Pavlova cu capsuni si cimbru este acel desert de vara pe care odata ce l-ai gustat, nu te mai saturi de el. Va zic foarte sincer asta, stiti ca eu sunt fata serioasa!
Inainte de a afla cum se pregateste trebuie sa aflati ceva depre pavlova mea. Primul lucru ar fi ca asteapta sa fie publicata de anul trecut pe blog. Da, da, pozele sunt din 2018. Vara trecuta am testat reteta, am pregatit pozele, am pregatit articolul, insa nu am reusit sa il mai postez in timp util. Eram in mijlocul renovarilor si nu a fost cand sa ma ocup de reteta. Intre timp capsunii au disparut de pe tarabe si am zis ca asta e, mai bine la anul decat niciodata. Al doilea lucru si cel mai important este legat de inspiratia acestei retete. Ideea de capsuni si cimbru am vazut-o la Brindusa, pe contul ei de Instagram. Anul trecut Instagramul avea arome de capsuni si cimbru datorita Brindusei.
Am testat atunci combinatia, mi-a placut si de acolo am testat-o alaturi de iaurt si cereale si pavlova. Poate anul acesta reusesc si o inghetata. Daca ma misc rapid sigur, daca nu…la anul.
Pavlova cu capsuni si cimbru e ceva de care te indragostesti efectiv. Se intampla multe lucruri la fiecare imbucatura, dar sa le luam pe rand.
Avem bezeaua crocanta care aduce si dulceata desertului. Avem frisca care face legatura intre bezea si capsuni, e moale si catifelata si parca te pregateste pentru ce va urma: o explozie de arome la care nici nu te-ai fi gandit ca ar putea merge bine impreuna. Simti prospetimea capsunilor in care se duce o lupta intre aromele zaharului brun si ale lamaii, iar la final simti cimbrul. Asa cum nu l-ai simtit niciodata! Desi este discret, te face sa te opresti putin ca sa mentii un pic un pic mai mult aroma pe papile…
Enjoy!
Ingrediente pentru bezea
- 4 albusuri (ouale nu au fost foarte mari)
- 150g zahar
- 1 lingurita otet
- 1 varf de cutit de sare
Cum preparam bezeaua
In primul rand cuptorul se preincalzeste la 120C si se pune hartie de copt intr-o tava. Pe hartia de copt vom intinde bezeaua sub forma de cerc, asa ca daca vreti precizie la mm trasati cu un creion cercul, folosindu-va de marginile unei farfurii de fel principal. Eu nu trasez acest cerc ci aranjez bezeaua pe hartie dupa inspiratia de moment.
Se pun albusurile si sarea in bolul mixerului sau intr-un bol de sticla ori inox (de plastic doar in cazul in care nu exista din cele mentionate si ne asiguram ca e curat si degresat).
Se mixeaza albusurile pana se intaresc putin. Din acest moment se adauga si zaharul treptat, lingura cu lingura, si se continua mixarea pana se obtine o spuma lucioasa si consistenta, iar cristalele zaharului nu se mai simt. Se adauga otetul, se amesteca putin si bezeaua este gata.
Bezeaua se rastoarna pe hartia de copt si se niveleaza sub forma de cerc (poate avea si alta forma, desigur). Tava merge la cuptor pentru aproximativ 80-90 minute. Cand devine crocanta la exterior si se poate desprinde de pe hartie, este gata. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
Ingrediente pentru umplutura
- 250ml smantana pentru frisca
- putin zahar (adica una sau doua linguri cat sa indulceasca putin smantana, insa nu exagerat de mult)
- 200g capsuni
- 60g zahar brun
- 2 crengute de cimbru proaspat
- putina zeama de lamaie (2 lingurite)
Cum preparam umplutura
Rupem coditele capsunilor spalati si ii taiem in 4-5 bucati. Maruntim cimbrul din cutit si il adaugam peste capsuni impreuna cu zaharul brun si zeama de lamaie. Amestecam si lasam deoparte 20 de minute la macerat.
Frisca o batem impreuna cu zaharul (cel putin) pana prinde consistenta si se intareste.
Punem bezeaua pe un platou ori farfurie si turnam frisca in mijloc. O intindem uniform pe suprafata bezelei. Nu este obligatoriu sa fie total acoperita bezeaua, ci se pot lasa si margini. Eu asa am facut. Peste frisca punem capsunii care au stat la macerat cu tot cu zeama care au lasat-o. Este gro-za-va!
Decoram cu cateva frunzulite de cimbru si Pavlova cu capsuni si cimbru este gataaaaa!
Pofta buna!