Tarta rustica cu nectarine, migdale si cimbrisor nu e o reteta din familia mea, nici macar din zona mea. Insa este acel dulce pentru care as vrea sa ma tina nepotii minte. Nici nu cer prea mult!
Este o tarta de inspiratie frantuzeasca, se trage din neamul tartelor de tip galette, adica un aluat fraged umplut cu fructe, pe scurt.
Trecand peste originea ei, sa nu-mi spuneti ca bunicile voastre nu v-au pregatit niciodata aluat fraged cu untura peste care puneau fructe. Mere, prune sau ce aveau la indemana. Acum nu zic ca e obligatoriu ca toate bunicile sa fi facut la fel, insa cel putin pot sa imi doresc sa se fi intamplat asa.
Daca ati ridicat o spranceana cand ati citit cimbrisor, sa stiti ca e o combinatie indrazneata, dar faina. Pana la urma cine spune ca cimbrisorul trebuie sa stea musai intr-o mancare sarata. Tare mi-as dori sa aflu ca ati incercat si voi reteta. Si daca o faceti de curiozitate.
Ingrediente Tarta rustica cu nectarine, migdale si cimbrisor
Pentru aluat
- 250 g faina alba
- 120 g unt taiat cubulete (rece)
- 60 g zahar
- 1 galbenus de ou
- un praf sare (adica un varf de cutit)
- 2-3 linguri apa rece
Pentru umplutura
- 2 nectarine (se pot folosi si piersici ori caise)
- 40 g migdale macinate (am gasit la Selgros, dar puteti sa le rasniti si in casa)
- 40 g zahar muscovado (de buna sama bunicile nu l-au avut. Puteti folosi zahar alb sau brun in schimb. Muscovado are o aroma mai speciala care mie imi place tare)
- 3 crengute de cimbrisor
- 2 lingurite amidon
In plus pentru finisarea crustei
- 1 ou mic
- 1 lingura migdale macinate
Mod de preparare Tarta rustica cu nectarine, migdale si cimbrisor
Pentru aluat amestecati intr-un bol faina si untul pana obtineti un aluat nisipos.
Adaugati zaharul, sarea si galbenusul de ou, framantati putin apoi adaugati apa si continuati sa framantati.
Puneti pentru inceput 2 linguri de apa si completati ulterior daca mai trebuie. Aluatul trebuie sa fie elastic si sa se dezlipeasca de pe maini.
Odata framantat aluatul, se modeleaza sub forma unei bile si se inveleste in folie, apoi se da la rece pentru o ora.
Pentru umplutura spalati necatrinele si feliati-le, dar nu foarte subtire. Puneti feliile intr-un bol si adaugati migdalele macinate, amidonul, zaharul si crengutele de cimbrisor tocate marunt. Amestecati cu o lingura.
Porniti cuptorul la 180 grade si asezati hartie de copt intr-o tava.
Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l cu sucitorul intr-o foaie rotunda, cu o grosime de cca 1-1,5 cm. Daca nu iese perfect rotunda nu va faceti probleme, nici nu trebuie. 🙂
Puneti umplutura in mijlocul foii de aluat, aranjand-o in asa fel incat sa lasati o margine de circa 5 cm.
Ridicati aluatul peste nectarine (asa cum se vede in poza de mai jos). Bateti oul cu furculita, ungeti marginea de aluat plita si presarati migdale macinate.
Dati tava la cuptor pentru 50 de minute, pana cand marginea placintei este aurie.
Scoateti tarta din cuptor si lasati-o sa se racoreasca putin. Pe urma este numai buna de mancat. Cu inghetata de vanilie sau cu o lingura de smantana batuta lejer cu un tel sau mixerul.
Pofta cea mai buna!