Odata cu proiectul asta minunat cu Selgros, de redescoperire a retetelor dragi din familie, vechi sau locale, mi-am dat seama cat de mult sunt legatata de mancarurile pregatite de mama mea. Ceea ce e perfect normal, cu ele am crescut si sunt adanc inradacinate in ADN-ul meu culinar. Chiar daca mereu incerc retete de peste mari si tari sau chiar din regiuni diferite din tara noastra, tot la mama ori bunica ma intorc.
Asa s-a intamplat si cu placintele astea cu dulceata si ar fi fost pacat sa nu vorbesc despre ele. Cand eram mica mi-ar fi placut ca mama sa aiba o placintarie pentru ca asa era 100% sigur ca puteam manca placinte zi de zi. Nu ca nu ne-ar fi facut des, placintele se faceau aproape saptamanal in casa noastra. Cand aveam musafiri acestia ii spuneam mamei: „Dorina, da’ niste placinte din alea bune nu ne faci”?
Si mama cand framanta placinte nu framanta asa pentru 2-3 bucati, ci pentru un batalion de armata, sa fie pe saturate si sa stim o treaba. In plus, nu stii cine iti trece pragul casei chemat de mirosul lor.
Revenind la cele cu dulceata, acestea le facea ultimele. Dupa cateva ture de placinte cu branza si cozi (de ceapa verde), cartofi ori varza, urmau cateva cu dulceata. Acestea erau desertul! Pe langa ele mai cocea si 2-3 goale peste care presaram zahar sau putina miere.
Pe cele cu dulceata le asteptam ca si cand! Mai greu era cu asteptarea ca ele sa se raceasca, caci nu aveam voie sa le mancam calde ca sa nu ne doara stomacul. Dupa topaieli si rugi la zeul racirii tuturor placintelor din univers, ne luam fiecare placinta in mana si amuteam savurand-o. Si era bucurie si era ACASA!
Mai jos va las reteta de placinte cu dulceata asa cum am invatat-o de la mama. Daca inca nu ati incercat aceste bunataturi, sper sa va faca cu ochiul si sa va suflecati manecile numaidecat!
Ingrediente Placinte cu dulceata
(pentru 10-11 bucati)
- 600 g faina alba
- 450 ml lapte caldut
- 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
- ½ lingurita sare
- 2 lingurite zahar
- 3 linguri ulei
- In plus – ulei pentru prajit si dulceata preferata
Mod de preparare Placinte cu dulceata
Amestecam faina cu zaharul si sarea. Punem faina intr-un castron mare si facem o gropita in mijlocul ei. Adaugam drojdia si uleiul si turnam laptele caldut. Amestecam cu mana drojdia si laptele, acoperim castronul cu un prosop si il lasam 15 minute intr-un loc cald. Drojdia se va activa in acest timp. Dupa cele 15 minute framantam aluatul cu mana pana toata faina va fi bine inglobata. Nu este nicio problema daca aluatul este inca lipicios si nu se dezlipeste complet de pe maini, este in regula. Acoperim castronul cu prosop si lasam aluatul la dospit in jur de 1 ora si jumatate.
Dupa ce aluatul este dospit, putem pregati placintele.
Pe blatul de lucru presaram faina si punem 2 linguri de aluat. Modelam cu palma aluatul sub forma de bila, apoi cu un sucitor intindem aluatul intr-o patura subtire, cat de cat rotunda. Punem peste aluat dulceata (2 lingurite) si aducem colturile paturii in mijloc, incercand sa scotem cat mai mult aer. Intindem placinta cu sucitorul. Este important sa scoatem cat mai mult aer la impaturire, altfel dulceata va iesi prin aluat. Eu am folosit dulceata de afine, capsuni si caise, dar se poate folosi orice fel de dulceata va place.
Turnam ulei intr-o tigaie, 1 deget grosime, si prajim placintele pe ambele parti pana sunt rumene.
Scoatem placintele pe un platou si punem intre ele servetele de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Lasam placintele sa se raceasca (daca avem rabdare), apoi le mancam cu mare pofta.
Pofta buna!