Tarta Panna Cotta cu aluat fraged – panna cotta infuzata cu lavanda, insa acest pas este optional. Panna cotta poate sa ramana simpla, aromata doar cu vanilie, sau se pot adauga coaja de lamaie si portocala, menta, crengute de rozmarin si ce aroma va mai place voua. Ca decor am optat pentru fructe proaspete, insa stiti ce merge excelent aici? Un sos de caramel sarat, un sos de ciocolata amaruie sau chiar o dulceata delicioasa de visine.
Ingrediente Tarta Panna Cotta cu aluat fraged
- 1 pachet aluat fraged Morarita
- 500ml smantana lichida pentru frisca
- 60g zahar
- 10g gelatina granule
- vanilie
- fructe proaspete si zahar pudra pentru decor
- 5g lavanda uscata (optional)
Preparare Tarta Panna Cotta cu aluat fraged
Vom folosi aluatul fraged decongelat, astfel ca il vom scoate din timp din congelator. Il lasam sa se decongeleze la temperatura camerei.
Pregatim o tava de copt (de tarta) cu diametrul de 24cm. Asezam aluatul in tava, presand bine pe peretii acesteia, apoi taiem cu un cutit surplusul de aluat de pe margini (pe care il pastram pentru alte preparate: cornulete, cosulete cu gem, mini tarte etc.). Punem tava cu aluat la frigider pentru 30 de minute. Este foarte important ca aluatul să fie foarte rece atunci cand il coacem, astfel nu se va strange si va ramane frumos intins si pe peretii tavii.
Intre timp pornim cuptorul la 180°C.
Scoatem aluatul de la rece si asezam peste el hartie de copt. Adaugam 500g orez (nefiert) si dam tava la cuptor 20 de minute, apoi scoatem tava, dam la o parte hartia de copt si orezul si mai coacem 10 minute. Dupa coacere, lasam crusta de aluat copt sa se raceasca complet.
Aceasta operatiune se numeste coacere in orb, adica o coacere fara umplutura in urma careia vom avea o crusta aurie, coapta, perfect uscata, in care putem sa punem umpluturile noastre preferate.
Numai bine ne ocupam de umplutura.
Pentru inceput punem gelatina intr-un mic bol si adaugam 50ml apa rece. O lasam 10 minute sa se hidrateze.
Intr-o cratita punem smantana pentru frisca, vanilia, zaharul si lavanda. Punem cratita pe foc mic si amestecam pana smantana se infierbanta, dar avem grija sa nu fiarba. Daca va fierbe si temperatura va fi prea mare, gelatina isi va pierde prin proprietatile de solidificare. Oprim focul si adaugam gelatina hidratata. Amestecam bine-bine de tot pana se dizolva complet. Lasam totul deoparte 10 minute, apoi trecem umplutura printr-o sita fina, ca sa scapam de florile de lavanda. Dupa strecurare, mai lasam compozitia sa se racoreasca, amestecand din cand in cand, pana atinge o temperatura apropiata de cea a camerei.
Turnam panna cotta in tava cu aluat si dam totul la rece minimum 3-4 ore. Este posibil sa iasa putina umplutura prin gaurile aluatului, insa nimic de speriat. Dupa intarire se curata de pe crusta de aluat.
Pentru decor folosim fructe proaspete, frunze de menta sau crengute de rozmarin, zahar pudra, dar la fel de bine putem sa intindem un strat generos de dulceata, caramel sarat sau sos de ciocolata.