Probabil, zilele acestea, sunteti in cautarea unor retete delicioase pentru masa de Revelion, asa ca ati nimerit perfect azi aici. Am o propunere pentru voi de sta mata in coada! Dar si daca nu sunteti in cautare de retete festive si totusi ati ajuns prin bucataria mea, sunt sigura ca bezelele astea va vor merge la inima. Adica n-are cum sa se intample altfel.
Bezele cu nuca, crema fina cu mascarpone si delicatul caramel cu tenta sarata. Toate puse impreuna. Repet: bezele cu nuca, crema fina cu mascarpone si delicatul caramel cu tenta sarata. Stiu, v-am cucerit!
Eu am facut bezelele pentru masa de Craciun si am asezat pe masa si borcaneleul cu caramel sarat, in caz ca cineva dorea extra pe bezea. Si cam toata lumea a mai vrut caramel, adica e atat de bun ca nu te poti rabda si iti vine sa pui si sa tot pui.
Desertul este unul fin si delicat, cu un aspect, zic eu, elegant. Chiar daca bezelele vi se par mai dificil de realizat, credeti-ma ca doar prima data e mai … provocator. Apoi e floare la ureche!
Ingrediente Bezele cu nuca, crema cu mascarpone si caramel sarat
Pentru bezele
- 5 albusuri (la temperatura camerei)
- 240 g zahar
- 100 g miez de nuca macinat
- un varf de cutit de sare
- ½ lingurita otet
Pentru crema
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri de zahar pudra
Pentru decor
- caramel sarat – reteta o gasiti aici
Mod de preparare Bezele cu nuca, crema cu mascarpone si caramel sarat
Pentru bezele, pornim cuptorul la 130 de grade si pregatim o tava in care punem hartie de copt. Albusurile le punem in bolul mixerului sau intr-un vas de sticla curat si uscat si le mixam impreuna cu sarea pana cand spuma este cat de cat ferma, apoi adaugam zaharul treptat, lingura cu lingura. Mixam spuma pana cand zaharul este dizolvat iar bezeaua este lucioasa si ferma. Adaugam otetul si miezul de nuca si omogenizam, amestecand incet. Punem spuma de bezea intr-un pos si spritam cercuri in tava pregatita, iar pe fiecare cerculet spritam si o bordura, ca sa obtinem un cosulet (asa ca si in poza de mai jos). Reducem temperatura cuptorului la 100 de grade si dam tava la cuptor pentru 1 ora si jumatate, apoi oprim cuptorul si lasam bezelele sa se raceasca inauntru, cu usa intredeschisa. Eu am facut 12 bezele din cantitatile date, insa au fost destul de marisoare, cu un diametru de cca 8 cm. Puteti sa le faceti putin mai mici si asa vor iesi mai multe. Bezelele vor iesi crocante la exterior si usor gumate la interior.
Pentru crema, amestecam intr-un bol mascarpone cu frisca si zaharul si mixam pana cand crema este tare si numai buna pentru ornat. Punem crema intr-un pos si spritam crema in cosuletele de bezea, apoi picuram pe deasupra caramel sarat. Am pus si frunzulite de menta, pentru aspect. In lipsa mentei, puteti pune cirese glasate, citrice confiate …. sau cam ce ati dori si aveti la indemana 🙂
4 comments
Mi-nu-na-te! Si bezelele si caramelul si pozele si tot 🙂
Iuliana draga, iti multumesc pentru apreciere. Te pup :*
Tare bune trebuie sa fie! Poate le testez si eu, daca nu de Revelion macar de Sf. Ion 🙂 Sa aveti sarbatori fericite, Corina!
Bune-s tare, sper sa iti placa :* Sarbatori fericite!