Cei care imi urmaresc blogul stiu deja ca in afara de papanasi si budinca de taietei mie nu prea imi plac deserturile cu branza. Dealtfel, multa lume se minuneaza ca nu imi place cheesecake-ul (am facut o singura data si la vremea respectiva ma gandeam ca voi mai face, insa acum nu mai sunt deloc interesata). LE – intre timp i-am mai dat o sansa si am facut cheesecake cu Oreo.
Si totusi de ce o prajitura cu urda? Pai am primit de la soacra mea urda proaspata de casa si dupa ce am plimbat-o pe toate rafturile din frigider (ca numa numa s-o gati singura) am inceput sa caut retete in care sa o folosesc. Am dat peste reteta Adrianei (multumim de inspiratie), iar prajitura mi s-a parut simpla si rapida, asa ca am si facut-o pe loc. Am adaptat-o la ingredientele pe care le aveam in casa si la cantitatea de urda, iar rezultatul m-a cam lasat fara cuvinte.
- Puteti sa puneti cam orice fruct doriti sau chiar sa nu puneti deloc si sa ramana o prajitura simpla cu branza.
- Puteti sa adaugati cacao in aluat (si eu voi face asa data viitoare) sau stafide tinute in rom.
Puteti sa faceti prajitura cum doriti si sa adaugati exact acel ingredient care va place cel mai mult. Sunt convinsa ca va iesi de milioane!
Eu va zic doar pofta buna! (si poate daca o faceti imi dati si mie de stire)
Ingrediente Prajitura cu urda si afine
Pentru compozitia de urda
- 300 g urda/branza de vaci
- un ou
- extract de vanilie/semintele de la 1/2 pastaie de vanilie
- 50 g zahar
- 100 g afine
Pentru aluat
- 125 ml ulei
- 150 ml smantana lichida
- 1 ou mare
- 100 g zahar
- 175 g faina
- extract de vanilie/seminte de la 1/2 pastaie de vanilie
- o lingurita praf de copt
- un varf de cutit de sare
Mod de preparare Prajitura cu urda si afine
Porniti cuptorul la temperatura medie.
Pentru compozitie, se amesteca urda cu zaharul, zaharul vanilinat si oul si se lasa deoparte pana cand se pregateste aluatul.
Pentru aluat se pun intr-un bol uleiul, smantana, oul, sarea si zaharul. Se mixeaza aluatul pana zaharul incepe sa se dizolve.
Se adauga faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza aluatul.
Intr-o tava de copt (25×28 cm) se pune hartie de copt si se toarna aluatul. Deasupra se pune compozitia de branza si se apasa cu lingura sa intre usor in aluat, iar deasupra se pun afinele.
Prajitura se coace 50 de minute la foc moderat (faceti si un test cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata din prajitura inseamna ca este coapta).
Prajitura se lasa sa se raceasca complet, apoi se poate felia.
Pofta buna!
2 comments
Prajitura e foarte frageda si combinatia urda / fructe foarte buna. Merita incercata cu esenta / extract de migdale.
Ma bucur mult ca ti-a placut.