Sticky toffee pudding este subiectul principal al zilei de azi. M-am tot gandit cum sa traduc numele acestui desert, dar nu pot decide. Sa ii spunem budinca de curmale cu caramel? Parca nici nu suna bine si nici nu este o budinca (asa cum cunoastem noi preparatul budinca). Sa ii spunem prajitura? Da, hai ca se potriveste mai bine. Prajitura lipicioasa cu curmale si caramel. Asa ramane!
Este un desert clasic englezesc, un blat lipicios plin de curmale peste care turnam cu generozitate caramel. Si stati asa, nu e totul! Legenda spune ca sosul si inghetata de vanilie merg excelent cu acest dulce. Si sunt de acord! Chiar daca eu nu am avut (nici sos, nici inghetata) pot sa imi imaginez ce bunatate ar fi.
Hai sa nu ne pierdem in vorbe, reteta va asteapta mai jos!
P.S. Bicarbonatul de sodiu ajuta la o mai buna hidratare a curmalelor, mai exact coaja acestora va fi mai moale.
P.S. 2. Am folosit o tava cu diametrul de 17 cm, iar prajitura a iesit destul de inalta. Puteti sa folositi o tava cu un diametru mai mare sau o tava de alta forma, dar atentie la timpul de coacere. Daca tava este mai mare automat timpul de coacere scade. Recomandarea mea este sa faceti mereu testul cu scobitoarea. Aceasta trebuie sa iasa uscata din prajitura, fara urme de aluat pe ea.
P.S. 3. Se pot folosi si forme individuale, chiar si in tava de muffins/briose se pot coace micile prajituri.
Ingrediente Sticky toffee pudding
- 200g curmale maruntite din cutit
- 150g faina integrala
- 75 zahar muscovado (sau zahar brun)
- 80g unt moale
- 2 oua
- 3g bicarbonat de sodiu
- 3g praf de copt
Pentru caramel
- 100g unt
- 100ml smantana lichida pentru frisca
- 80h zahar