Papanasi fierti sau papanasi ca la mama acasa tavaliti prin pesmet aurit si dulce. Mama si bunica pregatesc papanasii in varianta asta, fierti. Foarte tarziu, pe la 20 de ani si odata cu venirea la facultate la Cluj, am aflat ca papanasii pot fi si prajiti. Imi plac si acestia, dar tot varianta de papanasi fierti imi ramane la suflet.
Ingrediente Papanasi fierti
- 400g branza de vaci (foarte bine scursa de zer)
- 130g faina alba
- 60g zahar (se poate pune si mai mult daca se doresc papanasi mai dulci)
- coaja razuita de la 1 lamaie
- vanilie
- 2 oua
Extra
- 50g unt
- 150g pesmet
- 50 g zahar brun
Mod de preparare
Punem la fiert o oala incapatoare cu apa si putina sare.
Intr-un castron amestecam branza cu coaja de lamaie, vanilia si zaharul. Separat batem ouale cu furculita, apoi le adaugam peste branza. Amestecam bine. (batem ouale inainte de a le adauga in compozitie pentru a ne asigura ca acestea se vor amesteca foarte bine in aluatul de papanasi).
Adaugam faina si amestecam. La final aluatul este putin lipicios, insa se lucreaza foarte bine cu el.
Pregatim un fund de lemn pe care vom pune papanasii inainte de fierbere. Pentru aceasta, luam putina compozitie intre palme si modelam mingiute pe modelul chiftelelor. Eu fac papanasii destul de mici, de una maximum doua imbucaturi, dar puteti sa ii faceti si mai mari. Punem papanasii pe fundul de lemn pana apa din oala incepe sa fiarba.
Cand aceasta fierbe, scufundam papanasii (ii fierbem in 2-3 transe, nu ii aglomeram in oala). Din momentul in care papanasii se ridica la suprafata mai fierbem 5 minute. Tinem focul redus, sa nu bolboroseasca apa foarte tare.
Separat pregatim pesmetul. Intr-o tigaie, la foc mic, topim untul. Adaugam pesmetul si il prajm 2-3 minute amestecand in el. El trebuie sa se rumeneasca, dar sa nu se arda. Odata aurit, stingem focul si adaugam zaharul. Amestecam.
Odata fierti papanasii ii scoatem cu o paleta din apa (ii scurgem bine) si ii punem in tigaia cu pesmet. Agitam tigaia pana papanasii sunt imbracati in pesmet.
Servim papanasii fierti ca atare sau cu zmentana si dulceata.
Pofta buna!
12 comments
Delicios !!
Frumosi…
Multumesc! Pupici
Arata super!
Branza este tip feta, sau dulce?
Branza dulce de vaci
wow che belli!!! complimenti!
Grazie Federica!Baci
Buuni tre sa fie, mai ai ca vin si eu :)) pe vremea asta friguroasa ce buni ar fi :).
Astept pe toata lumea! inca mai sunt destui 😛
Arata excelent!! Mi-ai facut pofta 😉
Mersi de raspuns i-i voi face si eu
Vai cate retete apetisante am gasit pe blogul tau! De abia astept sa incerc din fiecare 🙂