Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
MancaruriMic dejun

Waffles sarate cu bacon

februarie 23, 2021

Paste scoici umplute cu ricotta si spanac

februarie 15, 2021

Tocana de porc cu legume la slow cooker

ianuarie 29, 2021
AperitiveMancaruri

Paine fara gluten

ianuarie 25, 2021

Halloumi fries – bastonase de halloumi pane

ianuarie 20, 2021

Chiftele de ton la cuptor

noiembrie 4, 2020
AperitiveMancaruri

Tarta cu malai

octombrie 21, 2020

Focaccia cu struguri – Schiacciata con l’uva

octombrie 2, 2020

Cartofi dulci umpluti

septembrie 17, 2020
MancaruriPui

Piept de pui cu cascaval si sos de rosii

august 26, 2020

Vinete cu parmezan la cuptor

august 6, 2020

Shakshuka cu dovlecel

iulie 28, 2020
DesertPrajitura

Prajitura tavalita prin nuca, fara zahar

written by Corina februarie 16, 2016
Prajitura tavalita prin nuca, fara zahar

Sunt convinsa ca toata lumea cunoaste prajitura tavalita prin nuca, asa ca nu voi insista despre cat de buna si deosebita este. Dar vreau, totusi, sa va spun ca pentru mine este chiar deosebita, pentru ca tavalita prin nuca ma duce cu gandul in vremuri mai de demult, aproape de copilarie, si-mi aduce aminte de bunica mea, din partea mamei. Pentru mine, nu exista cineva in lumea asta care sa faca o tavalita mai buna decat bunica, nici eu nu o fac asa buna, nici mama. A bunicii avea ceva aparte, nu stiu ce anume, poate era facuta cu foarte mare drag pentru nepotii ei  dragi si se simtea lucrul asta. In fiecare bucatica.

Bunica nu folosea nuca de cocos, ci nuca romaneasca si gustoasa. Uneori chiar prajea putin miezul, asa ca e lezne de inteles de ce preferata mea este tocmai cea cu nuca de pe plan local. Bineinteles, de dragul retetei originale, am facut cateva bucati si cu nuca de cocos. Se pare ca reteta este una de origine Australiana, iar prajitura se numeste Lamington, dupa lordul cu acelasi nume. Bineinteles, exista mai multe povestioare despre cum a aparut aceasta prajitura, de aceea o las pe prietena wiki sa isi faca treaba.

Buuun. La noi in casa se numeste tavalita. Punct. Iar reteta de mai jos e din caietul mamei. Punct din nou.

Eu ii mai ziceam “Danut” dupa napolitana cu acelasi nume. Stiti voi, napolitana aia de pe vremuri, trasa in ciocolata si cu nuca de cocos pe deasupra. Ioi ce buna era! Dar parca nu la fel de buna ca tavalita noastra de astazi.

Eu am folosit in loc de zahar indulcitor Green Sugar. Daca folositi cumva zahar in loc de indulcitor, pastrati cantitatile mentionate de mine.

Prajitura tavalita prin nuca

Ingrediente si mod de preparare pentru blat  – Prajitura tavalita prin nuca

  • 5 oua
  • 140 g faina alba
  • 100 g indulcitor pulbere Green Sugar sau zahar
  • 40 g unt
  • ½ lingurita praf de copt

Prajitura tavalita prin nuca Prajitura tavalita prin nuca

Pornim cuptorul la foc moderat si pregatim o tava in care punem hartie de copt (sau o ungem cu unt si o tapetam cu faina). Eu am folosit o tava de 35×25 pentru ca nu am vrut bucati de prajitura prea inalte si grosute, insa puteti alege tava in care coaceti in functie de preferinta pentru rezultatul final. Daca doriti bucati mari si dolofane, folositi o forma mai micuta.

Topim untul si il lasam la o parte sa se racoreasca.

Separam ouale in doua boluri mari.

Galbenusurile le mixam cu indulcitorul pana cand se deschid frumos la culoare, apoi adaugam untul peste ele si amestecam.

Albusurile le batem bine de tot pana cand obtinem o spuma ferma.

Amestecam cele doua compozitii, cu grija, rabdare si miscari lente. Totusi, vrem un blat mai indesat, dar cat de cat sa fie si pufosenie.

Adaugam apoi, lingura cu lingura, faina amestecata cu praful de copt. Incorporam fiecare lingura de faina, apoi o adaugam pe urmatoarea.

Turnam aluatul in forma de copt si il dam la cuptor pentru 25-30 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea, apoi il lasam sa se raceasca.

Ingrediente si mod de preparare pentru sirop – Prajitura tavalita prin nuca

  • 200 g unt
  • 150 g indulcitor pulbere Green Sugar sau zahar
  • 3 linguri cacao
  • 100 ml lapte
  • 3 linguri rom

Prajitura tavalita prin nuca Prajitura tavalita prin nuca

Punem toate ingredientele intr-o craticioara, la foc mic. Amestecam si lasam sa fiarba pana cand siropul este bine omogenizat. Gustati siropul si vedeti daca e suficient de dulce pentru voi sau ar mai trebui adaugat zahar/indulcitor. Pentru preferintele noastre 150 g au fost suficiente. Lasati siropul sa se raceasca.

Alte ingrediente necesare

  • Miez de nuca macinat
  • Nuca de cocos

Asamblare Prajitura tavalita prin nuca

Destul de impropriu spus asamblare, pentru ca tocmai urmeaza sa o dezasamblam 🙂

Blatul racit il taiem in cuburi/dreptunghiuri/romburi. Si aici, dimensiunea si  forma bucatilor o stabiliti in functie de preferinte.

Pregatim pe masa de lucru un vas cu blatul taiat bucati, un alt vas cu siropul racit si doua farfurii cu cele doua feluri de nuca.

Trecem fiecare bucatica de blat prin sirop, apoi prin nucile pregatite.

Le aranjam frumusel pe o farfurie si suntem gata!

Pofta buna, dragii mei!

Prajitura tavalita prin nuca

Print Friendly, PDF & Email
desertgreen sugarnuca de cocosprajituraprajitura lamingtonprajitura tavalitaretete cu green sugartavalita prin nuca
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Cupcakes fara gluten cu ciocolata, nuci si merisoare
next post
Aperitive usoare si rapide fara gluten – Bucataria Urecheatei

You may also like

Biscuiti cu crema de branza si visine

decembrie 12, 2017

Tarta cu ciocolata si banane

iulie 31, 2013

Fursecuri fragede, fara gluten

februarie 19, 2016

Biscuiti cu ovaz si stafide

decembrie 5, 2019

Briose fructate

ianuarie 7, 2012

Cobbler cu mure si zmeura si La multi...

martie 30, 2012

Mini eclere

decembrie 4, 2009

Budinca de clatite cu branza

ianuarie 19, 2014

Aranygaluska – galuste de aur cu ciocolata

noiembrie 26, 2020

Banana bread cu visine si cocos

noiembrie 13, 2015

Leave a Comment Cancel Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!

Promotion Image




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi

Cauta si aici

aluat (15) aperitive (10) biscuiti (12) branza (11) capsuni (15) cartofi (27) cascaval (10) chiftele (17) ciocolata (30) ciuperci (22) desert (29) dovlecel (17) dulceata (12) lamaie (14) mancare la pachet (20) masline (13) mic dejun (13) morcovi (25) mozzarella (11) nuca (21) orez (11) oua (22) parmezan (14) paste (19) porc (13) prajitura (22) pui (18) retete cu pui (18) retete italienesti (14) retete la cuptor (26) retete peste (12) retete porc (11) retete pui (14) retete simple (11) retete simple si rapide (44) retete simple si usoare (94) rosii (29) salata (17) selgros (39) selgros cauta pasiunea (14) sfaturi utile (14) smantana (10) spanac (16) usturoi (18) zmeura (13)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT