Dragi doamne si domnisoare, va doresc o zi plina de iubire si soare! Zambiti mult, ca asa va sade bine, pentru ca ziua aceasta este despre voi! Si luati si o felie de tort de morcovi. 🙂
De fapt am vrut sa fac o prajitura, dar a ajuns tort doar pentru ca am copt aluatul in tava rotunda. Inspiratia pentru acest tort de morcovi mi-a venit de la o doamna frumoasa pe care sper sa o intalnesc candva, si anume Alina. Alinus, multumesc mult, draga mea, sa ai o zi minunata!
De la o alta frumoasa, tot pe nume Alina, am folosit cantitatile pentru caramelul sarat si ii spun si acesteia multumesc pentru sprijin. Vedeti, viata mea e inconjurata numai de doamne simpatice?!
Ingrediente Tort de morcovi
pentru blat (pentru o tava cu diametrul de 18 cm)
- 3 morcovi (nu foarte mari, nu foarte mici)
- 3 oua
- 90g faina
- 100 ml ulei
- 1/2 plic praf de copt (3g)
- 60g zahar
- 3 linguri de nuca macinata
- o lingurita scortisoara pudra
- putin unt +putina faina (pentru uns si tapetat tava de copt)
Ingrediente pentru crema
- 250 g mascarpone
- 50 g unt moale, la temperatura camerei
- 50g zahar
Mod de preparare
Pornim cuptorul la 175grade si ungem tava cu putin unt, apoi o tapetam cu putina faina. Sau si mai simplu, punem hartie de copt in tava.
Curatam morcovii si ii razuim pe razatoarea mica. Ii tinem deoparte.
Intr-un vas spargem ouale si punem zaharul, le batem 2-3 minute, apoi adaugam uleiul si morcovii. Amestecam bine compozitia.
Separat amestecam faina cu praful de copt si scortisoara, apoi incorporam faina la prima compozitie, de morcovi, si adaugam nuca macinata. Omogenizam compozitia, apoi o turnam in tava de copt pregatita. Dam la cuptor pentru 30 de minute (sau pana cand trece testul cu scobitoarea). Scoatem blatul si il lasam sa se raceasca complet.
Pentru crema: mixam untul cu zaharul pana cand obtinem o spuma catifelata, apoi adaugam branza mascarpone. Omogenizam compozitia.
Asamblare
Blatul de tort il taiem in doua, iar intre cele doua parti punem crema de mascarpone. Pastram 2-3 linguri de crema pentru ornat pe deasupra si margini.
Turnam caramel sarat din abundenta lasand sa curga si pe margini. Lasam tortul la frigider minimum o ora inainte de sevire.
Eu am ornat cu morcovi facuti din marzipan. Am colorat marzipanul cu rosu si galben pentru morcovi si cu verde pentru frunzulite. Am modelat morcovii si i-am crestat putin si țuști pe tort!
Ingrediente pentru caramelul sarat
- 380 g zahar
- 40 g unt (continut ridicat de grasime)
- 250 ml smantana pentru frisca (incercati de la Lactate Lechinta, e super faina)
- 1/4 lingurita sare (aici puteti sa ajustati in functie de gust)
Intr-o cratita cu fundul mai gros punem zaharul, pe foc mic; il lasam sa se caramelizeze. Amestecam din cand in cand si suntem cu ochii-n patru sa nu se arda, da? 🙂
Cand cristalele zaharului sunt dizolvate tragem cratita de pe foc si adaugam untul in doua transe. Punem jumatate din cantitate si amestecam pana se omogenizeaza, apoi adaugam a doua jumatate de unt.
Punem din nou pe foc 1 minute, apoi adaugam smantana frisca incalzita intr-o craticioara in prealabil si sarea. Amestecam pana cand caramelul este omogen, cremos. Aveti grija la acest pas, s-ar putea sa sara bulbuci caramelizati si sa va ardeti. Il lasam la racit.
Sare puteti sa puneti mai multa daca vi se pare prea putin sarat, insa tineti cont ca ea se simte cu adevarat doar atunci cand caramelul e rece.
Pofta buna!
4 comments
La multi ani! :-*
Cu drag, Corina! Tortul ti-a iesit superb! Se vede ca-i facut cu dragoste. 🙂
La multi ani, Alina!
Foarte fain arata!! Cred ca-i tare bun.. Singurul dulce cu morcov pe care l-am facut/mancat a fost tot prajitura ta cu morcov si mi-a placut mult!