Sarbatorile de iarna ne bat la usa cat de curand, iar vremea nu e de pierdut. Facem planuri de vacanta, liste de cadouri, dar cautam si idei pentru bunataturile care vor sta pe mesele festive. Cu totii ne dorim sa ne impresionam familia si prietenii si punem multa pasiune in a pregati mancaruri care mai de care. Pana la urma, viata e mult mai frumoasa cand ai alaturi oamenii dragi si cand pe masa se perinda tot felul de minunatii.
Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca sarbatorile nu sunt numai despre mancare. Asa ca nu este nevoie sa ne dam peste cap de trei ori, ca-n poveste, si sa ne petrecem toata ziua in bucatarie. Ar rezulta prea multa mancare, care de cele mai multe ori ramane neconsumata si ajunge la trista ghena. E pacat si de munca, dar si de alimente! Ca sa nu mai pomenim de oboseala acumulata in tot acest proces.
Si ca sa nu ne obosim prea tare, eu va recomand un dulce tare simplu de facut si tare frumusel, perfect pentru o masa de sarbatoare. Va atrage atentia tuturor, va garantez!
Este de vorba despre un salam de ciocolata alba cu fistic si merisoare. O varianta mai altfel a celebrului salam de biscuiti. Este dulce, dar si acrisor, fin, dar in acelasi timp si crocant. Are de toate!
Ingrediente Salam de ciocolata alba cu fisitc si merisoare
- 250 g ciocolata alba
- 100 g zahar
- 100 g unt
- 100 g biscuit
- 100 g fistic prajit nesarat
- 50 g merisoare uscate
- 1 pastaie de vanilie
- + zahar pudra pentru finisaj
Mod de preparare Salam de ciocolata alba cu fisitc si merisoare
Punem ciocolata intr-un vas si o topim la baie de aburi, apoi o lasam sa se raceasca.
Maruntim biscuitii si tocam fisticul din cutit, in bucati mari.
Intr-un bol mixam untul, zaharul si semintele de la pastaia de vanilie pana cand cristalele zaharului sunt dizolvate.
Adaugam ciocolata topita. Amestecam.
Adaugam biscuitii, fisticul si merisoarele si amestecam cu o lingura de lemn sau framantam cu mana.
Impartim compozitia in doua.
Intindem folie de plastic, o pudram cu zahar pudra si punem compozitia pregatita.
Presam si rulam batoanele, apoi le legam la capete. In timp ce modelati batoanele, incercati sa scoateti aerul din compozitie. Rulat, apasat din mijloc spre margini si iar rulat. Asa va asigurati ca salamul nu se va sfarama la taiere.
Punem cele doua bucati de salam la frigider pentru doua ore.
Inainte de servire scoatem batoanele si le lasam minimum zece minute la temperatura camerei. Indepartam folia de plastic, pudram cu putin zahar si putem felia linistiti capodopera.
In cazul in care doriti sa feliati salamul imediat ce il scoateti de la rece, va recomand sa folositi un cutit incalzit. Pur si simplu treceti cutitul peste flacara aragazului sau tineti-l putin in apa fierbinte. De asemenea, incercati sa nu taiati felii foarte subtiri. Riscati sa se sfarme.
In cazul in care ciocolata alba nu este pe placul vostru, puteti sa folositi cu incredere ciocolata cu lapte sau ciocolata cu un continut ridicat de cacao. Daca alegeti varianta ciocolatei cu lapte, reduceti cantitatea de zahar. Ciocolata este deja suficient de dulce.
Pofta buna, dragii mei, si sarbatori cat mai frumoase sa aveti!