Imi plac foarte mult papanasii, nu cred sa fi spus vreodata NU daca mi s-au oferit. Iar varianta de papanasi fierti imi place cel mai mult. Asa ii faceau bunica si mama acasa, asa am crescut cu ei. Venind la Cluj am aflat ca sunt si papanasi prajiti. Si aceia imi plac, dar tot mai mult imi plac cei fierti.
Reteta de papanasi cu urda s-a intamplat doar pentru ca aveam o bucata de urda proaspata in frigider. Am facut clatite cu urda si prajitura, dar tot mi-a ramas. Cum papanasii un-doi ii fac, am zis ca e o metoda numai buna de reciclat urda.
Si sa stiti ca mi-au iesit niste papanasi foarte faini. Dar si urda a avut rolul ei esential aici, fiind o urda dulce si gustoasa.
Am folosit coaja de lamaie gata razuita. O cumpar de la raioanele cu ingrediente pentru patiserie. Este de la Dr. Oetker si chiar o recomand. Gasiti si coaja de portocala. In lipsa ei se poate folosi si esenta de lamaie, ulei esential sau chiar putina zeama proaspat stoarsa.
In cazul in care raman papanasi pe a doua zi, va recomand sa ii incalziti putin inainte de a-i manca.
Ingrediente Papanasi cu urda
- 380 g urda
- 150 g faina
- 80 g zahar
- 2 oua
- 1 lingurita coaja razuita de lamaie
- extract de vanilie/esenta de vanilie
- pesmet
- 1 lingura unt
Mod de preparare Papanasi cu urda
Punem pe foc o oala adanca cu apa.
Urda o punem intr-un castron si o maruntim cu o furculita. Adaugam zaharul, vanilia, coaja de portocala si cele doua oua. Amestecam cu o spatula de lemn sau cu o furculita pana obtinem un aluat omogen.
Adaugam faina cernuta si framantam. La final va rezulta un aluat putin lipicios, insa suficient de consistent pentru a putea fi modelati papanasii. In cazul in care aluatul vi se pare prea lipicios si nu puteti lucra deloc cu el, adaugati putina faina. Insa nu prea multa. Faina multa=papanasi tari. Si nu ne dorim.
Cu o lingurita sau direct cu mana, luam aluat si modelam intre palme papanasii la dimensiunea dorita. Eu nu ii fac foarte mari, sa fie de 2-3 imbucaturi. Uneori ii fac chiar micuti, depinde de la caz la caz.
Cand apa din oala fierbe, reducem focul si scufundam papanasii. Nu punem in acelasi timp prea multi in apa, mai bine fierbem in doua-trei transe.
Intre timp punem o tigaie pe foc, topim untul si adaugam pesmet. Eu am pus 5 linguri pline de pesmet ca sa ma asigur ca voi avea suficient. Si am avut. Prajim pesmetul la foc mic pana se rumeneste putin, apoi oprim focul.
Din momentul in care papanasii se ridica la suprafata, ii mai lasam sa fiarba cateva minute (5-6 min). Cu o paleta ii scotem din apa, ii scurgem de lichid si ii punem in tigaia cu pesmet. Imbracam papanasii in pesmet cu o lingura sau pur si simplu miscand tigaia.
Papanasii sunt gata de servit. Ii puteti manca simpli, doar cu putin zahar si eventual si scortisoara pe deasupra, sau puteti sa ii mancati alaturi de dulceata si smantana.
Sper sa va placa reteta mea de papanasi cu urda si sa ii incercati cat de curand.
Pofta buna!
6 comments
Buna Corina! Multumim pt reteta 🙂 Daca nu avem urda, cu ce putem inlocui? As vrea mult sa incerc reteta si locuiesc in Anglia.
Mersi,
Alexandra
Salut, Alexandra! Poti inlocui urda cu ricotta sau cu branza proaspata de vaci. In cazul in care folosesti ricotta, va trebui sa pui faina in plus, dar nu exagerat.
Mersi mult!! 🙂 Am sa incerc cu ricotta si iti spun cum au iesit, abia astept :* te pup, sa ai o saptamana frumoasa
Cu drag! Te pup si mult spor!
Buna, de ce faina si nu griș?
Salut, Raluca. Nu am folosit niciodata gris la papanasi. Am nvatat de la mama sa fac cu faina, asa ca prefer sa merg pe varianta pe care o stiu.