Papanasi cu dulceata si smantana, crocanti, deliciosi, aromati, frumosi de numa. Nici nu stiu ce ar trebui sa mai spun despre papanasi. Toata lumea ii cunoaste, sunt convinsa ca toata lumea i-a gustat macar o data in viata. Nu cred ca exista un desert mai iubit decat ei.
Si mie imi plac tare mult. Lui Petru mai putin, dar eu abia ma pot abtine de la ei. Si va zic sincer ca nici nu prea vreau sa fac asta. Daca vreti si voi sa ii incercati acasa, va las reteta mea. Nu se fac deloc greu si odata ce i-ati incercat o sa tot ii faceti.
Ingrediente Papanasi cu dulceata si smantana
- 500 grame branza de vaci scursa de zer, daca este cazul
- 2 oua
- 80 g zahar
- 300 grame faina
- 2 picaturi esenta de lamaie
- 1 plic zahar vanilat sau semintele de la ½ pastaie de vanilie
- ½ pliculet praf de copt
- ulei pentru prajit
Pentru servit - dulceata preferata
- smantana
Mod de preparare Papanasi cu dulceata si smantana
Intr-un bol incapator se pune branza de vaci. Se adauga ouale, zaharul, esenta de lamaie si zaharul vanilat ori semintele de vanilie. Se amesteca cu o lingura de lemn.
Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se framanta aluatul cu mana pana cand nu se mai lipeste de maini.
- Pastrati la indemana faina in plus fata de cele 300 de grame. In cazul in care simtiti ca mai este nevoie, adica aluatul este prea lipicios, adaugati 1-2 linguri de faina. Retineti ca aluatul nu trebuie sa fie prea uscat si tare. La fel vor iesi la final si papanasii.
Din aluat rezulta in jur de 9-10 papanasi. Numarul lor se poate schimba in functie de cat de mari ori mici ii doriti.
Astfel, puteti de la bun inceput sa impartiti aluatul in cate bucati doriti sa aveti la final sau vedeti ce iese pe parcurs.
Cum modelam papanasii? In primul rand vom avea baza, cu gaura la mijloc, sa-i zicem colac. Pentru fiecare colac vom modela si o biluta pe care o vom aseza deasupra.
Asadar, luam aluat cu mana si modelam o bila. Aplatizam putin bila intre palme si ii facem in mijloc o gaura, cu degetul sau coada unei linguri de lemn.
Intr-o cratita incapatoare se toarna ulei pentru prajit din abundenta. E de preferat sa fie prajiti in baie de ulei, pentru o prajire cat mai uniforma.
Cratita se pune pe foc, iar cand uleiul este incins se adauga pe rand papanasii impreuna cu bilutele lor. Se prajesc pana cand sunt rumeni si frumosi, apoi se scot pe servetele absorbante.
- Nu prajiti la foc mare, riscati sa aveti papanasi cruzi la interior.
Pofta buna!
- Daca nu doriti sa ii prajiti, papanasii mai pot fi fierti. Faceti mingiute din aluat pe care le fierbeti in apa clocotita pana se ridica la suprafata. Separat prajiti intr-o cratita pesmet, adaugati zahar si tavaliti mingiutele in pesmetul aromat. RETETA – AICI –
2 comments
Papanasii sunt preferatii mei.Arata delicios!
multumesc, si noua ne plac foarte foarte mult!