Tort Victoria Sponge – un desert lejer cu pandispan pufos si crema aromata cu capsuni grasalani!
Imi plac deserturile lejere si racoroase si abia am asteptat sa vina vremea buna si dragii de capsunei ca sa ma pot bucura de ei. Tortul de azi i-au pus foarte bine in valoare, vai, mai bine decat ma asteptam!
Pe scurt, avem un blat pufos de pandispan combinat cu dulceata si, eventual, frisca. In mod traditional prajitura se face cu dulceata de zmeura, dar nu este gresit sa o inlocuim cu capsuni.
Este un dulce care chiar se face usor, asa ca va ramane timp sa va concentrati pe alte preparate mai complicate, daca le aveti in meniu.
Nu in ultimul rand, vreau sa va mai spun ca acest dulce pentru Paste l-am facut provocata fiind de dr. Oetker, de a face un desert cu cateva din produsele lor. Si ca sa fie provocarea provocare, dau mai departe leapsa catre Alice, buna prietena si omul frumos de la tarabucatelor.ro.
Alice, astept cu nerabdare propunerea ta!
Tort Victoria Sponge – Ingrediente pentru blat
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 1 pliculet zahar vanilat dr. Oetker
- ½ lingurita praf de copt dr. Oetker
Tort Victoria Sponge – ingrediente pentru umplutura:
- 300 g capsuni
- 4 linguri de zahar
- 1 lingurita esenta de lamaie dr. Oetker
- 400 ml smantana pentru fisca (30% grasime)
- zahar pudra (pentru ornat) dr. Oetker
Pornim cuptorul la 180 de grade (sau temperatura la care coaceti in mod normal prajiturile) si punem hartie de copt pe fundul unei tavi rotunde, cu pereti detasabili. Eu am folosit o forma cu diametrul de 24 cm.
Pentru blat separam ouale. Galbenusurile le mixam alaturi de zaharul vanilat si 3 linguri de zahar, pana cand cresc in volum si obtinem o crema fina si mai deschisa la culoare, iar zaharul este dizolvat.
Mixam albusurile pana obtinem o spuma ferma, apoi adaugam zaharul ramas (3 linguri) lingura cu lingura, pana cand cristalele sunt dizolvate.
Amestecam cele doua compozitii, cu miscari usoare, avand grija sa obtinem un amestec pufos. Odata amestecate, adaugam faina amestecata cu praful de copt. Va recomand aici sa aveti rabdare, sa adaugati faina lingura cu lingura si sa nu folositi miscari prea energice pentru a nu se lasa compozitia de aluat.
Aluatul obtinut il turnam in tava pregatita. Dam blatul la cuptor pentru cca 25 de minute (facem si testul cu scobitoarea), apoi il scoatem pe un grilaj si il lasam sa se raceasca complet, abia apoi il taiem in doua parti egale.
Cat timp avem blatul la cuptor ne putem ocupa de siropul-crema de capsuni. Spalam capsunii si ii uscam cu un prosop, apoi ii taiem in bucati mai marisoare. Punem capsunii intr-o craticioara si adaugam cele 4 linguri de zahar si esenta de lamaie, apoi punem amestecul pe foc mic pentru cca 15 minute, amestecand in cand in cand.
Capsunii se vor inmuia, dar bucatile vor ramane usor crocante. Oprim focul si lasam crema la racit. Pe masura ce se raceste se va si intari putin.
Tot pentru umplutura vom bate frisca. Eu nu am mai adaugat zahar in frisca, insa daca va place mai dulce puteti sa adaugati.
Tort Victoria Sponge – asamblare
Punem crema de capsuni pe un disc de blat si o intindem uniform, adaugam frisca, iar deasupra punem al doilea blat. Pudram cu zahar pe deasupra si gata! Daca doriti puteti sa ornati tortul cu capsuni proaspeti sau sa il lasati asa simplu.
Dati tortul la rece pana in momentul servirii. A doua zi este si mai bun!
Pofta buna!