Cozonac coronita pufos si plin de umplutura delicioasa cu nuca, ciocolata si portocale. Poate fi piesa principala pe masa de sarbatori, este elegant si cu siguranta va fi apreciat de toata lumea. Am pus la treaba noul meu Mixer cu Bol Precision Master si rasnita de condimente si nuci de la Cuisinart Romania, fara de care nu m-as fi descurcat. Am scapat de framantat si am macinat nuca in cateva secunde. ❗️Si avem cod de reducere: EXTRA10 valabil pana pe 8.05.2024 la toate produsele de pe site-ul Cuisinart Romania – .
Pentru framantarea aluatului am folosi Mixerul cu bol, Cuisinart, Precision Master, SM50WHE de 500W si culoare alb sidef.
Este un mixer solid di rezistent, cu carcasa si baza din metal turnat sub presiune. Are 12 viteze si un bol din inox super incapator de 5,2l, astfel ca a facut fata cu brio aluatului meu. Ca accesorii incluse are: tel profesional, paleta pentru amestecare plata, carlig pentru aluat si capac antistropi. Capacul este prevazut cu gura de turnare, astfel ca se pot adauga orice fel de ingrediente chiar in timp ce mixerul este pornit fara a exista riscul de a stropi in jur. Desigur, toate accesoriile pot fi curatate in masina de spalat vase.
De foarte mare folos mi-a fost si Rasnita de condimente si nuci Cuisinart. Am reusit sa macin miezul de nuca in timp record. Rasnita este mica, cocheta, are 200W, lame din otel si vine cu 2 recipiente detasabile prevazute fiecare cu un capac. Nu contine BPA si functioneaza printr-o simpla apasare de capac, rasnind si cele mai dure condimente, cum ar fi scortisoara.
EXTRA10 valabil pana pe 8.05.2024 la toate produsele de pe site-ul Cuisinart Romania – .
Ingrediente Cozonac coronita cu nuca, portocale si ciocolata
*din cantitati se poate face o coronita mare sau 2 mai mici.
Pentru aluat:
- 900g faina
- 14g drojdie uscata (nu necesita dizolvare)
- 300g zahar
- 2 lingurite esenta de vanilie
- Un praf de sare
- 400ml lapte cald (dar nu fierbinte)
- 2 oua intregi
- 100g unt topit
Pune in vasul mixerului faina, zaharul, drojdia si sarea. Ataseaza carligul de framantare si amesteca ingredientele cateva secunde. Pune peste bol capacul anti stropi si toarna laptele amestecat cu untul si ouale. Incepe framantarea la viteza mica (treptele 2-3), apoi continua timp de 10 minute pe treptele 6-7. Acopera bolul si lasa aluatul la dospit 2 ore.
Pentru crema de nuca:
- 450g miez de nuca
- 150ml lapte
- 60g zahar
- 2 lingurite esenta de vanilie
Macina miezul de nuca in rasnita pentru condimente si nuci. Pune la foc mic laptele, zaharul si vanilia, pana zaharul este dizolvat. Toarna peste nuca si amesteca.
Ingrediente extra:
- 1 ou (pentru a unge coronita)
- 100g ciocolata neagra sau cu lapte (chipsuri sau taiata marunt)
- 100g coaja de portocala confiata cubulete (dulceata in lipsa ei)
- 100ml zeama de portocala + 30g zahar (incalzite pana se topeste zaharul)
- Putin ulei (pentru lucrul cu aluatul)
Dupa dospire intinde aluatul intr-o foaie de aprox 60×35cm pe blatul uns cu putin ulei. Intinde deasupra crema de nuca, pune din loc in loc ciocolata si portocala. Ruleaza strans foaia, apoi taie ruloul in doua pe lung. Impleteste cele doua parti si uneste-le sub forma de coronita. Transfera in tava cu hartie de copt, acopera si lasa la dospit 40 minute.
Unge cu ou batut coronita si aseaza un bol in mijlocul ei (asa pastram forma rotunda la mijloc).
Pune tava la cuptorul preincalzit la 170°C (cu ventilatie si caldura sus-jos). Coace 25 de minute, apoi pune deasupra hartie de aluminiu si continua coacerea inca 55-60 de minute. Folia previne supra rumenirea.
Imediat dupa coacere unge coronita cu siropul de portocale si lasa-o apoi la racit.