negri
- 30-40ml ulei de masline
- 60g zahar
- rozmarin uscat sau proaspat (optional)
Mod de preparare Focaccia cu struguri
Intr-un castron incapator punem toate ingredientele pentru aluat. Framantam cu mana sau cu robotul de bucatarie, pana obtinem un aluat fara urme de faina care la final va fi putin lipicios.
Acoperim bolul cu un prosop curat si il lasam la dospit in jur de 4 ore, pana se va dubla in volum.
Dupa cele 4 ore pornim cuptorul la 190°C si punem hartie de copt intr-o tava. Eu am folosit o tava patrata de 20x20cm, insa la fel de bine putem coace focaccia cu struguri si intr-o tava mai mare. Aluatul nu curge, astfel ca si intr-o tava mare poate fi modelata forma dorita pentru focaccia.
Impartim aluatul in doua parti. Pe blatul de lucru punem putin ulei de masline si intindem cu mainile aluatul, apoi il asezam in tava pregatita.
Peste aluat punem 250g struguri, 40g zahar, stropim cu 2-3 linguri ulei de masline si putin rozmarin.
Intindem aluatul ramas si asezam foaia peste struguri. Pe deasupra punem restul de struguri, zahar, ulei de masline si putin rozmarin. Apasam pe marginile aluatului pentru a sigila cat mai bine umplutura.
Coacem focaccia 45 de minute pana se rumeneste frumos pe deasupra.