Sunt convinsa ca toata lumea cunoaste prajitura tavalita prin nuca, asa ca nu voi insista despre cat de buna si deosebita este. Dar vreau, totusi, sa va spun ca pentru mine este chiar deosebita, pentru ca tavalita prin nuca ma duce cu gandul in vremuri mai de demult, aproape de copilarie, si-mi aduce aminte de bunica mea, din partea mamei. Pentru mine, nu exista cineva in lumea asta care sa faca o tavalita mai buna decat bunica, nici eu nu o fac asa buna, nici mama. A bunicii avea ceva aparte, nu stiu ce anume, poate era facuta cu foarte mare drag pentru nepotii ei dragi si se simtea lucrul asta. In fiecare bucatica.
Bunica nu folosea nuca de cocos, ci nuca romaneasca si gustoasa. Uneori chiar prajea putin miezul, asa ca e lezne de inteles de ce preferata mea este tocmai cea cu nuca de pe plan local. Bineinteles, de dragul retetei originale, am facut cateva bucati si cu nuca de cocos. Se pare ca reteta este una de origine Australiana, iar prajitura se numeste Lamington, dupa lordul cu acelasi nume. Bineinteles, exista mai multe povestioare despre cum a aparut aceasta prajitura, de aceea o las pe prietena wiki sa isi faca treaba.
Buuun. La noi in casa se numeste tavalita. Punct. Iar reteta de mai jos e din caietul mamei. Punct din nou.
Eu ii mai ziceam “Danut” dupa napolitana cu acelasi nume. Stiti voi, napolitana aia de pe vremuri, trasa in ciocolata si cu nuca de cocos pe deasupra. Ioi ce buna era! Dar parca nu la fel de buna ca tavalita noastra de astazi.
Eu am folosit in loc de zahar indulcitor Green Sugar. Daca folositi cumva zahar in loc de indulcitor, pastrati cantitatile mentionate de mine.
Ingrediente si mod de preparare pentru blat – Prajitura tavalita prin nuca
- 5 oua
- 140 g faina alba
- 100 g indulcitor pulbere Green Sugar sau zahar
- 40 g unt
- ½ lingurita praf de copt
Pornim cuptorul la foc moderat si pregatim o tava in care punem hartie de copt (sau o ungem cu unt si o tapetam cu faina). Eu am folosit o tava de 35×25 pentru ca nu am vrut bucati de prajitura prea inalte si grosute, insa puteti alege tava in care coaceti in functie de preferinta pentru rezultatul final. Daca doriti bucati mari si dolofane, folositi o forma mai micuta.
Topim untul si il lasam la o parte sa se racoreasca.
Separam ouale in doua boluri mari.
Galbenusurile le mixam cu indulcitorul pana cand se deschid frumos la culoare, apoi adaugam untul peste ele si amestecam.
Albusurile le batem bine de tot pana cand obtinem o spuma ferma.
Amestecam cele doua compozitii, cu grija, rabdare si miscari lente. Totusi, vrem un blat mai indesat, dar cat de cat sa fie si pufosenie.
Adaugam apoi, lingura cu lingura, faina amestecata cu praful de copt. Incorporam fiecare lingura de faina, apoi o adaugam pe urmatoarea.
Turnam aluatul in forma de copt si il dam la cuptor pentru 25-30 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea, apoi il lasam sa se raceasca.
Ingrediente si mod de preparare pentru sirop – Prajitura tavalita prin nuca
- 200 g unt
- 150 g indulcitor pulbere Green Sugar sau zahar
- 3 linguri cacao
- 100 ml lapte
- 3 linguri rom
Punem toate ingredientele intr-o craticioara, la foc mic. Amestecam si lasam sa fiarba pana cand siropul este bine omogenizat. Gustati siropul si vedeti daca e suficient de dulce pentru voi sau ar mai trebui adaugat zahar/indulcitor. Pentru preferintele noastre 150 g au fost suficiente. Lasati siropul sa se raceasca.
Alte ingrediente necesare
- Miez de nuca macinat
- Nuca de cocos
Asamblare Prajitura tavalita prin nuca
Destul de impropriu spus asamblare, pentru ca tocmai urmeaza sa o dezasamblam 🙂
Blatul racit il taiem in cuburi/dreptunghiuri/romburi. Si aici, dimensiunea si forma bucatilor o stabiliti in functie de preferinte.
Pregatim pe masa de lucru un vas cu blatul taiat bucati, un alt vas cu siropul racit si doua farfurii cu cele doua feluri de nuca.
Trecem fiecare bucatica de blat prin sirop, apoi prin nucile pregatite.
Le aranjam frumusel pe o farfurie si suntem gata!
Pofta buna, dragii mei!