Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
Mancaruri

Stufat de miel

aprilie 14, 2025

Am testat supele Dozz

aprilie 10, 2025

Muschiulet de porc cu cartofi si morcovi

decembrie 17, 2024
DesertMancaruri

Clatite cu urda si marar

iunie 10, 2024

Ciuperci umplute cu mexican mix cu orez

aprilie 12, 2024

Vafe sarate cu morcovi si ceapa verde

martie 22, 2024
AperitiveMancaruri

Crema tartinabila cu dovleac si branza

octombrie 24, 2023

Spanakopita – triunghiuri cu spanac

septembrie 6, 2023

Supa rece de legume – reteta Gazpacho

august 20, 2023
MancaruriPaste

Paste cu vinete si rosii

iulie 6, 2023

Vafe cu dovlecel si somon afumat

iunie 18, 2023

Salata de dovlecei cu iaurt si maioneza

iunie 1, 2023
Desert

Placinte cu dulceata

written by Corina iulie 24, 2018
Placinte cu dulceata

Odata cu proiectul asta minunat cu Selgros, de redescoperire a retetelor dragi din familie, vechi sau locale, mi-am dat seama cat de mult sunt legatata de mancarurile pregatite de mama mea. Ceea ce e perfect normal, cu ele am crescut si sunt adanc inradacinate in ADN-ul meu culinar. Chiar daca mereu incerc retete de peste mari si tari sau chiar din regiuni diferite din tara noastra, tot la mama ori bunica ma intorc.

Asa s-a intamplat si cu placintele astea cu dulceata si ar fi fost pacat sa nu vorbesc despre ele. Cand eram mica mi-ar fi placut ca mama sa aiba o placintarie pentru ca asa era 100% sigur ca puteam manca placinte zi de zi. Nu ca nu ne-ar fi facut des, placintele se faceau aproape saptamanal in casa noastra. Cand aveam musafiri acestia ii spuneam mamei: „Dorina, da’ niste placinte din alea bune nu ne faci”?

Si mama cand framanta placinte nu framanta asa pentru 2-3 bucati, ci pentru un batalion de armata, sa fie pe saturate si sa stim o treaba. In plus, nu stii cine iti trece pragul casei chemat de mirosul lor.

Revenind la cele cu dulceata, acestea le facea ultimele. Dupa cateva ture de placinte cu branza si cozi (de ceapa verde), cartofi ori varza, urmau cateva cu dulceata. Acestea erau desertul! Pe langa ele mai cocea si 2-3 goale peste care presaram zahar sau putina miere.

Pe cele cu dulceata le asteptam ca si cand! Mai greu era cu asteptarea ca ele sa se raceasca, caci nu aveam voie sa le mancam calde ca sa nu ne doara stomacul. Dupa topaieli si rugi la zeul racirii tuturor placintelor din univers, ne luam fiecare placinta in mana si amuteam savurand-o. Si era bucurie si era ACASA!

Mai jos va las reteta de placinte cu dulceata asa cum am invatat-o de la mama. Daca inca nu ati incercat aceste bunataturi, sper sa va faca cu ochiul si sa va suflecati manecile numaidecat!

Ingrediente Placinte cu dulceata

(pentru 10-11 bucati)

  • 600 g faina alba
  • 450 ml lapte caldut
  • 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
  • ½ lingurita sare
  • 2 lingurite zahar
  • 3 linguri ulei
  • In plus – ulei pentru prajit si dulceata preferata

Mod de preparare Placinte cu dulceata

Amestecam faina cu zaharul si sarea. Punem faina intr-un castron mare si facem o gropita in mijlocul ei. Adaugam drojdia si uleiul si turnam laptele caldut. Amestecam cu mana drojdia si laptele, acoperim castronul cu un prosop si il lasam 15 minute intr-un loc cald. Drojdia se va activa in acest timp. Dupa cele 15 minute framantam aluatul cu mana pana toata faina va fi bine inglobata. Nu este nicio problema daca aluatul este inca lipicios si nu se dezlipeste complet de pe maini, este in regula. Acoperim castronul cu prosop si lasam aluatul la dospit in jur de 1 ora si jumatate.

Dupa ce aluatul este dospit, putem pregati placintele.

Pe blatul de lucru presaram faina si punem 2 linguri de aluat. Modelam cu palma aluatul sub forma de bila, apoi cu un sucitor intindem aluatul intr-o patura subtire, cat de cat rotunda. Punem peste aluat dulceata (2 lingurite) si aducem colturile paturii in mijloc, incercand sa scotem cat mai mult aer. Intindem placinta cu sucitorul. Este important sa scoatem cat mai mult aer la impaturire, altfel dulceata va iesi prin aluat. Eu am folosit dulceata de afine, capsuni si caise, dar se poate folosi orice fel de dulceata va place.

 

Turnam ulei intr-o tigaie, 1 deget grosime, si prajim placintele pe ambele parti pana sunt rumene.

Scoatem placintele pe un platou si punem intre ele servetele de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.

Lasam placintele sa se raceasca (daca avem rabdare), apoi le mancam cu mare pofta.

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
aluatdulceataplacinteselgrosselgros cauta pasiunea
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
9 idei de mancare la pachet
next post
Mancare chinezeasca cu pui si legume

You may also like

Malai dulce insiropat

martie 7, 2018

Desert la pahar fara gluten

februarie 11, 2016

Oreo muffins

iulie 27, 2013

Prajitura cu ciocolata si zmeura

iulie 21, 2020

Muffins cu ciocolata si visine

iulie 31, 2015

Panna cotta cu ciocolata si peperoncino

noiembrie 28, 2012

Guguluf cu lamaie si merisoare-La multi ani Pofta...

octombrie 24, 2012

Prajitura cu rubarba

mai 9, 2017

Tarta cu ananas

aprilie 28, 2020

Negresa cu faina de cocos, unt de arahide...

aprilie 26, 2020

Leave a Comment Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (15) biscuiti (12) capsuni (17) cartofi (30) chiftele (18) ciocolata (35) ciuperci (26) desert (32) dovlecel (20) dulceata (14) lamaie (15) mancare la pachet (38) mascarpone (12) masline (13) mic dejun (14) morcovi (27) nuca (23) oua (22) parmezan (14) paste (20) patrunjel (11) porc (13) prajitura (25) pui (18) retete cu pui (21) retete de post (11) retete italienesti (15) retete la cuptor (33) retete peste (12) retete porc (11) retete prajitura (17) retete pui (14) retete simple (12) retete simple si rapide (49) retete simple si usoare (126) rosii (32) salata (17) selgros (70) selgros cauta pasiunea (15) selgros romania (22) sfaturi utile (14) spanac (18) usturoi (19) vinete (12) zmeura (15)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ