Prajitura cu zmeura si mac, prajitura pe care o puteti pregati atat cu zmeura congelata, cat si cu zmeura proaspata.
Este o reteta foarte simpla pe care o puteti adapta si la alte ingrediente. De exemplu, puteti sa folositi nuca macinata in locul macului. Sau puteti sa impartiti aluatul in doua parti, unul simplu, unul cu cacao. Desigur, daca zmeura nu e, nici bai nu e! Puteti sa o inlocuiti cu capsuni, afine, mure, coacaze.
Sa stiti ca totul se face repede si simplu, nu implica nu stiu ce tehnici complicate. La final veti avea o prajitura pufoasa, frumos colorata!
Va las la indemana si cateva linkuri spre alte retete cu zmeura:
CHEC CU ZMEURA -click AICI
RULADA CU ZMEURA – click AICI
PRAJITURA CU ZMEURA SI FRISCA – click AICI
Ingrediente Prajitura cu zmeura si mac
- 5 oua
- 150g faina+1 lingura extra
- 100g zahar
- 100ml lapte
- 50g unt topit si racit
- 50g mac
- extract/esenta de vanilie
- 1/2 plic praf de copt
- 1 lingurita coaja de lamaie razuita (eu am folosit la plicu de la Dr Oetker)
- zmeura congelata sau proaspata (congelata am folosit eu)
- un varf de cutit sare
Mod de preparare Prajitura cu zmeura si mac
Pornim cuptorul la 180C si pregatim o tava (30×20 cm are cea folosita de mine) in care punem hartie de copt. Daca nu aveti hartie de copt, ungeti-o cu putin unt si tapetati cu faina.
Separam ouale. Batem albusurile cu sarea cu mixerul, pana obtinem o spuma lejera, apoi adaugam in doua ture zaharul si mixam pana cristalele acestuia sunt dizolvate si rezulta o bezea ferma si lucioasa.
Separat, intr-un bol incapator, amestecam galbenusurile cu vanilia si adaugam pe rand untul topit, laptele si coaja de lamaie.
Faina, praful de copt si macul se amesteca intr-un castron. Se adauga continutul peste galbenusuri si se amesteca pana la omogenizare. Rezulta un aluat foarte dens.
Peste acest aluat punem 1-2 linguri de bezea/spuma de albusuri si amestecam energic cu un tel pana albusurile sunt bine incorporate in aluat (da, aici trebuie sa insistati putin). Mai punem 2-3 linguri de bezea si din acest moment amestecam tot cu telul, dar mai incet, cu miscari mai ample, pana obtinem un aluat aerat, pufos.
Turnam aluatul in tava pregatita.
Intr-un castron punem zmeura congelata si adaugam o lingura de faina peste ea. Amestecam astfel incat toate boabele de zemura sa fie acoperite cu faina.
Asezam zmeura, bob cu bob, in prajitura si apasam usor sa intre in aluat.
Coacem prajitura 25-30 de minute, pana trece testul cu scobitoarea si este usor rumena pe deasupra.
Scoatem tava din cuptor si lasam prajitura cu zmeura si mac sa se raceasca complet inainte de a o taia. Optional poate fi pudrata cu zahar.
Pofta buna, dragii mei!