Chec cu zmeura i-am zis eu, dar la fel de bine ii putem spune si prajitura cu zmeura. Vedeti voi cum va convine mai bine. E o reteta atat de simpla, dar atat de simplaaaa, incat va garantez eu ca o sa va iasa si daca nu ati mai facut in viata voastra ceva dulce.
De ce chec cu zmeura? Pentru ca am o tona de zmeura in congelator, zmeura de gradina, gustoasa si dolofana, si de ceva vreme ma tot gandesc ce sa mai fac cu ea. Asadar, s-ar putea sa urmeze curand si alte retete cu rosu la mijloc. Si cum tot m-am gandit si iar gandit, mi-am zis ca un chec cu zmeura ar merge de nota 10. Zis si facut!
In cazul in care aveti dubii legate de fructe congelate in prajitura, stati linistiti ca se coace. Intr-un timp mai lung, dar se coace si la final iese foarte foarte bine.
Reteta poate fi facuta si cu zmeura proaspata, desigur. Vezi mai jos la modul de preparare ca am mentionat ceva important in legatura cu asta.
Zmeura poate fi inlocuita cu alte fructe congelate, cum ar fi afinele, capsunii, ciresele etc.
La final, puteti pudra zahar sau puteti face o glazura rece de zahar pudra cu zeama de lamaie.
Ingrediente Chec cu zmeura
- 120 g zmeura
- 200 g faina
- 160 g zahar brun
- 50 g unt nesarat topit
- 1 ou
- 170 ml lapte
- 60 ml ulei de floarea soarelui
- semintele de la 1/2 pastaie de vanilie sau extract de vanilie
- 1 lingurita praf de copt
- un varf cutit sare
Mod de preparare Chec cu zmeura
Pornim cuptorul la 180C si punem hartie de copt intr-o tava. Eu am folosit o tava dreptunghiulara de 24×11 cm.
Intr-un bol punem zaharul, oul, vanilia, untul, uleiul si laptele si batem cu mixerul cateva minute, pana toate sunt perfect omogenizate.
Adaugam faina amestecata cu praful de copt si sare. Amestecam. Punem zmeura si amestecam putin, apoi turnam compozitia in tava pregatita.
Dam tava la cuptor pentru 50 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea. De la cuptor la cuptor poate varia timpul de coacere.
- In cazul in care folositi zmeura proaspata, reduceti din start timpul de coacere cu vreo 10 minute.
In cazul in care vi se pare ca se arde pe deasupra, puneti peste chec hartie de copt si fixati-o cu 2 scobitori si continuati coacerea.
Buuun. Odata copt checul cu zmeura se scoate din tava impreuna cu hartia de copt si se lasa la racit pe un grilaj, apoi il puteti taia felii.
Simplu, nu?
Pofta buna!